F1 - ELNÉZŐBBEK LESZNEK A VERSENYBÍRÁK

2016_malaysia_gp_race_135.JPG

Nagyobb szabadságot fognak kapni a versenypályán a Forma-1 versenyzői annak érdekében, hogy bele merjenek menni merészebb előzési kísérletekbe, ezáltal növelve az izgalomfaktort. A Nemzetközi Automobil Szövetség ugyanis megerősítette, hogy mostantól kezdve csak az olyan kirívó incidenseknél lesznek szankciók, amikor egy pilóta tisztán kinyilvánítható vétkesnek.

Az elmúlt évek folyamán a Forma-1-ben igencsak komoly vitatémát képviselt a versenybírák engedékenysége, ugyanis számos alkalommal láttunk példát arra, hogy egy-egy szituáció alkalmával nem lehetett egyértelműen megítélni a vétkesnek ítélt versenyző bűnösségét, de azért mindennek ellenére a stewardok körében népszerű fenyítőeszköz volt az idő- és/vagy rajtbüntetés alkalmazása. A tapasztalatok alapján viszont ez a fajta szigor nemigen vezetett pozitív eredményre, ugyanis ezzel csak a pilóták kedvét sikerült elvenni az előzésektől - ezt pedig érthető módon a rajongók se nézték túl jó szemmel.

Viszont, ahogyan sok minden más, ez is másképpen lesz az idei évtől, ugyanis a Forma-1 Bizottság és a Motorsport Világtanács az elmúlt hét folyamán lebonyolított megbeszéléseket követően rábólintottak arra, hogy a jövőben csak abban az esetben szülessenek szankciók, amikor egy-egy incidens alkalmával valakit egyértelműen lehet hibáztatni.

Ennek egyik kivitelezési módja az, hogy mostantól kezdve a stewardok maguk dönthetik el, hogy ki kívánják-e vizsgálni a versenyigazgató által jelentett eseteket. Illetve, a Sportszabályzata 38.2-es pontjának frissített változata ezentúl kimondja, hogy "a stewardok maguk dönthetik el, hogy az incidensben részt vett versenyző érdemel-e bármiféle szankciót. Amennyiben pedig egy pilóta teljes mértékben vagy túlnyomóan nem okolható az incidensért, nem lehet kiróni rá büntetést".

Amellett pedig, hogy az FIA megerősítette, hogy az idei évtől kezdve minden biztonsági autós fázist állórajt fog követni, az is tisztázódott, hogy a bokszutca az idei évben is 30 perccel a rajt előtt fog kinyílni, de 10 perccel később már be is zár - ezzel pedig azt kívánják elkerülni a szabályalkotók, hogy a 14 perccel a start előtt esedékes nemzeti himnuszon ne legyen ott az összes pilóta.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8712151127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása