MOTOGP - MARQUEZ KIESÉSE UTÁN CRUTCHLOW NYERT AUSZTRÁLIÁBAN

cal_crutchlow_motogp_australia_race_v3olwyzx0cbx.jpg

Cal Crutchlow nyerte meg az LCR-Hondával az Ausztrál Nagydíjat, miután a pole pozícióból induló repsolos Marc Marquez harmadtávnál bukott, ezzel idén először esett ki versenyen a repsolos.

Magyar idő szerint reggel 7 órakor sor került az idei MotoGP-szezon 16. versenyére, az Ausztrál Nagydíjra, amely kellemes, napos időjárási körülmények között lett megrendezve. Ilyen kondíciókkal a hétvége korábbi részében nemigen találkozhatott a mezőny a brutális esőzések révén, viszont ennek ellenére viszonylag egységes volt a gumiválasztás: az első két helyről induló Marquez - Crutchlow duón kívül még a suzukisok, illetve a hazai futamára készülő Jack Miller döntött úgy, hogy első guminak kemény keverékű Michelint szeretne használni. Eközben a mezőny vége a közepes keverékű gumik mellett voksolt, a többiek pedig a lágyaknak szavaztak bizalmat.

A piros lámpák kialvását követően a Tech3 Yamahával Pol Espargaró kapta el legjobban a rajtot, azonban a spanyol uralma nem tartott sokáig, ugyanis a pole-ból induló honfitárs, Marc Marquez a Repsol Hondával alig pár kanyar után visszavette a vezető pozíciót. Ezt követően úgy tűnt, hogy azok járnak majd jól, akik a háromszoros világbajnok győzelmére fogadtak.

cvbal8fviaatdj5.jpg

Marquez alig pár kör után 3 másodperces előnyre tett szert Cal Crutchlow-val szemben, aki a picit rosszul sikerült rajtot követően meg kellett, hogy előzze az Espargaró-fivéreket ahhoz, hogy visszaszerezze a második helyet, utána pedig már arra kellett ügyelnie, hogy tartsa a tempót az előtte haladóval. Ez annyira jól sikerült, hogy a 8-9. körben még hozott is rajta pár tizedet, így a brit hátránya már csak 2.4 szekundum volt.

Azonban a 10. körben nem várt dráma következett be: Marc Marquez vezető helyről bukott a Repsol Hondával a 4-es kanyarban! S a franciaországi balesetével ellentétben ezúttal már nem tudta folyatni a futamot, így idén először fordult elő az, hogy a háromszoros világbajnok Marquez nem látja meg a kockás zászlót egy MotoGP-viadalon. Az első helyet pedig Cal Crutchlow vette át az LCR-Hondával, az előnye pedig ekkor már két másodpercre rúgott.

Mögötte a yamahás Valentino Rossi bukkant fel a második helyen, aki a futam első harmadában elképesztő módon gázolt át a mezőnyön a 15. rajtkockából indulva, olyan versenyzőket maga mögé utasítva, mint például a csapattárs Jorge Lorenzo, Pol Espargaró, Andrea Dovizioso és Aleix Espargaró. Viszont ezután már megtört a Doktor lendülete, és nem tudta elkapni Crutchlow-t a győzelemért - a 15. körben 3.3 másodperc volt a különbség kettejük között, öt körrel később pedig már 5.6 szekundom, szóval megállíthatatlannak bizonyult az LCR-Honda angol pilótája.

motogp_of_australia_race_euzur4wb_khx.jpg

Végül, 27 kör után Cal Crutchlow 4.2 másodperces előny birtokában szelte át a célvonalat, és zseniális, magabiztos versenyzést produkálva megszerezte idei és pályafutása második futamgyőzelmét a motorversenyzés királykategóriájában! Mögötte pedig óriási kármentést bemutatva Valentino Rossi futott be másodiknak. Mögöttük, a harmadik helyért az utolsó körökben óriási csata alakult ki a Suzukik és Dovizioso között - végül a meccs nyertese Vinales lett, aki a 3. helyen zárt Dovizioso előtt, miközben Aleix Espargaró 5 körrel a leintés előtt bukott.

Ötödikként a Tech3 Yamahával Pol Espargaró ért célba, megelőzve a szerényebb felzárkózást bemutató Jorge Lorenzót, aki hatodik lett a gyári Yamahával. Scott Redding és Bradley Smith pedig a 7-8. pozícióban értek célba, azután, hogy 3 körrel a vége előtt Hector Barbera elesett a Ducatival, és kiszállt a velük vívott harcból. A TOP 10-et pedig a helyi hős, Jack Miller tette teljessé, igaz, a futam utolsó előtti körébe ütközött Nicky Haydennel, aki így elcsúszott a Repsol Hondával, és végül a 17. helyen ért célba - így nullázott a Repsol Honda Phillip Islanden!

A további pontszerző pozíciókban Bradl, Bautista, Hernandez, Laverty és Jones értek célba. A futamot 17-en fejezték be, az említett balesetezőkőn (Marquez, A. Espargaró, Barbera) kívül még Loris Baz fejezte be idő előtt az Ausztrál Nagydíjat.

A MotoGP idei szezonja pedig egy hét múlva Sepangban fog folytatódni, amely már az utolsó előtti állomás lesz a mezőny számára a 2016-os versenyszezonban!

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye:

motogp_2016_ausztral_nagydij_a_verseny_vegeredmenye.jpg

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6111831297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása