F1 - BEJELENTÉST TETT A WILLIAMS, TELJES A 2018-AS MEZŐNY!

24296643_2060482580682385_5398074748802658811_n.jpg

Hosszú hetek a grove-i istálló végre lerántotta a leplet arról, hogy ki lesz Lance Stroll csapattársa 2018-ban - ezzel pedig immár mind a húsz idei résztvevő kiléte ismert.

Nagyon sokáig kérdéses volt, hogy ki lesz idén a Williams csapatánál Lance Stroll csapattársa, de aztán a többek között Robert Kubicát, Szergej Szirotkint, Paul di Restát, Felipe Massát és Danyiil Kvjatot is tartalmazó névsor az idő előrehaladtával leszűkült. Massa végleg visszavonult a Forma-1-től, Kvjat a Ferraritól kapott végül egy fejlesztőversenyzői szerepkört, Di Resta pedig távozott a csapattól, és egyre inkább vonzódik a Formula-E iránt, főleg azok után, hogy a múlt héten, Marrákesben kipróbálhatta a Jaguar autóját.

Így hetek óta már az a kérdés, hogy Kubica visszatér-e hét évnyi kihagyást követően, vagy Szirotkin -, aki immár évek óta kopogtat a száguldó cirkusz ajtaján - megkapja a nagy esélyt. A nagy múlttal bíró istálló mindkettejüket kipróbálta egy korábbi és egy 2017-es autó volánja is - amennyiben igazak a híresztelések, a legutóbbi teszten, Abu-Dzabiban Szirotkin számottevően gyorsabbnak bizonyult, ráadásul a szponzorációs csomag is jelentősebb volt az orosz pilóta esetében.

Ezek után szerdán délelőtt a Williams bejelentette, hogy a GP2-t 2015-ben és 2016-ban is a harmadik helyen záró Szergej Szirotkin lesz Stroll kollégája idén - ezzel a grove-iaké lesz a rajtrácson a legfiatalabb pilótapáros, hiszen az orosz még mindig csak 22 esztendős, a kanadai pedig 19. A motorsport.com szerint a csapathoz nagyjából 15 millió fontot hozó Szirotkin több évre is aláírt.

strollsirotkineditbanner.jpg

"Egy átfogó versenyzőértékelési folyamatot követően örömmel jelentem be, hogy sikerült véglegesíteni a 2018-as felállásunkat. Már izgatottan várom, hogy mit hoz számunkra ez a szezon. Az elérhető opciók mérlegelésére áldoztuk az időt, és biztos vagyok benne, hogy Lance és Szergej a legjobb eredményeket tudják majd szállítani. A Williams-nek mindig is az volt a filozófiája, hogy fiatal tehetségeket karoljon fel és fejlesszen. Szergej jól beleillik ebbe a képbe. Lance-nek az első év rekordokat hozott, és most, immár egyéves tapasztalattal készen áll arra, hogy 2018-ban megvesse a lábát" - nyilatkozta Claire Williams, a helyettes csapatfőnök.

A Williams technikai igazgatója, Paddy Lowe is megszólalt a csapat hivatalos sajtóközleményében: "Szigorú és kimerítő versenyzőértékelési folyamatot vezettünk le. Végül Szergej győzte meg jobban a csapatot - a tempójával, a tehetségével, a technikai visszajelzéseivel és a munkamoráljával, a gyárban és az abu-dzabi pályán egyaránt."

"Enyhe kifejezés, ha azt mondom, hogy boldog és büszke vagyok amiatt, hogy egy olyan híres csapathoz csatlakozhatok, mint amilyen a Williams. Rengeteg munkát öltem bele abba, hogy ideáig eljuthassak. Nagyon boldog vagyok, és mindenkinek köszönöm, aki segített nekem" - mondta Szirotkin, aki korábban a Renault alkalmazásában állt, mint fejlesztő- és tartalékversenyző, és tavaly a franciák színeiben összesen hat szabadedzésen és két tesztnapon vett részt.

Végül pedig Stroll is üdvözölte új kollégáját: "Már várom, hogy a csapattársam legyen. Egy jó ideje már ismerem Szergejt, és biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül nagyon szoros munkakapcsolat alakul majd ki közöttünk. A csapattal nagyon élveztem a debütáló szezonomat, és számos emlékezetes momentummal gazdagodtam, amelyekre majd szeretnék építeni a következő idényben."

A 2018-as mezőny a Williams bejelentését követően:

Csapat Motor Pilóták
Pilóták Tesztpilóta / Tesztpilóták
MERCEDES AMG PETRONAS F1 TEAM Mercedes Lewis Hamilton
Valtteri Bottas

#44
#77

n.a.
RED BULL RACING TAG-Heuer
(Renault)
Daniel Ricciardo
Max Verstappen

#3
#33

n.a.
SCUDERIA FERRARI Ferrari Sebastian Vettel
Kimi Räikkönen 

#5
#7

n.a.
SAHARA FORCE INDIA F1 TEAM Mercedes Sergio Pérez
Esteban Ocon

#11
#31

n.a.
WILLIAMS MARTINI RACING Mercedes Lance Stroll
Szergej Szirotkin

#18
n.a.

Robert Kubica
SCUDERIA TORO ROSSO Honda Pierre Gasly
Brendon Hartley

#10
#28

n.a.
HAAS F1 TEAM Ferrari Romain Grosjean
Kevin Magnussen

#8
#20

n.a.
RENAULT SPORT FORMULA ONE TEAM Renault Nico Hülkenberg
Carlos Sainz

#27
#55

n.a.
MCLAREN Renault Stoffel Vandoorne
Fernando Alonso
#2
#14

Lando Norris
SAUBER F1 TEAM Ferrari Marcus Ericsson
Charles Leclerc

#9
#16

Antonio Giovinazzi

 

Kubica is visszatér, de csak félig

Noha a második Williams-ülésért vívott hajszában alulmaradt Szirotkinnal szemben, de ennek ellenére aktívan a Forma-1-ben láthatjuk Robert Kubicát továbbra is. A lengyel ugyanis a grove-i alakulat fejlesztő- és tartalékpilótája lesz 2018-ban, Paul di Resta helyét átvéve. A megállapodás keretein belül a lengyel pályára fog gördülni a barcelonai előszezoni teszten, a szezonközi teszten, valamint néhány pénteki első szabadedzésen.

robertkubicabanner.jpg

A lengyelnek a feladata lesz még az ifjú padavanok és a mérnökök segítése, amely kulcsszerepet játszhat az időmérőn és a versenyen mutatott tempó javításában. Kubica szerződtetése mindemellett olyan szempontból is kedvező a csapatnak, hogy az eleget tudott így tenni a névadó szponzor, a Martini követelésének, miszerint az egyik versenyzőnek legalább 25 évesnek kell lennie.

"Örömmel jelentem be, hogy Robert tartalék- és fejlesztőversenyzőként csatlakozik a csapathoz a 2018-as szezonra. Mindnyájunkat lenyűgözött a Williams-nél az, amit elért - ez tanúbizonyságot tesz a karaktererősségéről, valamint a Forma-1-es visszatérés iránt elkötelezettségéről. Izgatottak vagyunk a Roberttel való együttműködésünk folytatása miatt, és már várjuk, hogy az idény során közösen dolgozzunk" - tért ki Claire Williams Kubicára.

Fotó: Williams Martini Racing

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9713580575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása