F1 - A PORSCHE KOMOLYAN GONDOLTA A FORMA-1-ES SZEREPLÉST

m19_0004_fine.jpg

A stuttgarti autógyártó annyira számolt a királykategóriába való visszatéréssel, hogy épített és tesztelt is hozzá egy motort, amely megfelel a 2021-től életbe lépő szabályváltozásoknak.

Hosszú évtizedek óta nem érdekelt a Forma-1-ben a Porsche; egészen pontosan az 1991-es szezon óta, amikor még a Footwork csapat motorpartnere volt, igaz, nem sok sikerrel. S noha az utóbbi években ezen az állapoton hajlandó lett volna változtatni a német gyártó, végül fuccsba ment a projekt.

Ennek két oka van: egyrészt a stuttgartiak befejezték az LMP1-es projektjüket az endurance-világbajnokságban (WEC) – ahol még használhatták volna a száguldó cirkusz 2021-es szabályváltozásaihoz kifejlesztett hathengeres erőforrást, csak a hőenergia-visszanyerő rendszer (MGU-H) nélkül –, másrészt pedig a Forma-1 döntéshozói végül nem az olcsóbb motorformula mellett döntöttek. Ezek helyett inkább az egyszerűbb, olcsóbb és környezetbarátabb Formula-E iránt kötelezték el magukat.

Viszont a motor fejlesztésével nem állt a Porsche a motorsportrészleg vezetőjének, Fritz Enzingernek a kérésére, aki a motorsport.com-nak azt nyilatkozta ennek kapcsán, hogy ehhez az LMP1-es csapatból emelték át 40 embert, és végül be is fejezték az erőforrást. Sőt már a próbapadon is tesztelték, 20-25 alkalmazott pedig mind a mai napig azon ügyködik, miképpen lehetne a továbbiakban hasznosítani.

m18_6168_fine.jpg

A WEC-ben is már csak a GT-géposztályban érdekelt a Porsche.

Fotó: Porsche AG

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr914874064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása