FE - VANDOORNE INDULHAT AZ ÉLRŐL AZ 50. FUTAMON
Formula-E 2018/2019: Hongkong ePrix - 1-2. szabadedzés, időmérő edzés

d1qv12kx0aagqb.jpg

Az 5-ös szám bűvöletében és egy esős kvalifikáció keretében dőlt el a jubileumi verseny pole pozíciójának sorsa: Stoffel Vandoorne első pole-ját szerezte a Formula-E-ben, míg a listavezető Jerome d’Ambrosio csak a rajtrács végéről várhatja a piros lámpák kialvását.

Révén annak, hogy Budapest és Hongkong között cirka hétórás az eltérés, a szabadedzések és az időmérők már le is zongorázódtak. Közép-európai idő szerint nem sokkal éjfél után ugyanis már az első tréningjét futotta a Formula-E mezőnye, amelyen a Nissan e.dams újonca, Oliver Rowland bizonyult a leggyorsabbnak.

nissan_fe_hong_kong_practice1_3.jpg

A Forma-2-ben 2017-ben az összetett-3. helyig jutott brit pilóta 1:09.283-mal zárt az élen, ezzel közel négy tizedmásodpercet adva a második helyezettnek, jelen esetben André Lotterernek, a DS Techeetah versenyzőjét pedig csapattársa, Jean-Éric Vergne követte. Rowland csapattársa, Sébastien Buemi lett a negyedik, megelőzve az audis Daniel Abtot és a virgines Robin Frijns-t. A holland mögött José Maria Lopez (Dragon), Gary Paffett (HWA), Alexander Sims (BMW-Andretti) és Edoardo Mortara (Venturi) zárták az első tízet.

Alapvetően eseménymentesen telt a 45 perces gyakorlás, bár kisebb hibázások ezúttal is akadtak, noha az időjárás előrejelzéseknek megfelelően már ekkor nedves körülményekkel kellett szembesülniük a pályára merészkedőknek: többek között Nelson Piquet Jr. és Gary Paffett pályaelhagyása miatt kellett lengetni a sárga zászlókat, míg például a Virgin-csapat versenyzői annyira közelről megismerkedtek a palánkkal, hogy meg is horzsolták azt.

Az első szabadedzés végeredménye

d1rl6texcaawdjt.jpg

A második szabadedzésen az Envision Virgin Racing újdonsült igazolása, Robin Frijns állt az élre, 1:09.221-es idejével pedig két és fél tizedet adott Rowlandnek, akit Lotterer, Mortara és Buemi követtek. Sam Birdé lett a hatodik leggyorsabb idő, a brit versenyző mögött Vergne, Oliver Turvey (NIO), Paffett és Abt révén lett teljes a TOP-10.

Annak ellenére viszont, hogy továbbra is az esőé volt a főszerep, a 30 perces edzést is csak két alkalommal kellett megszakítani: előbb Mitch Evans (Jaguar) műszaki hiba miatti megállása, nem sokkal később meg Felipe Nasr (Dragon) balesete miatt.

A második szabadedzés végeredménye

Practice Highlights | 2019 HKT Hong Kong E-Prix

Rainy Hong Kong greets us for another E-Prix weekend, but who can master the tricky conditions? Subscribe for more ABB Formula E: http://bit.ly/2QwPZwC Join the fiercely driven: https://www.fiaformulae.com/en/newsletter-sign-up Race Tickets: http://bit.ly/2BQtwTc Like Us On Facebook: http://bit.ly/2KUMavM Follow Us On Twitter: http://bit.ly/2APCvlP Follow Us On Instagram: http://bit.ly/2APK1Nj Watch our Instagram Stories: http://bit.ly/2UeiYo4 Welcome to the closest, most intense racing series on the planet.

A szabadedzések videós összefoglalója.

Az időmérőn ezúttal sem maradtak el a meglepetések, már csak azért sem, mert minden stílusosan az 5-ös szám bűvöletében zajlott, ugyanis a Formula-E 50. versenyére, amely az 5. szezon 5. versenye is egyúttal, az 5. futamára készülő Stoffel Vandoorne szerezte meg a pole-t az #5-ös számú HWA-val.

Pedig a belga esélyei nem voltak igazán jók a superpole-ban, mert vétett egy viszonylag nagy hibát már a célegyenes végi visszafordítóban; viszont egy elképesztően jó utolsó szektorral tudott korrigálni: 1:11.580-as idejével verhetetlennek bizonyult a Formula-E-újonc, aki bő három tizeddel előzte meg az esélyesebbnek tűnt Rowlandet.

ABB Formula E on Twitter

@svandoorne and @hwaag_official take the @juliusbaer Pole Position for the 2019 HKT Hong Kong E-Prix! #HKEPrix #ABBFormulaE

A Nissan e.dams versenyzője mögött Lotterer követte, míg a negyedik helyre Gary Paffett ért oda – így már csak egy totális katasztrófa akadályozhatja meg a Hongkongba mindössze 3 ponttal érkező HWA-t abban, hogy számottevően gyarapítsa bajnoki pontjainak számát. Igaz, eredetileg Mortara szerezte meg a 3. helyet, de az olasz még Mexikóból hozott magával egy 3 helyes büntetést, aminek következtében csak a hatodik helyről indulhat, Lucas di Grassi mögül.

Azonban a másik Techeetah-pilótának, Jean-Éric Vergne-nek, aki egy újabb eseményt zárt negatív hősként, nem volt ekkora szerencséje: összetörte ugyanis az autóját a nagy igyekezetben, amivel piros zászlós fázist idézett elő, ilyenkor pedig a szabályok értelmében az a bevett eljárás, hogy a legjobb idejét törlik. Ennek következtében a 18. helyre esett vissza, pedig legjobb köre alapján a negyedik helyen juthatott volna tovább az első rajtkockáért folytatott küzdelembe.

Qualifying Highlights | 2019 HKT Hong Kong E-Prix

A rain-soaked qualifying session led to an unpredictable grid in Hong Kong, but who took the top spot? Subscribe for more ABB Formula E: http://bit.ly/2QwPZwC Join the fiercely driven: https://www.fiaformulae.com/en/newsletter-sign-up Race Tickets: http://bit.ly/2BQtwTc Like Us On Facebook: http://bit.ly/2KUMavM Follow Us On Twitter: http://bit.ly/2APCvlP Follow Us On Instagram: http://bit.ly/2APK1Nj Watch our Instagram Stories: http://bit.ly/2UeiYo4 Welcome to the closest, most intense racing series on the planet.

Az időmérő edzés időmérős összefoglalója.

Sam Bird és Sébastien Buemi ezredre azonos, Rowlandénél mindössze három ezreddel lassabb kört futva csúsztak le a superpole-ról, s miután a brit szelte át hamarabb a célvonalat, az övé lett a jobb pozíció. A második szezon bajnokát Felipe Massa követte a kilencedik helyen, aki mögött még Robin Frijns szuszakolta be magát a legjobb 10 közé.

Meglepő, hogy Tom Dillmann, Felipe Nasr és José Maria Lopez a negyedik csoportban gördülhettek pályára, tehát akkor, amikor a legjobbak voltak a körülmények, mégsem tudtak élni a lehetőséggel: a NIO-s 11., míg a Dragon-csapattársak a 14. és a 16. helyen fejezték be az időmérő edzést.

Ellenben az első csoportban való részvétel jelentette hátrány alaposan kibabrált a BMW-s Antonio Félix da Costával, valamint a mahindrás pilótákkal, Pascal Wehrleinnal és Jerome d’Ambrosióval, akik az utolsó három rajtkockát foglalhatják csak el a közép-európai idő szerint 9 órakor rajtoló jubileumi ePrix-n, melyet élőben közvetít az Eurosport 1.

Az időmérő edzés végeredménye:

null

null

Fotó: HWA / Twitter, NISMO, Envision Virgin Racing / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7014679852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása