F1 - AZ FIA KUKÁZTA A "VERSTAPPEN-SZABÁLYT"!

max_verstappen_f1_winter_testing_barcelona_qdlct2mkd13x.jpg

Mindössze négy futamig élt a Forma-1-ben beiktatott védekezési szabály, amelyet a köznyelv csak "Lex Verstappen"-ként emlegetett.

Mint ismeretes, a 2016-os szezonban igencsak sok vita alakult ki Max Verstappen versenyzési stílusa miatt, az a bizonyos pohár pedig a Japán Nagydíj utolsó köreiben telt be, amikor Lewis Hamiltonnal szemben védekezett kicsit agresszívebben a kelleténél, a féktávon való irányváltoztatással. Ez a rajongók és a pilóták körében is komolyabb felháborodást váltott ki, így az Amerikai Nagydíjtól kezdve életbe lépett a "Verstappen-szabály", amelynek értelmében a féktávon már tilos volt az irányváltoztatás.

Például ezen regula miatt bukta el a dobogót a Mexikói Nagydíjon a ferraris Sebastian Vettel, aki holland versenytársának metódusával tudta csak maga mögött tartani korábbi csapattársát, a Red Bull-pilóta Daniel Ricciardót.

Azonban a tél folyamán elkezdtek más szelek fújni, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig a szezonnyitó hétvégét megelőzően publikálta azon döntést, miszerint az idei évtől eltörlik a "Verstappen-szabályt", annak érdekében, hogy a pilóták nagyobb szabadságot kapjanak a versenyzésben - ez többek között a csapatok kérése is volt. Mostantól pedig csak azon manőverek lesznek megvizsgálva, amelyek folyamán kiszámíthatatlan vagy a másik versenyző épségére nézve veszélyes megmozdulás, vagy indokolatlan lassan hajtás történik.

Ezzel párhuzamosan pedig egy újításról is lehullt a lepel: az idei évtől a különféle incidensekről döntő versenybírák munkáját egy új adatbázis fogja segíteni, amely archív videókat fog tartalmazni, így pedig bizonyos döntések meghozatalakor lehetőség adódik egy korábbi esetre való visszahivatkozásra.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7312365147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása