F1 - ROSBERG NYERTE AZ AKCIÓDÚS BELGA NAGYDÍJAT

image54_img_1536_medium.jpg

A mercedeses Nico Rosberg Spában karrierje 20. győzelmével véget vetett csapattársa, Lewis Hamilton négyfutamos győzelmi szériájának. Persze, az angol címvédőnek így sincs oka szomorkodásra, ugyanis a 21. helyről rajtolva felért a pódium legalsó fokáig az őrült belgiumi versenyen.

Közép-európai idő szerint vasárnap délután 14 órakor rajtolt el a Forma-1 2016. évi világbajnokságának 13. versenye, a Belga Nagydíj. Egy biztos, Spa-Francorchamps nem cáfolta meg önmagát, ugyanis egy újabb viszonylag mozgalmas futamot láthattunk az Ardennekben. De akkor most vegyük sorra, hogy mi történt a 44 körös futamon.

Őrült start Spában

A pole pozícióból ugyebár Nico Rosberg indulhatott, megelőzve Max Verstappen és Kimi Raikkonen kettősét, a második sor pedig Sebastian Vettellel egészült ki. A harmadik rajtsorból Daniel Ricciardo és Sergio Perez várhattak a piros lámpák kialvását. A negyedik sor Hülkenbergé és Bottasé volt, míg a TOP 10-et Button és Massa zárták.

0_cq8nhgwweaedktx.jpg

A lámpák kialvására pár perccel 14:00 után került sor. A rajtot Nico Rosberg remekül kapta el, míg Verstappen csúnyán elrontotta azt, így a két Ferrari be tudott menni a holland mellé, és valamilyen szinten elé. Azonban a Red Bull versenyzője nem akarta hagyni magát, így a La Source kanyarban visszavágott a vörösöknek. Azonban az akciónak koccanás lett a vége, melynek következtében mind a hárman visszacsúsztak a mezőnyben és egy kényszerdepózást is be kellett iktatniuk.

A futam után volt visszhangja a hármas koccanásnak. Vettel úgy vélte, hogy Verstappen volt a hibás az incidensért, mivel túl agresszív volt. Raikkonen pedig azt mondta, hogy "valami nem korrekt" Verstappen versenyzési taktikájában. Verstappen pedig nem foglalt állást, csak elmagyarázta, hogy hogyan történt a baleset. Az FIA végül senkit sem marasztalt el hármójuk közül.

A második körben pedig folytatódtak az események. A Kemmel-egyenesben a Toro Rosso spanyolja, Carlos Sainz Jr. kapott defektet, pár 100 méterrel később pedig feladta a futamot. A rajt után pedig a Les Combes-ban Wehrlein öklelte fel Buttont.

0_image62_img_1536_medium.jpg

A kisebb kalamajkákat követően Rosberg - Hülkenberg - Ricciardo - Bottas - Perez - Grosjean - Palmer - Magnussen - Gutiérrez sorrend alakult ki az első 9 helyen, míg a 10-11. pozícióban a hátulról előretörő Alonso - Hamilton kettős haladt.

Magnussen óriási balesete 

A 6. körben Kevin Magnussen óriási balesete borzolta fel a kedélyeket. A Renault dánja az Eau Rouge kijáratánál majdnem 300 kilométer/órás tempónál karambolozott, miután a kijárati rázókövön elveszítette az uralmát az autója felett. A TV-grafika alapján 12.5 G-s volt a becsapódás. Ekkor pályára küldték a biztonsági autót, de miután kiderült, hogy a szalagkorlátot javítani, a piros zászló is előkerült. Így a mezőny 15-20 percig a depóban pihent.

Magnussent értelemszerűen el kellett vinni az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatra, ahol vágási sérülést diagnosztizáltak a bokáján. A Renault versenyzője hamar elhagyhatta a kórházat, így el is indult hazafelé. A dán egy tweetben megerősítette, hogy Monzára remélhetőleg minden rendben lesz, ami a fájós bokáját illeti.

A Verstappen - Raikkonen kakaskodás

kimi_raikkonen_f1_grand_prix_belgium_1_016nj4-bdx.jpg

A rajt után a 15. kör magasságában is egymásra talált Raikkonen és Verstappen. A Ferrari utolsó egyéni bajnoka többször megpróbálta maga mögé utasítani a hollandot, ám ő ellentmondást nem tűrve, sokszor a szabályosság határait erősen súrolva védte a pozícióját. Előbb ilyesmire a Les Combes kanyarban, majd egy körrel rá a Kemmel-egyenesben került sor. A finn versenyző ki is akadt ifjú kollégájára - verseny közben, a rádióban és a futam után is.

Egyébként a későbbiekben Verstappen Perezzel akart macska-egér harcot vívni, s egy koccanás után végül a mexikói megelőzte a hazai pályán versenyző Red Bull-pilótát. 

Rosberg megállíthatatlan volt

l_44b20c39ea110a312f85537de5fbf5e3-4.jpg

Nico Rosberget pedig egy percig sem zavarták meg a történések, professzionális módon tartotta kézben a dolgokat, és jól kihasználta Hamilton motorcseréjét. Így mondhatni ez egy megérdemelt győzelem volt a németnek.

Ráadásképpen fölényes is, ugyanis a szintén kiváló teljesítményt nyújtó red bullos Daniel Ricciardo előtt majdnem 15 másodperccel ért célba. Hamilton pedig néhány előzéssel és némi szerencsefaktorral szintén nagy versenyt futott, ugyanis a 21. pozícióból felért a 3. helyre.

14134702_546689172193148_1349661785_n.jpg

Ugyanúgy kijár a dicséret a Force India csapatának is, ugyanis Nico Hülkenberggel és Sergio Perezzel idei legerősebb hétvégéjét zárta egy 4. és egy 5. hellyel. A begyűjtött 22 pont pedig elegendő volt ahhoz, hogy a konstruktőri összetettben a Williams kerüljenek a silverstone-iak.

A Ferrari az első kanyaros lutri után mentette a menthetőt: Vettel a 6., Raikkonen a 9. helyen ért célba. Alonso pedig a McLarennel idén 4. alkalommal is pontokat tudott szerezni a McLarennel, egy újabb 7. pozíció formájában, ráadásul úgy, hogy hátulról indult és a McLaren-Honda számára elvileg nem is volt kedvező a belgiumi erőpálya. A Williams pedig egy újabb szürkébb hétvégét tudhat maga mögött Bottas 8. és Massa 10. helyével.

Verstappen a második Red Bull-lal csak a 11. lett hazai pályáján, megelőzve a rajt után jól helyezkedő, ám csak a 12-13. pozícióban célba érő Haasokat. A Toro Rosso sem fogja szívébe zárni a belga hétvégét Kvyat 14. helyével és Sainz Jr. kiesésével, ahogyan a Renault sem a Palmer-féle 15. hellyel és a Magnussen-balesettel.

image16_img_1536_medium.jpg

Ocon pedig célba ért élete első Forma-1-es futamán - a Manor frissen igazolt franciája a 16. helyen látta meg a kockás zászlót, Felipe Nasr Sauberjét megelőzve.

Öten estek ki a futamon: Magnussen, Ericsson, Sainz Jr., Button és Wehrlein.

A leggyorsabb kört Lewis Hamilton futotta meg a futam 40. körében egy 1:51.583-al. A futam leggyorsabb depózását pedig nem meglepő módon a Williams produkálta: a grove-iak szerelői 2.14 másodperc alatt cserélték le a kereket Valtteri Bottas FW38-asán.

A folytatásra szeptember 2-4. között kerül sor Monzában, ahol az idei szezon 14. futamát fogják megrendezni.

A Belga Nagydíj végeredménye:

belgagp_fr.jpg

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5211658294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása