F1 - KI LEHETNE NICO ROSBERG UTÓDJA A MERCEDESNÉL?

nico_rosberg_f1_grand_prix_abu_dhabi_k8tqimp53xsx_1.jpg

Miután péntek délután a Forma-1 idei világbajnoka, Nico Rosberg bejelentette a visszavonulását, mindenkit ez a kérdés foglalkoztat.

Valósággal sokkolta a hír a Forma-1 világát, miszerint Nico Rosberg öt nappal azután, hogy megszerezte első világbajnoki címét, bejelentette, hogy befejezi a pályafutását az autóversenyek királykategóriájában. Ezzel pedig a Mercedes valamilyen szinten nehéz szituációba került, de még így is lehet néhány opciójuk a német pilóta helyettesítésére. Mindenesetre a háromszoros konstruktőri bajnok istálló nem kívánja elkapkodni a döntést, de még karácsony előtt meghoznák azt. De kik is lehetnek az esélyek, akik közül az egyik Lewis Hamilton csapattársa lehet a Mercedesnél 2017-ben?

14606549_1085729724816181_5232826263914020263_n.jpgA legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha a Mercedes a saját ifjoncai, Pascal Wehrlein és Esteban Ocon közül választana. Amennyiben pár hónappal korábban történt volna meg a döntés, valószínűleg az emberek többsége kapásból rávágta volna, hogy szinte biztos, hogy Wehrlein lesz az utód. Viszont, ha azt vesszük, a német az ausztriai 1 pontján és az öt Q2-es eredményen kívül egyéb kiemelkedőt nemigen tudott felmutatni. Ugyanakkor, a fizetős versenyzőként megbélyegezett Rio Haryanto tudta tartani a tempóját, Esteban Ocon pedig több alkalommal gyorsabb is volt a tapasztaltabb német csapattársnál. Mindenesetre, Wehrlein és Ocon személyében két rendkívül gyors és fiatal pilótáról beszélünk, viszont ami ellenünk szól, hogy még nem rendelkeznek túl sok tapasztalattal, hiszen eddig Wehrlein 21, míg Ocon 8 futamot teljesített a Forma-1-ben. Mégis, mindennek ellenére kettejük közül Ocon tűnik az esélyesebbnek.

fernando_alonso_f1_grand_prix_hungary_practice_ed2cynzydvpx.jpgAmennyiben már tapasztaltabb pilótára akarnak szert tenni Toto Wolffék, akkor az csak szerződésből való kivásárlás útján lehetséges. Így került fel a potenciális utódok listájára például a McLaren-Hondánál versenyző kétszeres világbajnok, Fernando Alonso is, akiről korábban már elmondta a világbajnok istálló főnöke, hogy amennyiben Hamilton nem hosszabbított volna velük, a spanyol lett volna az első számú alternatívájuk. Azóta viszont 2005 és 2006 világbajnoki első helyezettje 2017-re is elkötelezte magát a McLaren csapatához, és emlékeink szerint Ron Dennis pár hónapja azt nyilatkozta, hogy nincs semmilyen záradék a kontraktusban. Persze, tisztában vagyunk azzal, hogy a Forma-1 az a világ, ahol nincs minden kőbe vésve. Pénzért sok minden lehetséges. Mindenesetre, a Mercedes olyan szempontból jól járna Alonsóval, hogy rendkívül tapasztalt és még 35 esztendős kora ellenére is ott van a toppon - ugyanakkor, nincs semmi garancia arra, hogy a leigazolásával nem ismétlődnének meg a 2007-ben is tapasztalt Alonso - Hamilton összekülönbözések.

sebastian_vettel_f1_grand_prix_abu_dhabi_olouuqjfduyx.jpgUgyanígy szóba került Sebastian Vettel neve, akiről szintén tudni, hogy tapasztalt és gyors, viszont az idei év nem alakult túl jól a számára - ebben pedig közrejátszott az, hogy a Ferrari erősen a várakozásokon alul teljesített a szezon folyamán, amellett, hogy a Fortuna sem volt jóban idén az olasz istállóval és annak versenyzőivel, mindennek tetejébe pedig még a vezetőségen belül is voltak nézeteltérések. Mindez miatt pedig végig feszült és frusztrál volt Vettel a futamokon, ezt többek között a csapatrádiós megnyilvánulásaiban mutatkozott meg. És egyáltalán nincs garancia arra, hogy Vettel kevesebbet panaszkodna a Mercedesnél.

valtteri_bottas_f1_grand_prix_abu_dhabi_qualifying_wpipdyv0yhrx.jpgSzámunkra kissé meglepő módon, a Sky a williamses Valtteri Bottast is megemlítette, mint Rosberg egyik lehetséges utódja. Ezt pedig azzal indokolták a britek, hogy a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff tagja a finn pilóta menedzsmentcsoportjának. Amennyiben pedig a Mercedes meg tudná kaparintani a Williamstől a 27 esztendős versenyzőt, akkor lehetséges, hogy a német gyártó adna egy kis kedvezményt a grove-iaknak a motor árából. Az ezáltal keletkezett űrt pedig a Williams Wehrleinnal vagy Felipe Nasr-vel tölthetné fel.

15202653_10154614073927936_5445250082570266127_n.jpgSergio Pérez is kézenfekvő választás lenne a Mercedesnek, ráadásul a Force Indiától való kivétele sem okozna különösebben gondot. A mexikói pedig már több alkalommal is bizonyította gyorsaságát, valamint azt, hogy akár egy élcsapattól is megérdemelne egy lehetőséget. Viszont ami nem szól mellette, hogy korábban nem volt kapcsolatban a német autógyártóval. Mellette az ex-csapattársa, Nico Hülkenberg is szóba került, ám a német alig két hónapja írt alá a Renault-hoz - a legfrissebb információink szerint pedig Toto Wolff már meg is kereste a Renault-t azzal a szándékkal, hogy kivásárolja a csapattól a pályafutása során eddig mindössze egy pole pozíciót szerző versenyzőt, ám a franciák állítólag ignorálták az osztrák csapatfőnök ajánlatát.

carlos_sainz_f1_grand_prix_abu_dhabi_practice_hgvrekbr2a8x.jpgPletykák szerint pedig Carlos Sainz Jr.-nak is némi esélye a pozíció betöltésére, bár, mi erre semennyi valószínűséget nem látunk. Kijelentésünk pedig nem alaptalan, elég csak visszaemlékeznünk arra, amikor a fiatal spanyol átigazolt volna a Renault csapatához, ám a Red Bull ezt nem engedte, pedig az erőforrás révén még kötelék is van a két csapat között. Akkor Dr. Helmut Markóék miért adnák oda Sainzot pont a Mercedesnek?

nico_rosberg_new_formula_one_world_champion_ni0h291yfpdx.jpgEgyesek pedig úgy vélik, hogy azért Nico Rosberg Forma-1-es visszavonulását sem kell teljesen biztosra venni, mondván korábban már több világbajnok -, nevezetesen Niki Lauda, Alain Prost, Nigel Mansell, Michael Schumacher is - eljátszotta azt, hogy kisétáltak a száguldó cirkusz kapuján, majd amikor újra fellobbant bennük a tűz, visszajöttek. Erre pedig akkor kerülhetne sor, amikor lejár Hamilton mercedeses kontraktusa 2018 végén. De ezt a gondolatmenetet érdemes gyenge pletyka szintjén kezelni. 

Egyelőre nagy rejtély, hogy ki fog kikerülni győztesként az esélyesek közül. De idejével mindenre fény fog derülni - amennyiben pedig lesz friss fejlemény, természetesen be fogunk számolni róla.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5412017887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása