FE - BIRD BRAVÚROS GYŐZELMÉVEL INDULT A NEGYEDIK SZEZON
Formula-E 2017: Hongkong, Első futam

20171102175818580a4210_1.jpg

Rögös és izgalmas út vezetett a futamgyőzelemig Sam Bird számára: kemény csatában kellett legyőznie Jean-Éric Vergne-t, majd kis híján letarolta a csapata a bokszát, amelyét pedig még meg is büntették - de mindennek ellenére a brit DS Virgin-pilótáé a szezonnyitó!

Magyar idő szerint szombaton reggel vette kezdetét a Formula-E negyedik szezonja Hongkongban. A piros lámpák elalvását követően nagyon simán eljött a pole pozícióból indulva Jean-Éric Vergne, aki mögött Sam Bird meg tudta őrizni a második helyet, miután visszaverte Nick Heidfeld támadását, amelyet követően a német - hasonlóan svéd csapattársához, Felix Rosenqvisthez - visszaesett a mezőnyben. Ellenben Oliver Turvey az NIO gépével pazarul rajtolt: a hetedik helyről feljött harmadiknak!

Azonban nemsokára félbe kellett szakítani a futamot piros zászlóval - a Formula-E története során először -, ugyanis André Lotterer Luca Filippi (NIO) támogatásával a falba állt a Techeetah gépével, mögé pedig feltorlódott Mitch Evans (Jaguar), Neel Jani (Dragon), Nicolas Prost (Renault e.dams) és Edoardo Mortara (Venturi), eltorlaszolva teljes szélességében a 1.85 kilométer hosszú hongkongi aszfaltcsíkot.

A verseny bő félórás szünet után folytatódhatott. Az újraindításnál az elejében nem változott a sorrend érdemileg, megmaradt az élen a Vergne - Bird - Turvey trió.

FIA Formula E on Twitter

Plenty of action on the restart here in Hong Kong between @Sebastien_buemi, @LucasdiGrassi and @FRosenqvist #HKEPrix https://t.co/ghxdq4RFaX

Az ötödik körben azonban nagyon komoly pengeváltás történt a széria fő riválisai, Sebastien Buemi és Lucas di Grassi között: a svájci hihetetlenül keményen betette a Renault e.dams gépét a célegyenes végén a brazil mellé, azonban kis híján megforgatta, így nem tudott elmenni mellette. Hátrébb azonban Luca Filippi az NIO-val valóban kilökte Felix Rosenqvistet - az olasz a manőverért kapott egy áthajtásos büntetést.

Nem sokkal később a kelleténél hamarabb hajtott be a depóba Lucas di Grassi, ugyanis eltört az Audi jobb hátsó felfüggesztése - valószínűleg annak a sérülésnek következtében, amelyet a Buemivel való kakaskodás során szenvedett el. Szinte ezután jött az újabb dráma: a harmadik helyen haladó Oliver Turvey lelassult, és visszaesett ezzel a mezőny végére.

FIA Formula E on Twitter

Cracking move from @sambirdracing to take the lead from @JeanEricVergne #HKEPrix https://t.co/Hg9KmDNoXS

Valamivel a féltáv előtt nagyon komoly kergetőzés bontakozott ki az élen Vergne és Bird. A francia egészen a 20. körig kitűnően védte a pozíciót, aztán az egyik jobbosban nyitva felejtette az ajtó, a brit DS Virgin-pilóta pedig köszönte szépen, és elment mellette, egy nagyon szép előzéssel.

FIA Formula E on Twitter

Drama in the pit lane as @sambirdracing misses his garage... #HKEPrix https://t.co/56TaD6ppVV

A kör végén ki is jött Vergne autócserére, egy körrel rá Bird is követte őt, ám a brit versenyző túl nagy lendülettel érkezett meg a csapata garázsa elé, és nem sokon múlt, hogy elsodorja a sátorlétesítményt. Bird emiatt kapott egy áthajtásos szankciót, de ennek ellenére vissza tudott jönni az élre, az egymást marcangoló Vergne és Nick Heidfeld elé. Mindeközben Buemi alatta megállt az autó a pályán, de újra tudta indítani, azonban jelentős hátrányra tett szert.

Az utolsó egy-két körben még az ötödik helyért szabadult el a pokol: Nelson Piquet Jr. egy eszelősen bátor manőverrel dobta a Jaguar Rosenqvist mellé, aki ezután annyira szétesett, hogy Abt és Da Costa is befurakodott elé.

20171202131713als7222.jpg

Büntetés ide vagy oda, a leintésig Sam Bird csak kiépített egy közel 12 másodperces előnyt, megnyerve a szezonnyitót és megszerezve pályafutása hatodik győzelmét. A brit mellé még Vergne és Heidfeld állhattak fel a pódiumra. A negyedik helyen eredetileg Maro Engel ért célba, de kapott egy áthajtásost utólag, amiért néhány körrel a leintés előtt meglökte Rosenqvistet - ezzel a német venturis visszaesett a 14. pozícióba. Így Piquet lett a negyedik, majd Abt, Da Costa, Rosenqvist, a szériában pontszerzéssel debütáló Mortara, Lynn és Prost tették teljessé a TOP-10 sorrendjét. Az előző két szezon bajnokai, Sebastien Buemi és Lucas di Grassi nullázással kezdték az új szezont, a 12. és a 18. helyen célba érve.

Azonban még nincs vége a versenyhétvégének: vasárnap is rendeznek ugyanis egy szabadedzést, egy időmérőt és egy versenyt - az alábbi időbeosztás szerint:

01:30 - 02:15: Harmadik szabadedzés
04:00 - 05:00: Időmérő edzés
08:00 - : Futam (43 kör)

Az Eurosport 1 a kvalifikációt felvételről, a versenyt pedig élőben fogja közvetíteni.

Az első futam végeredménye:

fe_2017_hongkong_r1.jpg

Fotó: Formula-E Media (Alastair Staley / LAT) | Táblázat: Formula-E / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7713410531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása