F1: Bottasnak ajándék, hogy a Mercedes pilótája lehet

dsc_0151.jpg

A Mercedes csapatfőnöke nyilvánvalóvá tette Valtteri Bottas csapaton belüli helyzetét – a finn pilótának abból kell előnyt kovácsolnia, hogy a mezőny leggyorsabb autóját vezetheti. Ez egyúttal magyarázatot is ad arra, miért javult Bottas teljesítménye 2018-ről 2019-re.

2018-ban csalódást keltő évet zárt a Mercedesnél Valtteri Bottas, jócskán elmaradt csapattársától, Lewis Hamiltontól, valamint Sebastian Vetteltől. Az idei szezon már sokkal jobban indult az ex-Williams-versenyzőnek, hiszen a szezon első négy futamából kettőt meg is nyert, viszont azóta nem igazán látunk kiemelkedő eredményeket a részéről – ennek ellenére a második helyen áll a bajnokságban, amikor még kilenc verseny van hátra az idény végéig.

Azonban az így is elmondható, hogy sokkal közelebb van Hamiltonhoz, mint egy évvel ezelőtt. Ennek okára a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff világított rá – szerinte Bottas formajavulása abban gyökeredzik, hogy a finn új mentalitással vágott neki 2019-nek. „A tavalyi év végén sokat szenvedett, az eredményei nem illettek bele az elvárásokba. Igaz, mi sem adtunk neki ekkor már sok esélyt, elvégre mindent alárendeltünk annak, hogy Lewis megnyerje a bajnokságot” – magyarázta az osztrák a Formula1.com hasábjain.

„Egy ilyen helyzetben pedig könnyen negatív spirálba tud kerülni az ember, ő viszont át tudta vészelni ezt az időszakot.

Azt hiszem, rájött arra, mit is jelent a Mercedes gyári versenyzőjének lenni a Forma-1-ben. Így azzal a mentalitással tért vissza, hogy a lehető legjobbat kell kihoznia magából, és ennek eredményét láthatjuk most.”

Wolff elismerte, hogy most már kifejezetten elégedett Bottas időmérő formájával. A finn idáig négy pole-t tudott szerezni a szezonban, majd a hungaroringi kvalifikáción is megverte Hamiltont – így 5-7 az állás a mercedesesek között, igaz, a brit javára. „Az időmérős teljesítménye nagyszerű, utolérte Lewist is. Versenyről versenyre egy erősebb Valtteri Bottast látunk” – tette hozzá a csapatfőnök.

m207543.jpg

Versenyen azonban még van hova fejlődnie Bottasnak, mert – a két győzelmével együtt is – csak hármon ért célba Hamilton előtt. A brit és a finn versenyzőt pillanatnyilag 62 pont választja el az összetettben, míg az utóbbi időkben egyre inkább bombaformában versenyző Red Bull-os Max Verstappen csak 7 pontra van Bottastól.

Bottasnak azért is lenne fontos javítania a teljesítményén, mert a jövő évi ülése múlhat rajta, bár a Mercedesnél azt ígérték, hogy már augusztusban döntenek arról, hogy ki lesz Hamilton csapattársa 2020-ban.

Egy néhány héttel ezelőtt nyilatkozatból kiindulva a finn számára kulcsfontosságú lett volna, hogy hiba nélkül lehozza a nyári szünet előtti utolsó két versenyt, a Német és a Magyar Nagydíjat. Ehhez képest a Hockenheimringen egy biztos negyedik helyet dobott el a hajrában, míg a Hungaroringen hiába indult a második helyről, fejben teljesen szétesett a rajt után, így csak nyolcadik lett.

Habár a magyarországi fiaskó után a Mercedes igyekezett védekezni, hogy egy ennyire fontos kérdésben nem egy verseny fog dönteni, könnyen megeshet, hogy Bottasnak távoznia kell. Ebben az esetben kézenfekvő lenne, ha a brackley-i csapat valamelyik saját nevelésű ifjoncát, a korábban a Manor, illetve a manapság már Racing Point néven futó Force Indiát erősítő Esteban Ocont vagy a Williamsnél jelenleg versenyző George Russellt ültetné be Hamilton mellé.

Kettejük közül Ocon tűnik a biztosabb befutónak, ugyanis Russell kapcsán a Williamsnél már leszögezték, hogy nagyon ragaszkodnak hozzá, emellett Toto Wolff is elmondta egy nyilatkozatban, hogy szerinte még túl korai lenne ekkora mély vízbe dobni a Forma-2 tavalyi bajnokát, aki – egyelőre – hiába hangoztatta, hogy bármikor készen állna a feladatra.

Mindenesetre Bottas a nyári szünetben sem tudja mellőzni a benzingőz és a gumiszag egyvelegét, ugyanis Németországban újra raliautóval tesztelt – ezúttal az M-Sport Ford Fiestáját járathatta meg. Maga a teszt egyébként titkos volt, mégis kiszivárgott róla néhány videófelvétel:

Bottasnak Jarmo Lethinen diktálta az itinert.

Fotó: Hungaroring média, Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5515011856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása