WTCC - VILÁGBAJNOKI EZÜSTÉREMMEL ÍRT TÖRTÉNELMET MICHELISZ NORBERT!
WTCC 2017: Katar, Főfutam

03717016_6300.jpg

Az időmérőn jelentkezett fékhibát követően minden esélyét elveszítette a világbajnoki címre Michelisz Norbi, aki így a második helyen zárta a WTCC-t 2017-ben, de így is történelmet írt a magyar autósportban, ugyanis korábban még egy magyar versenyző sem tudott ennyire előkelő pozícióban zárni FIA-világbajnokságon. A zárófutamot a hondás csapattársa, Esteban Guerrieri nyerte meg.

Szűk egy órával a Sebastien Loeb Racing kettős győzelmét hozó nyitófutam leintése után megrendezték a katari főversenyt, amely egyben a szezon utolsó versenye is volt. Noha az előző verseny során 16.5 pontosra nőtt a differencia a két versenyző, továbbra is az volt a kérdés, hogy Thed Björk vagy Michelisz Norbi lesz a 2017-es világbajnok a WTCC-ben. (A svéd a negyedik, a magyar a tizenegyedik rajtkockából indulhatott.)

A piros lámpák elalvását követően a pole-ból remek rajtot fogott Esteban Guerrieri a Hondával, aki mögé Huff jött fel, majd két volvós, Catsburg és Björk zárkózott fel. Michelisz a 10. helyre jött fel, Gleasont lerajtolva.A rajt nem volt annyira tiszta, ugyanis az első kanyarban kitették Mehdi Bennanit a pályáról, aki ezzel visszaesett a 15. helyre.

A második kör elején Thed Björknek utat engedett a csapattárs Nicky Catsburg, aki így átvette a harmadik pozíciót, miközben a nyolcadik pozícióig felzárkózó Michelisz Norbi útjába egy másik volvós, Yvan Muller került - azonban a magyar autója, akárcsak az első futamon, nem tűnt tökéletesnek továbbra sem.

Meglett a futam első kiesője Mehdi Bennani személyében: a Sebastien Loeb Racing marokkóija defekt miatt volt kénytelen kiállni a versenyből az ötödik kör elején, és ezzel minden esélyét elveszítette arra, hogy privát bajnok legyen, illetve dobogós az összetettben.

03717016_7205.jpg

A futam második felében említésre méltó esemény már nem történt, Esteban Guerrieri könnyedén szerezte meg idei harmadik győzelmét, 3.7 másodperccel megelőzve a Münnich Motorsport britjét, Rob Huffot. Az utolsó métereken még történt egy helycsere a volvósok között: visszaadta a harmadik helyet Nicky Catsburgnak Thed Björk, akinek a negyedik is bőven elegendő volt ahhoz, hogy világbajnok legyen 2017-ben! (Ezúton is gratulálunk a svéd versenyzőnek és a Volvónak!) 

03717016_1685.jpg

A frissen megkoronázott világbajnok mögött Tom Chilton lett az ötödik az SLR-Citroënnel - a brit versenyző ezzel megszerezte a privát világbajnoki címet, és a harmadik helyet az összetett pontversenyben. Mögötte az újonc Kris Richard (Campos-Chevrolet) és Yvan Muller (Polestar-Volvo) értek célba.

03717016_0701.jpg

Michelisz Norbert pedig minden tőle telhetőt megpróbált tenni ezen a hétvégén és összességében az idei szezon folyamán a sikerért, azonban a nyolcadik helyével lecsúszott a bajnoki címről. De ennek ellenére van okunk arra, hogy büszkék legyünk rá és a bajnoki második helyére, ugyanis ezzel történelmet írt a magyar autósportban: korábban még egy magyar pilóta sem tudott ennyire komoly elérni FIA-világbajnokságot. Köszönjük ezt az évet és azt a sok szép emléket Michelisz Norbinak - mi rendkívül büszkék vagyunk rá!

A pontszerzők névsorát John Filippi (SLR-Citroën) és Ryo Michigami (Honda) tették teljessé, míg a Zengő-Honda pilótái, Nagy Dani és Szabó Zsolti a 13. és a 15. pozícióban fejezték be a 2017-es évet.

2018-ban pedig jön a folytatás, de egyelőre még kérdéses, hogy milyen formában... A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a WTCC egyesül majd a TCR, és az FIA WTCR világkupaként folytatják majd.

További eredmények hamarosan! 

A katari főfutam végeredménye:

wtcc_2017_katar_r2.jpg

Az egyéni világbajnokság végeredménye:

wtcc_2017_egyeni.jpg

A gyártói világbajnokság végeredménye:

wtcc_2017_gyartoi.jpg

A WTCC Trophy végeredménye:

wtcc_2017_trophy.jpg

Fotó: WTCC Media (Jean Michel Le Meur, Francois Flamand / DPPI)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6913409917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása