ETRC - KISS NORBI NÉGY DOBOGÓT SZERZETT A HUNGARORINGEN

14192733_1187102304679443_5604105543138225908_n.jpg

A tankpool24-es Kiss Norbi számára ennél jobban aligha alakulhatott volna a hungaroringi víkend: a szombathelyi születésű versenyző két 2. és két 3. helyet szerzett. Persze, az OXXO Racing Team sem lehet elégedetlen, ugyanis Ryan Smith is eléggé jó hétvégét zárt, többek között egy első futamos 3. pozícióval.

A hétvégén a Hungaroring a Kamion Európa-bajnokságé volt a főszerep. A széria idei ötödik versenyhétvégéjét teljesítette a magyarországi helyszínen, amely hazai pálya volt a tankpool24 frissen igazolt versenyzőjének, Kiss Norbinak, valamint az OXXO Racing Team csapatának. A nézőszámok egészen jól alakultak, a hétvége folyamán összesen 32 ezren látogattak ki a helyszínre. De hogyan is alakult a kamionosok hétvégéje?

Hahn és Smith nyerték a szabadedzéseket 

img_6626_ps.jpg

A versenyhétvége programja a 20 perces első szabadedzéssel indult, pénteken kora este. A leggyorsabbnak Jochen Hahn bizonyult a #3-as rajtszámú MAN-nel, 2:17.330-cal. Ráadásul igencsak nagy, 7 tizedes előny birtokában tudta behúzni az edzéselsőséggel, megelőzve a Lion Truck Racing franciáját, Anthony Janiecet. A harmadik helyen a Reinert Racing hölgyversenyzője, Stephanie Halm zárt, megelőzve az OXXO brit pilótáját, Ryan Smith-t. A tankpool24-Mercedes volánja mögött Kiss Norbi egy 7. idővel nyitotta a víkendet.

A szombat reggeli második tréningen a helyiek nagy örömére magyar szempontból kettős győzelem született. Ugyanis az első helyen Ryan Smith zárt, az OXXO csapat MAN-kamionjával. A brit 2:17.620-at ment, a második helyen végző Kiss Norbert csak 79 ezreddel volt lassabb nála. A TOP 3-at a német Jochen Hahn zárta.

1. időmérő: Hahn magabiztos előnnyel a pole-ban

img_7261_ps.jpg

A szombat délelőtt folyamán megrendezésre került időmérőn Jochen Hahn futotta meg a leggyorsabb kört 2:18.205-el. A német mögött az OXXO-s Ryan Smith lett a második mindössze kéttizedes hátrányban. A képzeletbeli dobogó legalsó fokán pedig a Lion Truck Racing pilótája, Anthony Janiec zárt - a francia csupán két ezreddel tudta megelőzni Kiss Norbit, aki így a 4. lett.

A legjobb tíz sorrendje Halmmal, Lackóval, Lohrral, Körberrel, Formannal és Lenzzel lett teljes.

Hahn magabiztosan győzött az első futamon Kiss és Smith előtt

etrc_142_of_153_15431_1.jpg

Szombat délután pedig már sor került az első futamra is. Hahn indulhatott a pole-ból, a német pedig a rajt után meg is őrizte a vezetést, amelyet már nem adott ki a kezéből a kockás zászlóig.

Így Jochen Hahn bejött elsőnek a hungaroringi első futamon, ezzel pedig egy újabb lépést megtett annak érdekében, hogy a szezon végén megnyerje a bajnoki címet a Kamion EB-n. 

A hazai hős, Kiss Norbert pedig a tankpool24 csapat Mercedesével bejött másodiknak, miután a 3. körben a 13-as kanyarban megelőzte Janiecet, majd az utolsó körben a 12-es kanyarban maga mögé utasította az OXXO britjét, Ryan Smith-t. Ezután Smith 3.-ként ért célba, megelőzve Janiecet és a Buggyra International Racing System versenyzőjét, Adam Lackót.

Gerd Körber lett a hatodik, megelőzve azt a Stephanie Halmot, aki annak ellenére végzett hetedikként, hogy az első körben egy incidens miatt visszaesett a mezőny végére. Mögöttük Frankie Vojtisek 8.-ként zárt, míg André Kursim karrierje első pontszerzését abszolválta egy 9. hely formájában. A pontszerzők névsorát Shane Brereton zárta.

A 15 fős mezőnyben 12-en értek célba. A verseny folyamán 3 pilóta esett ki a versenyből: Ellen Lohr és Jiri Forman baleset következtében, míg Sascha Lenz vesztét kormánygondok okozták.

Női pilóta nyert a második futamon: Stephanie Halm rommá verte a mezőnyt a Hungaroringen!

dsc_1016.JPG

A szabályok értelmében a szombati második futamot az első versenyen a 8. pozícióban záró Frankie Vojtisek kezdhette meg az élről.

Azonban a cseh nem élvezhette sokáig az elsőséget, ugyanis a második rajtkockából Stephanie Halm lerajtolta őt, a német hölgypilóta pedig onnantól kezdve verhetetlennek bizonyult. Halm dominált a 11 körös második futamon, végül majdnem 17 másodperces előny birtokában nyerte meg azt!

A második helyért nagyon kemény csata folyt Vojtisek, Kiss, Janiec, Hahn és Lacko között, de még Kursim és Forman is esélyes volt.

Kiss Norbi az utolsó körben a 3. helyen haladt, azonban a magyar pilóta hazai közönsége előtt minden áron a lehető legelőrébb szeretett volna zárni, így nagy erőkkel forszírozta a kitartóan védekező Vojtisek megelőzését. Azonban a csatának nagy csattanás lett a vége, ugyanis a 14-es kanyarban Kiss akaratán kívül túl nagyot pöccintett Vojtisek gépén, aki ennek hatására elveszített uralmát a kamionja felett, és nekicsapódott a bokszutca falának.

A kisebb fennforgás után az utolsó métereken Janiec még lehajrázta Kisst, így a francia lett a második a magyar előtt. Negyedikként Adam Lacko ért célba, az újra értékes pontokat begyűjtő OXXO-s Ryan Smith-t megelőzve. A verseny korábbi szakaszában a 13-as kanyarban Norbi Mercedesét megpöckölő Jochen Hahn lett a hatodik.

A mezőny fiataljai, Jiri Forman és André Kursim a 7-8. helyen látták meg a kockás zászlót, míg a pontszerző zóna Breretonnal és Ervin Klein Nagelvoorttal lett teljes. Az újra balesetbe keveredő Ellen Lohr pedig éppen csak lemaradt a pontszerzésről a 11. pozícióban.

A Kiss - Vojtisek balesetnek a verseny utáni sajtótájékoztatón volt eléggé nagy visszhangja, ugyanis a cseh csapatából előtoppant egy férfi, és nyomdafestéket nem tűrő módon kezdte el ócsárolni a tankpool24-Mercedes magyar versenyzőjét. Végül a sajtófőnök közbenjárásával sikerült "hatástalanítani" a férfit.

Kiss Norbié lett a pole a vasárnapi időmérőn

img_7225.jpg

Ennél jobban aligha alakulhatott volna a vasárnap reggel Kiss Norbi és a magyar szurkolók számára. Ugyanis az #1-es rajtszámú Mercedesszel a szombathelyi születésű pilóta előbb a bemelegítő edzést nyerte meg, majd az időmérőn is behúzta az elsőséget. 2:17.488-as idejével 88 ezredet adott a saját csapat színeiben versenyző Jochen Hahnnak.

Hahn mögött a bajnoki riválisa, Adam Lacko végzett a Buggyra-Freightlinerrel. A negyedik rajthelyet pedig Anthony Janiec kaparintotta meg magának a Lion Truck-MAN kamionnal. A 3. rajtsort a mezőny hölgypilótái bérelték ki, Halm - Lohr sorrendben.

Ryan Smith sajnálatos módon csak a 7. lett az OXXO kamionjával, Körbert, Formant és Lenzet megelőzve.

Hahn győzött a harmadik futamon

img_7288.jpg

Viszont Kiss nem tudta kihasználni a pole pozíció nyújtotta lehetőségeket, ugyanis Hahn jelentősen jobban kapta el a rajtot, így az első kanyarban már a német fordult el az élen. Azonban a magyar nagyon szépen ott tudott maradni Hahn nyakán azzal a Mercedesszel, ami tavaly egy fabatkát sem ért. A kockás zászló pillanatában 666 ezredmásodpercet döntött kettejük között, Hahn javára. Mögöttük a bajnoki cím másik esélyese, Adam Lacko ért célba, de a hátránya már 17 pontra rúg.

A negyedik helyért nagy volt a küzdelem, amelynek a győztese eredetileg Anthony Janiec lett volna, azonban a francia kapott egy 30 másodperces időbüntetést a pályahatárokra vonatkozó szabályok megszegése miatt. Emellett Körbert is szankcionálták egy 10 szekundumos időbüntetéssel, gyorshajtás okán. Így a 4. hely Ellen Lohré lett, Sascha Lenz és Ryan Smith előtt. A pontszerző zóna Formannal, Körberrel, Janiec-kel és Nagelvoorttal lett teljes. 

Büntetések után Lackóé a negyedik futam győzelme

img_7255.jpg

Eleinte úgy tűnt, hogy Gerhard Körber és a Team Schwabentruck számára megtörhet egy, a 2009-es jaramai futam óta tartó győzelmi aszály. Azonban ennek egy, a rajtnál való gyorshajtásért kiosztott 30 másodperces büntetés szabott gátat. Ugyanezen oknál fogva bukta el pályafutása legjobb eredményét, egy 2. helyet az OXXO britje, Ryan Smith.

Így a győzelem Adam Lackóé lett, megelőzve Janiecet és a negyedik hungaroringi futamot is a TOP 3-ban záró Kiss Norbit. Jiri Forman egy nagyon szép negyedik hellyel zárta a magyarországi hétvégét, a bajnoki éllovas, Jochen Hahn előtt.

A pontzóna Lenzzel, Kursimmel, Körberrel, Smith-szel és Nagelvoorttal egészült ki.

A Kamion EB mezőnye jövőre augusztus 25-27. között látogat el majd a Hungaroringre, jövő hétvégén pedig Csehországban csap össze a mezőny.  

A bajnoki pontverseny állása 5 forduló, azaz 20 futam után:

etrc_pontok.jpg 

Az események eredményei az alábbi linkeken érhetőek el:

Fotó: Hungaroring Média, Braking News F1 

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6511659150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása