F1 - ELŐZETES: 2016 MEXIKÓI NAGYDÍJ

2015_mexico_gp_race_014.jpg

Szünet nélkül folytatódik a Forma-1-es Világbajnokság 2016-os szezonja: ezúttal Mexikóban csapnak össze a pilóták, amellett, hogy a világbajnoki címért vívott Rosberg - Hamilton csata is folytatódik.

Pályabejáró

1446548160528.png

Már csak három futam van hátra a Forma-1 idei szezonjából: a mostani hétvégén a mexikói verseny kerül megrendezésre. A Mexikói Nagydíj először 1962-ben jelent meg a száguldó cirkusz versenynaptárában - ekkor még Magdalena Mixhuca néven futott az ottani versenypálya. Az 1970-es esemény után azonban a mexikói futam kiesett a versenykalendáriumból a gyenge tömegkontroll miatt. Azonban ezzel nem ért véget a Mexikói Nagydíjak története a Forma-1-ben, ugyanis 1986-ban megtörtént a nagy visszatérés, ekkor viszont már Autódromo Hermanos Rodríguez volt a pálya neve. Ezúttal viszont a biztonsággal és a légszennyezettséggel kapcsolatosan merültek fel aggályok, úgyhogy 1992 után a második korszak is lezárásra került. Viszont tavaly újra visszatért a mexikói helyszín a versenynaptárba, amely ötéves szerződést írt alá a Forma-1-gyel. A pálya jelenlegi állapotában 4304 méter hosszú, vonalvezetése pedig 17 kanyart tartalmaz.

GPUpdate.net előzetesében ezúttal a Red Bull Racing holland versenyzője, Max Verstappen mesélt az aktuális versenypályáról, amely ebben az esetben ugyebár az mexikói aszfaltcsík:

max_verstappen_f1_grand_prix_usa_gyo4pj8xfi1x.jpg"Tavaly Mexikóban eléggé nagy volt a kihívás, ugyanis az aszfalt eléggé új volt, ezáltal pedig a tapadási szint igencsak alacsony.

Az idei évben viszont egy picivel több móka kéne, egy kicsivel több érzéssel. A pályának számos menő szakasza van, például az, amikor lassan végiggördülsz a stadion részen, ahol aztán érezheted a szurkolók szeretetét.

Az előző évben éppen ekkor volt a Halottak Napja alkalmából rendezett fesztivál, úgyhogy a futam után elmentünk szórakozni. Volt egy ételünk, és mindannyian fel voltunk öltözve koponyákba. Ez pedig olyan érzetet nyújtott, mintha egy moziban lennénk.

Számomra pedig nagyszerű, hogy az Amerikai és a Mexikói Nagydíj hétvégéje egymás után jön, ugyanis ez a két helyszín a leginkább vendégszerető azok közül, ahová megyünk. Nagyszerű az itteni időtöltés." 

Esélylatolgató

start_2.jpg

Lewis Hamilton az előző versenyhétvégén, az amerikain megszerezte pályafutása 50. győzelmét, amely a nyári szünet utáni első sikere is volt egyben. Viszont így az összetettben 7 pontot hozott csapattársán és riválisán, Nico Rosbergen, így a két Mercedes-pilóta közötti differencia jelenleg 26 pont.

Nico Rosberg számára pedig egy kedvező helyszín jön Mexikó "személyében", ugyanis tavaly ott nyerni tudott. Amennyiben pedig most is nyer, és Hamilton a 10. helyen, vagy annál is hátrébb végez, akkor a német megszerzi pályafutása első világbajnoki címét.

Azonban a Mercedeseknek fejfájást okozhat még a futamon a Red Bull - az austini futamon is láthattuk, hogy a virtuális biztonsági autós fázisig Daniel Ricciardo szét tudta választani a két Ezüst Nyilat. Mindeközben pedig a Ferrari versenytempója is jobb az egykörösnél.

A Mexikói Nagydíjak történetében pedig kettőnél többször senki sem tudott nyerni, a két siker viszont három pilótának is összejött, mégpedig a következőknek: Jim Clark (1963, 1967), Alain Prost (1988, 1990) és Nigel Mansell (1987, 1992).

Adatbank

A legfontosabb tudnivalók a mexikói pályáról

  • Pálya neve: Autódromo Hermanos Rodríguez
  • Első futam: 1962
  • Körök száma: 71
  • Pályahossz: 4304 méter = 4.304 kilométer
  • Versenytáv: 305.584 kilométer
  • Körrekord: 1:20.521 - Nico Rosberg (Mercedes, 2015)
  • Irány: óramutató járásával megegyező

Egyéb érdekességek a mexikói pályával kapcsolatosan

  • Üzemanyag-felhasználás: 1.41 kg / kör
  • Legmagasabb sebesség: 360 km/óra
  • Padlógázos szakaszok aránya egy körön: 54%
  • Sebességváltások - átlag: 47 db / kör

Gumikkal kapcsolatos tudnivalók, gumiválasztások

10461_anteprima_messico_eng.jpg

10319_mexico-selected-sets-per-driver-en.jpg

Program, közvetítések

2016. október 28. / Péntek:

17:00 - 18:30: Első szabadedzés

21:00 - 22:30: Második szabadedzés

2016. október 29. / Szombat:

17:00 - 18:00: Harmadik szabadedzés

20:00 - 21:00: Időmérő edzés

2016. október 30. / Vasárnap:

20:00 - 22:00: Futam [71 kör]

M4 Sport élőben ezúttal csak az időmérőt és a futamot fogja közvetíteni, valamint felvételről a második szabadedzést. A kommentátorállásban pedig Szujó Zoltán és Wéber Gábor lesznek, ahogyan azt az elmúlt bő 3 évben megszokhattuk. Emellett a Braking News F1-en olvashattok élő szöveges közvetítést, az időmérőről és a futamról is.

Betétprogram(ok)

  • Masters Historic Racing
  • Formula 4 Series

DRS-zónák

  • 1.: A rajt-/célegyenesben
  • 2.: A 3-as és a 4-es kanyar közti egyenesben

Negyedik versenybíró: Danny Sullivan

Sajtótájékoztatók

A csütörtöki sajtótájékoztató résztvevői (magyar idő szerint 18 órától): Marcus Ericsson (Sauber), Esteban Gutierrez (Haas), Sergio Perez (Force India), Esteban Ocon (Manor), Nico Rosberg (Mercedes), Carlos Sainz (Toro Rosso).

A pénteki sajtótájékoztató résztvevői (magyar idő szerint 23 órától): Eric  Boullier (McLaren), Robert Fernley (Force India), Mike O'Driscoll (Williams), Dave Ryan (Manor), Franz Tost (Toro Rosso).

A várható időjárás

Péntek: enyhén esős, 9-18 °C
Szombat: napos, 9-20 °C
Vasárnap: napos időszakok várhatóak, 9-21 °C

Ezúton minden kedves Olvasónknak jó szurkolást és kellemes szórakozást kíván a Braking News F1 csapata!

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3711839277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása