F1 - BRÉKING: 2008 ÓTA ELŐSZÖR RÄIKKÖNEN-POLE A FORMA-1-BEN!
Forma-1 2017: Monacói Nagydíj, Időmérő edzés

kimi_raikkonen_f1_grand_prix_monaco_practice_rjaifjbdjkyx.jpg

A Ferrari finn világbajnoka, Kimi Räikkönen nyerte meg az idei év eddigi legszorosabb időmérő edzését Monacóban Vettel és Bottas előtt - a Jégember utoljára a 2008-as Francia Nagydíj kvalifikációján diadalmaskodhatott! Lewis Hamilton pedig csak a 14. helyre kvalifikált a hercegségben.

Magyar idő szerint 14 órától az időmérő edzéssel folytatódott a Monacói Nagydíj hétvégéje. A kvalifikáció, amelyet szolid időjárási körülmények között, ám annál magasabb aszfalthőmérséklettel rendeztek meg, természetesen a 18 perces Q1-gyel vette kezdetét.

Az első etapban a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak, 1:13.078-as idővel. Mögötte mindössze 12 ezreddel maradt el az egyik Ferrarival Sebastian Vettel, és 0.039 másodperccel Kimi Räikkönen, az olasz istálló finn versenyzője. A Mercedesek továbbra is gyengébbek voltak a megszokottnál: Bottas az 5., Hamilton pedig a 10. pozícióban jutott tovább.

Ami a kiesőzónát illeti, talán csak az előző öt futamot a TOP-10-ben záró Esteban Ocon kipottyanása mondható valamelyest meglepőnek - igaz, a franciának csak az idő fele állt a rendelkezésére, miután a Force India szerelőgárdája nem tudta befejezni idejében azokat a szerelési munkálatokat, amelyekre a harmadik szabadedzésen elszenvedett balesete miatt volt szükség. Ocon így a 16. lett, s éppen honfitársa, a haasos Romain Grosjean ütötte ki a legjobb 15-ből.

Az időmérő edzés második, 15 perces felvonása már izgalmakban sem volt híján, amelyeknek a központjába a Mercedesszel momentán a bajnoki tabella második helyén álló Lewis Hamilton került. A brit már a szabadedzéseken is meglehetősen küszködött, de az időmérő során romlott a helyzet, olyannyira, hogy kis híján baleset lett a vége a Massanet-kanyarban. Ezt követően visszajött a depóba az autón való javítás céljából, nem sokkal később pedig a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) intette ki mérlegelésre. Az utolsó percekben pedig a pályán lévő nagy forgalom játszott ellene, amikor meg viszonylag tiszta volt előtte a pálya, 20 másodperccel a kockás zászló előtt jött a sárga zászló, és így nem tudott javítani. Emiatt a 2008-as, a 2014-es és a 2015-ös világbajnok csak a 14. pozícióban tudta zárni a monacói időmérést, és kiesett a Q2-ben, hasonlóan az egyik ferraris által feltartott, toro rossós Daniil Kvyathoz, a renault-s Nico Hülkenberghez, a haasos Kevin Magnussenhez és a williamses Felipe Massához.

da1ztikxoaehron.jpg

Stoffel Vandoorne balesete az Uszoda-sikánnál, a Q2-ben - ekkor ment el a kép jobb oldalán elsuhanó Lewis Hamilton időmérő edzése... (Fotó: F1 / Twitter)

A sárga zászlóra egyébként Stoffel Vandoorne miatt volt szükség, az MCL32-es kódjelű McLaren-Hondát nagyon csúnyán beletette a palánkba az Uszoda-sikánnál, egy az egyben lemásolva Ocon FP3-as bukását.

Kimi Räikkönen futotta meg a legjobb kört a Q2-ben: 1:12.231-gyel továbbjavította a monacói körrekordot a 2007. évi világbajnoki első helyezett.  Csapattársa, Sebastian Vettel lett a második, megelőzve a red bullos Max Verstappent és a mercedeses Valtteri Bottast. Idén először továbbjutott a Q3-ba a két McLaren-Honda: Vandoorne a 7., Button pedig a 10. lett, de a zárószakaszban értelemszerűen csak az utóbbi gördülhetett ki a pályára.

A Q3-ban pedig újabb meglepetéseket láthattunk, ugyanis Kimi Räikkönen 1:12.178-as idővel megnyerte az időmérő edzést, szinte csodával határos módon! Utoljára a 2008-as Francia Nagydíjon, azaz a 128 futammal ezelőtti versenyén szerzett pole pozíciót a 2007-es világbajnok. Azonban ehhez egy, a végeredmény tekintetében nagyon szoros kvalifikációt kellett behúznia, ugyanis mindössze 43 ezreddel tudta legyőzni csapattársát, Sebastian Vettelt, akitől 2 ezreddel kapott ki a Mercedes finnje, Valtteri Bottas.

f1_grand_prix_monaco_qualifying_gomgvljm8dax.jpg

A Red Bull Monacóban sem tudta igazán megszorongatni a Ferrari - Mercedes kettőst: Max Verstappen és Daniel Ricciardo a 4. és az 5. rajtkockát szerezték meg a vasárnapi futamra, megelőzve a testvércsapat, a Toro Rosso versenyzőjét, az idei eddigi legjobb kvalifikációs teljesítményét nyújtó Carlos Sainzot. A spanyol mögött a tavalyi Monacói Nagydíjon dobogóra állt Sergio Pérez zárt a Force Indiával. Romain Grosjean a 8. lett a Haas-Ferrarival, megelőzve a Button-Vandoorne sorrendben záró McLaren-Hondákat, de ne felejtsük el, hogy több motorkomponens cseréje miatt a britek 2009-es világbajnoka csak a mezőny végéről kezdheti meg majd a Monacói Nagydíjat!

Magyar idő szerint vasárnap délután 14 órakor fog elrajtolni a 78 körös viadal, az eseményeket élőben fogja közvetíteni az M4 Sport.

Az időmérő edzés végeredménye:

da1ehxbxuaq8osv.jpg

Fotó: Zimbio

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9012544565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása