F3 - SCHUMACHER AUSZTRIÁBAN IS SZIPORKÁZOTT, BAJNOK A PREMA
Forma-3-as EB 2018: Spielberg

fiaf3-1537702907.jpg

Noha öt győzelemnél sikerült megtörni Mick Schumacher szériáját, a 19 éves német pilóta innen már csak elveszíteni tudja a Forma-3-as Európa-bajnoki címet – 49 pontos előnyben várja a hockenheimringi zárófordulót. A Prema mindeközben zsinórban nyolcadjára is bajnok lett a csapatbajnokságban.

Schumacher zsinórban negyedik győzelmével átvette a vezetést a bajnokságban

fiaf3-1537616775.jpg

Idén ötödjére indulhatott a pole pozícióból Mick Schumacher, akinek a rajt után meg kellett őriznie a vezetést csapattársával, Robert Shvartzmannal szemben. Néhány kör leforgása alatt Schumacher már kisebb előnyt tudott kiépíteni, amivel a befutóig már nem adta ki a kezéből a győzelmet, az orosz meg a második helyen célba érve legjobb újoncként zárt.

Mögöttük egy ideig csapattársuk, Marcus Armstrong haladt a harmadik pozícióban, de az új-zélandi aztán visszaesett Ferdinand Habsburg mögé. Az osztrák carlinos a 11. helyről indulva első ízben az ötödik pozícióig zárkózott fel, majd javított két pozíciót – azonban a harmadik helyét nem tudta megtartani, mert Armstrong visszaelőzte.

A 9. körben a Hitech Bullfrog GP spanyolja, Alex Palou – aki a 13. rajtkockából kapaszkodott fel – megelőzte az új-zélandit, amivel felállhatott a dobogó legalsó fokára. Így a dobogósok mögött Armstrong, Habsburg, Jüri Vips (Motopark), Jonathan Aberdein (Motopark), Ticktum, Fabio Scherer (Motopark) és Jehan Daruvala (Carlin) tették teljessé az első tíz sorrendjét.

Az első futam végeredménye

Ötödjére is Schumacher

fiaf3-1537616743.jpg

Mick Schumacher a szombat délutáni kvalifikáció folytatta jó szériáját, és megszerezte mind a második, mind a harmadik versenyre az első rajtkockát. A második futamon Schumacher jól elkapta a rajtot, így meg tudta tartani a vezetést csapattársai, Marcus Armstrong és Robert Shvartzman előtt. A körözés azonban nem tartott sokáig, ugyanis Keyvan Soori Andres (Van Amersfoort Racing) és Sebastien Fernandez (Motopark) kiesése miatt pályára kellett küldeni a biztonsági autót.

Ezt követően a Safety Car még egyszer, a 17. körben hajtott pályára, miután Artem Petrov (Van Amersfoort Racing) és Alex Palou (Hitech Bullfrog GP) összeütköztek. Schumacher azonban a második újraindítás alkalmával is kontroll alatt tudta tartani a versenyt, mialatt Shvartzmannak a második helyért kellett védekeznie.

A 21. körben aztán egy harmadik biztonsági autós fázis is kezdetét vette, miután a három carlinos, Daniel Ticktum, Sacha Fenestraz és Jehan Daruvala csatája balesettel végződött. Így Schumacher könnyedén szerezte meg sorozatban az ötödik győzelmét csapattársai, Armstrong és Shvartzman előtt. Az orosz mögött Vips, Ralf Aron (PREMA Theodore Racing), Jonathan Aberdein (Motopark), Fabio Scherer (Motopark), Ferdinand Habsburg (Carlin), Guanyu Zhou (PREMA Theodore Racing) és Sophia Flörsch (Van Amersfoort Racing) egészítették ki a TOP-10-et – utóbbi első pontját szerezte a Forma-3-as Európa-bajnokságban.

A második futam végeredménye

Shvartzman fogást talált Schumacheren

fiaf3-1537719374.jpg

Az előző öt futamból négyen Robert Shvartzman Schumacher mögött látta meg a kockás zászlót, azonban az orosz ezúttal már a rajtnál meg tudta előzni csapattársát. Ez után az első néhány körben Schumacher megpróbált visszatámadni, de Shvartzman tartani tudta az első helyét. Mögöttük Jonathan Aberdein szélesítette ki motoparkos autóját a harmadik helyen Marcus Armstrong (PREMA Theodore Racing) és Daniel Ticktum (Motopark) előtt. Később, a negyedik körben aztán az új-zélandit megelőzte a brit, átvéve a negyedik helyet.

A leintésig pedig Shvartzman megőrizte a vezetést, és megszerezte pályafutása első győzelmét Schumacher és Aberdein előtt – a Prema csapata ezekkel az eredményekkel sorozatban nyolcadjára is megvédte a csapatbajnoki címét. A dobogósokat a pontszerző zónán belül Ticktum, Armstrong, Ferdinand Habsburg (Carlin), Jehan Daruvala (Carlin), Jüri Vips (Motopark), Ralf Aron (PREMA Theodore Racing) és Alex Palou (Hitech Bullfrog GP) követték.

A harmadik futam végeredménye

fiaf3-1537719399.jpg

2011 óta uralja a Forma-3-as Európa-bajnokságot a Prema.

Három hét múlva, a Hockenheimringen zárult a bajnokság. Mick Schumacher a maga 329 pontjával 49 pontos előny birtokában várhatja a szezonzárót Ticktummal szemben – rajtuk kívül még Armstrongnak van még esélye a bajnokságra, 69 egységnyi lemaradásban.

Fotó: FIA F3 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7314258929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása