Észt bajnokot avattak a WRC-ben

Egy fordulóval a 2019-es WRC-szezon vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert Ott Tänak, így az ausztráliai záróeseményen már bajnokként áll rajthoz.

wrc_2019_rd13_244.jpg

Ugyan a hyundaios Thierry Neuville nyerte a Spanyol Ralit, a belga idei harmadik győzelmével már nem tudta életben tartani bajnoki esélyeit, ugyanis Ott Tänak végzett a második helyen, amivel bebiztosította első világbajnoki címét a WRC-ben. Az észt versenyző 23 pontot gyűjtött Spanyolországban, miután az élen zárta a zárószakaszt, amivel öt bónuszpontot szerzett, így a Toyota először ünnepelhetett egyéni bajnokot Didier Auriol 1994-es sikere óta.

Tänak az első bajnok 2003 óta, aki nem francia, de még csak nem is Sébastiennek hívják, 2004 és 2012 között ugyanis Sébastien Loeb, az előző hat szezonban pedig Sébastien Ogier volt a sorozat egyeduralkodója. Ogier idén a Citroënnel a versenyez, sokáig harcban is volt az összetett elsőségért, és ugyan ezúttal csak nyolcadik lett, még van esélye arra, hogy ezüstérmes legyen, csak 10 pont a lemaradása Neuville-lel szemben.

„Nehéz szavakban kifejezni azt a nyomást, amit éreztem ezen a hétvégén, ez volt a következő szint. Kezelnem kellett a helyzetet, és túltenni magamat azon, hogy ez életem célja” – mondta Tänak. – „Sosem akartam kockáztatni, de tegnap este azt mondta az édesanyám, hogy ha valamit akarok, azt véghez is tudom vinni. És véghez vittem.”

ap-21zknshxh1w11_news.jpg

Tänak 2009-ben mutatkozott be a WEC-ben, első teljes idényét 2012-ben futotta az M-Sport Fordjával, 2015 óta állandó tagja a mezőnynek. 2017-ben már harmadik lett az összetettben, a Toyotához tavaly igazolt. Idén hat ralit nyert meg, vagyis majdnem a futamok felét.

November 14-17-én a murvás Ausztrál Ralival zárul az idény, a gyártók bajnoksága pedig még nyitott: a Hyundai Dani Sordo dobogójának köszönhetően 1-3-mal zárta a hétvégét, ezzel 18 pontosra növelte az előnyét a Toyotával szemben. Sordo mögött márkatársa, Loeb futott be, a toyotás Jari-Matti Latvala és a fordos Elfyn Evans előtt.

A Spanyol Rali végeredménye:

  1. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (belga), Hyundai i20: 3:07:39.6
  2. Ott Tänak / Martin Järveoja (észt), Toyota Yaris: +17.2 másodperc hátrány
  3. Dani Sordo / Carlos del Barrio (spanyol), Hyundai i20: +17.6 mp. h.
  4. Sébastien Loeb / Daniel Elena (francia), Hyundai i20: +53.9 mp. h.
  5. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (finn), Toyota Yaris: +1 perc 0.2 mp. h.
  6. Elfyn Evans / Scott Martin (brit), Ford Fiesta: +1 perc 14.2 mp. h.

Az egyéni bajnokság (13 forduló után a 14-ből):

  1. Tänak – 263 pont (világbajnok)
  2. Neuville – 227 p.
  3. Ogier – 217 p.

Fotó: Toyota Gazoo Racing, Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4615268982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása