WTCR - GUERRIERIÉ A NYITÓTÁNC, MICHELISZ PONTSZERZÉSSEL MENTETT
WTCR 2019: Marokkó - Első futam

7f92250875939a8b45716e3d2b87e836.jpg

Okkal örülhetnek az argentin rajongók, és vélhetően a Münnich Motorsportnál is felhőtlen örömmámorban fürödve várhatják a folytatást a szezonnyitót követően. A német csapat argentin párosa ugyanis kettős dobogóval nyitott 2019-ben: Esteban Guerrieri rajt-cél győzelmet aratott Marrakeshben, Néstor Girolami pedig – Vernay büntetése után – behozta a harmadik helyre a második Hondát. Michelisz Norbit meglökték, ami után az új szabályok mentették meg a nullázástól.

Az időmérő edzés eredményei alapján Michelisz Norbi eredetileg a 12. helyről vághatott volna neki a 2019-es WTCR-szezon nyitóversenyének, csakhogy motorcsere miatt a mezőny végére száműzték Yvan Mullert. A Cyan Racing franciája eredetileg másodikként zárt, azonban a kvalifikáció második felében már egyáltalán nem láttuk a pályán, ugyanis a Lynk & Co-ja megsérült annak következtében, hogy gyorskörén túlságosan keményen támadta az egyik kerékvetőt. Így csapattársa, Thed Björk fellépett a pole pozíciós Esteban Guerrieri mellé az első sorba, a második sorból Néstor Girolami és Andy Priaulx várhatta a piros lámpák kialvását, míg Michelisz Norbert a 11., Tassi Attila pedig a 25. rajtkockából.

A rajtot jobban csípte meg Björk, mint Guerrieri, azonban a svéd a célegyenes végén a külső ívre szorult, aminek köszönhetően az argentin hondás megőrizhette a vezető helyét. Mögöttük Girolami és Priaulx vívtak komoly csatát a következő kanyarokban, egészen addig, amíg az argentin el nem fékezte magát. Girolami ezáltal az ötödik helyre esett vissza, Jean-Karl Vernay mögé.

Két meghatározóbb küzdelem tarkította a verseny további menetét. A hatodik körben Vernay feljött a harmadik helyre, miután egy igencsak megkérdőjelezhető manőverrel odébb tessékelte Priaulx-t, aki Girolamival és Gabriele Tarquinivel szemben is veszített egy-egy pozíciót. Néhány kör múlva pedig pont Michelisz Norbit lökte meg Azcona a célegyenes végén, miközben a 10. helyért támadta a magyar pilótát. A hyundaios egy kis időre emiatt kiesett a ritmusból, amit Kevin Ceccon, valamint az olasz pilóta által néhány körrel korábban megelőzött Catsburg is ki tudott használni.

Azonban a versenyirányítás egyik incidenst sem hagyta szó nélkül, és körökkel a verseny vége előtt tudatta, hogy Vernay és Azcona is 5 másodperces időbüntetést kapott baleset okozásáért.

Egyébként a marokkói futam a szokásos vonatozásról szólt, így hiába volt végig 1-1,5 másodpercen belül az első három helyezett, Guerrieri győzelmével zárult a 2019-es év első WTCR-versenye. Björk lett a második, Vernay pedig a harmadik – azonban a francia audis a dobogóra már állhatott fel büntetése miatt, és visszaesett hetediknek.

Így Girolami örökölte meg a harmadik helyet, Tarquini ért célba negyediknek, Priaulx és Monteiro előtt. Vernay mögött még Yann Ehrlacher, Ceccon és Catsburg fért be a legjobb tízbe. Azconát a büntetésével a 16. helyen rangsorolták, aminek köszönhetően végül Michelisz a 11. helyen látta meg a kockás zászlót. A magyar versenyző mögött Rob Huff, Frédéric Vervisch, Augusto Farfus és Gordon Shedden végzett pontszerző pozícióban. Yvan Muller a mezőny végéről a 18. lett – a négyszeres világbajnokot követve még az utolsó körökben fékhibával küszködő Tassi Attila és a pontszerzők közül a mezőny végére visszaeső Daniel Haglöf jutott el a célig.

Összesen hat versenyző nem tudta befejezni a futamot, akik közül hárman már az első két kör után a boxutcában védték az aszfaltot. Tom Coronel már a nyitókörben megtalálta a falat, míg Mehdi Bennani és Aurélien Panis vesztét egy-egy defekt okozta, Niels Langeveld pedig törött jobb hátsó felfüggesztéssel állt ki. Rajtuk kívül még Johan Kristoffersson és Ma Qing Hua fejezték be a versenyt idő előtt.

Vasárnap délben folytatódik magyar idő szerint a nyitóhétvége programja Marokkóban a második időmérő edzéssel, amit élőben közvetít az Eurosport 2, a második és a harmadik versenyre pedig 17:45-ös és 19:15-ös kezdéssel kerül sor – a két futamot az Eurosport 1-en láthatjuk majd.

Az első futam végeredménye:

wtcr_2019_mar_r1.jpg

Fotó: Florent Gooden / DPPI (FIA WTCR Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr414744539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása