F3 - SCHUMACHER MEGINT NYERT, A RED BULL PROTEZSÁLTJA A BAJNOKSÁG ÉLÉN
Forma-3-as EB 2018: Misano

f32018misano_msc_tick_vips.jpg

A hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher fia már a második győzelmét is megszerezte a Forma-3-as Európa-bajnokságban, miközben a Red Bull Racing támogatását élvező Daniel Ticktum egy hajszálnyi előnyre tett szert a bajnoki összetett első helyén.

A Forma-1 bölcsőjében, Silverstone-ban rendezték meg a Forma-3-as Európa-bajnokság 2018-as szezonjának hatodik versenyhétvégéjét. Az első versenyt a Carlin francia újonca, Sacha Fenestraz kezdhette meg az élről, pozícióját pedig meg is őrizte a rajt után. Igaz, a következő kanyarokban a Prema versenyzője, Guanyu Zhou próbálta támadni, de végül pont a kínai volt az, aki pozíciót veszített, mégpedig a motoparkos Daniel Ticktummal szemben, aki így feljött másodiknak.

Az első néhány körben az első négy hely sorrendjét Fenestraz, Ticktum, Zhou, valamint Mick Schumacher alkották, miközben a középmezőny igencsak komoly öldöklések alakultak ki. Az ötödik körben Jonathan Aberdein a Motopark gépével utolérte a negyedik helyen autózó Schumachert, aki elkezdett leszakadni az előtte autózóktól – ám végül a dél-afrikainak még küzdenie sem kellett a hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher fiával, ugyanis a #4-es számú Prema-Dallara egy körrel később defekt miatt volt kénytelen kiállni a versenyből.

fiaf3-1534685391.jpg

Négy körrel a leintést megelőzően Ticktum – egy egészen elképesztő párharcot követően – átvette a vezetést Fenestraztól, amely manőverével a Red Bull-junior meg is nyerte a versenyt, megszerezve idei negyedik győzelmét. A harmadik pozíció az utolsó körökre egy valóságos átjáróházzá alakult át: először Zhou kiesett egy defektet követően, majd Jonathan Aberdein esett vissza Enaam Ahmed és Jüri Vips mögé egy teljes pályás sárga zászlós fázist követően, amely Ralf Aron megforgása miatt volt szükség.

A végül ötödikként záró dél-afrikai mögött Marcus Armstrong, Alex Palou, Robert Shvartzman, Jehan Daruvala és Fabio Scherer tették teljessé a pontszerző zónát.

Az első futam végeredménye

A második futam rajtját követően már alig néhány méter alatt változás következett be az élen, ugyanis Mick Schumacher a második helyről rajtolva lerajtolta a motoparkos Fabio Scherert. Aztán az első kör végére a 19 éves német már komolyabb előnyre tett szert az első kör végére a svájci versenyzővel szemben, aki Jüri Vips és Jonathan Aberdein követtek.

fiaf3-1534603479.jpg

Daniel Ticktum – aki az első versenyen aratott győzelmével átvette a vezetést az egyéni kiírásban – ekkortájt még a TOP-10-en kívül autózott, de a brit motoparkos máris belevetette magát nem egy csatába a felzárkózás érdekében. Eközben féltávnál az élpozíciókban változatlan volt a sorrend, mialatt Ticktum Ralf Aront megelőzve csatlakozott a pontszerzők klubjához.

Nem sokkal később Vips a második helyért a csapattárs Scherert, majd másodpercekkel később technikai problémák miatt feladta a versenyt a svájci.

Schumacher pedig könnyedén szerezte meg a második győzelmét, rajta kívül még Vips és Aberdein állhattak még dobogóra. Enaam Ahmed, Marcus Armstrong, Guanyu Zhou, Sacha Fenestraz, Ticktum, Robert Shvartzman, illetve Aron egészítették ki a TOP-10-et.

A második futam végeredménye

Jüri Vips vághatott neki az első helyről a harmadik és egyben utolsó viadalnak – a Motopark észtje a piros lámpák elalvása után megtartotta a vezetést Sacha Fenestraz és Jonathan Aberdein előtt. Egy körrel később pedig a biztonsági autó pályára lépése törte meg a mezőny lendületét, miután Ralf Aron és a motoparkos Sebastian Fernandez összeütköztek.

fiaf3-1534677207.jpg

Végül az ötödik körben folytatódhatott a verseny, az újraindítást követően viszont nem változtak a pozíciók. Vips meg is tudott így lógni az élen, mialatt Fenestraz nem volt képes lerázni magáról Aberdeint, akiről viszont lemaradt Enaam Ahmed, akire Mick Schumacher és Daniel Ticktum helyeztek nyomást.

A hátralévő körökben már semmi sem veszélyeztette Vips elsőségét: az észt motoparkos idei második győzelmét aratta, a dobogó második és harmadik fokára Fenestraz és Aberdein állhattak fel, míg a pontszerzők névsora Schumacherrel, Ticktummal, Alex Palouval, Guanyu Zhouval, Ferdinand Habsburggal és Robert Shvartzmannal lett teljes.

A harmadik futam végeredménye

18 verseny után és 12 futammal a szezon vége előtt Ticktum a maga 190 pontjával jelenleg 18 egységgel előzi meg, míg a harmadik helyen Vips lemaradása már 33 pontos. Ahmed hátránya a negyedik pozícióban 45 egységnyire rúg – tőle két és fél ponttal van lemaradva Aron és hárommal Zhou. Mick Schumacher a hetedik helyen 54 pont a lemaradása.

A bajnokság már a soron következő hétvégén folytatódik, a következő helyszín pedig az olaszországi Misano.

Fotó: FIA F3 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5014196951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása