F3 - SCHUMACHERI MESTERHÁRMAS A NÜRBURGRINGEN
Forma-3-as EB 2018: Nürburgring

fiaf3-1536507619.jpg

Hétszeres Forma-1-es világbajnok édesapja fénykorára emlékeztető formában teljesítette a nürburgringi hétvégét a Prema német versenyzője, Mick Schumacher – mindhárom futamot megnyerte, amellyel mindössze három egységnyi a lemaradása a Red Bull-junior Daniel Ticktummal szemben.

Schumacher először…

fiaf3-1536402687.jpg

Nagyon jó rajtot fogott a nürburgringi nyitányon Mick Schumacher, aki alig párszáz méter alatt első pozícióra váltotta a második rajthelyét, megelőzve a pole pozíciós Robert Shwartzmant. Azonban nem sokkal később pályára kellett, hogy lépjen a biztonsági autó, miután az indiai carlinos, Jehan Daruvala hátulról belecsúszott a spanyol Hitech-pilóta, Alex Palou autójába, de az első körös tülekedések áldozatává vált három motoparkos versenyző, Marino Sato, Fabio Scherer és a reális bajnoki esélyekkel rendelkező Jüri Vips személyben.

Schumacher az újraindítást követően simán meg tudta őrizni a vezetést, míg mögötte Shwartzman védekezni kényszerült csapattársa, Ralf Aron ellen, de az orosz meg tudta őrizni a második helyet. Valamivel később pedig hatra bővült a kiesettek száma, ugyanis a zöld jelzés megjelenése után nem sokkal a Van Amersfoort Racing versenyzője, Sophia Flörsch kénytelen volt félrehúzódni műszaki hiba okán.

A kilencedik körben Aron veszített egy-egy pozíciót a motoparkos Daniel Ticktummal, illetve a Hitech Bullfrog GP britjével, Enaam Ahmeddel szemben, mialatt a Van Amersfoort Racing pilótájának, Artem Petrovnak ki kellett jönnie a depóba, ugyanis kapott egy áthajtásos büntetést rajtnál való kiugrás miatt – ezzel az orosznak a hatodik helyet kellett feladnia.

Az utolsó néhány percre ugyan elolvadtak a különbségek az első és a második, valamint a második és a harmadik helyezett között, de pozíciócserére már nem került sor. Schumacher győzelmével zárult az első futam – ezzel a 19 éves német Spa, Silverstone és Misano után, zsinórban a negyedik helyszínen tudott nyerni. Shwartzman és Ticktum állhattak fel még a német mellé a pódiumra, a pontszerző zóna pedig Ahmeddel, Aronnal, Marcus Armstronggal (Prema Theodore Racing), Guanyu Zhou-val (Prema Theodore Racing), Ben Hingeley-vel (Hitech Bullfrog GP), Jonathan Aberdeinnel (Motopark) és Keyvan Soori Andresszel (Van Amersfoort Racing) lett teljes.

Az első futam végeredménye

Schumacher másodszor…

fiaf3-1536487563.jpg

Mick Schumacher az elképesztő formáját az első futam után, még a szombat délutáni órákban megrendezett időmérő edzésre is átmentette, így a második és a harmadik futamra is megszerezte a rajtelsőséget. A második verseny rajtjánál a Prema Theodore Racing németje jól kapta el az indulást, így megőrizte a vezetést, mialatt Robert Shwartzman és Daniel Ticktum csatáztak mögötte a második helyért – a csatából az orosz jött ki győztesként.

A mezőny hátsóbb régiója már nem abszolválta ennyire sallangmentesen az indulást: a célegyenes végén a motoparkos Jüri Vips és a Hitech GP-s Enaam Ahmed összeütköztek, a brit számára pedig a sóderágyban ért véget a futam – ennek eredményeként elkerülhetetlen volt a biztonsági autó pályára rendelése.

A harmadik körben azonban már sor került a folytatásra, amelyet követően Schumacher magabiztosan vezetett Shwartzman előtt. A higgadt körözést a 16. körben a motoparkos Marino Sato és a Hitech GP-s Ben Hingeley ütközése zavarta meg – a baleset mind a japán, mind a brit számára a verseny végét jelentette, a műszaki mentés miatt pedig pályára lépett a Safety Car.

Viszont Schumachert még az újabb biztonsági autós fázis sem tudta kizökkenteni a ritmusából, a premás a második futamot is behúzta, megszerezve idei és pályafutása ötödik győzelmét. Shwartzman az utolsó körökben sikeresen védekezett Ticktummal szemben, amiért az orosz jutalma egy újabb második hely lett.

A Red Bull-junior Ticktum mögött két premás, Marcus Armstrong és Ralf Aron ért célba. Az észtet a Hitech GP spanyolja, Alex Palou, a motoparkos Jonathan Aberdein, a premás Guanyu Zhou, valamint két carlinos, Sacha Fenestraz és Ferdinand Habsburg követték.

A második futam végeredménye

Schumacher harmadszor…

fiaf3-1536507607.jpg

A hétvége pedig a bajnokság fennállásának 200. versenyével zárult, amelyen a piros lámpák elalvását követően Mick Schumacher az élről indulva nem adta ki a kezéből a vezetést, mögötte az orosz csapattársa, Robert Shwartzman fordult el a második helyen, mialatt a harmadik helyért vívott csatában ezúttal alulmaradt Daniel Ticktum, Alex Palouval szemben.

Schumacher rövid időn belül két másodpercesre növelte az előnyét, a célvonalat pedig végül közel öt szekundumos előny birtokában szelt át – ezzel a német tökéletes hétvégét produkált, mindhárom futamot megnyerve, amelyre a Forma-3-as Európa-bajnokságban utoljára a 2016-os hockenheimi víkenden volt precedens: akkor az azóta már Forma-1-es pilótává avanzsált Lance Stroll pezsgőzhetett a dobogó tetején valamennyi viadal után, szintén premás színekben.

Shwartzman is stabil hétvégét futott, mivel az első és a második után az utolsó versenyt is a második pozícióban zárta, míg a dobogó legalsó fokára Alex Palou állhatott fel. Ticktum, Marcus Armstrong (Prema Theodore Racing), Jüri Vips (Motopark), Sacha Fenestraz (Carlin), Ralf Aron (Prema Theodore Racing), Enaam Ahmed (Hitech Bullfrog GP) és Guanyu Zhou (Prema Theodore Racing) egészítették a pontszerző zónát.

A harmadik futam végeredménye

A bajnoki pontversenyben Daniel Ticktum továbbra is vezet, de a brit a maga 264 pontjával már csak három ponttal előzi meg Schumachert, aki a hétvégét megelőzően még a negyedik helyen állt. A harmadik helyen Marcus Armstrong hátránya már 44 pontos, Vipsé az ötödiken 46 egységnyi, Aroné a hatodikon meg 56.5 pontnyi. Két hét múlva, a Red Bull Ringen jön a folytatás.

Fotó: FIA F3 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7214231975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása