INDYCAR - WILL POWER BŐ EGY ÉV UTÁN VISSZATÉRT A DOBOGÓ TETEJÉRE

41bk2097.jpg

Roger Penske csapata a szombati taktikai hanyatlást követően vasárnap kettős győzelmet aratott Detroitban: Will Power a tavalyi indianapolisi futam óta először tudott győzni, a 2014-es bajnok mögött pedig a pontversenyt vezető Simon Pagenaud ért célba másodikként. A dobogó legalsó fokára pedig Ryan Hunter-Reay állhatott fel.

A vihartól való félelem miatt előrébb hozott, s a szombatihoz képest más szisztémában lebonyolított kvalifikáción a pontversenyt vezető penskés francia, Simon Pagenaud szerezte meg a pole pozíciót a 22-es rajtszámú autó volánja mögött. A francia mögött így alakult a legjobb 10 rajtfelállása: Hunter-Reay Castroneves, Dixon, Aljosin, Kanaan, Rahal, Power, Hawksworth, Montoya. A tegnapi nap folyamán a kiváló taktika révén remekelő Bourdais - Daly kettős csak a 12., valamint 21. helyről várhatta a 70 körös detroiti második futam indítását.

A zöld jelzés megadását követően Simon Pagenaud simán meglépett az élen, noha az 1-es kanyarban melléért Hunter-Reay, de az amerikai nem tudta megelőzni a franciát. Azonban a háttérben jócskán volt lökdösődés. Castroneves és Dixon találtak egymásra a rajt utáni métereken, de a két fél jelentősebb sérülés nélkül megúszta az incidenst. Ezt nem mondhatják el magukról azon pilóták, akik részt vettek az 1-es kanyarban a rajtbalesetben, melyben az Indy 500-as pole-menő, James Hinchcliffe, valamint az autóját a tegnapi futamon is összetörő Max Chilton véreztek el, de rajtuk kívül többeknek is egy szárnycserével kellett kezdeniük a futamot. Azonban a csetepaté azonnal a pályára vonzotta a biztonsági autót.

Ezen kívül pedig további két alkalommal volt szükség a sárga zászló, valamint a Pace Car szolgálataira. Első ízben a 35. körben, majd a 46.-ban.

A második sárga zászlós zónát Juan Pablo Montoya idézte elő. A Penske kolumbiai pilótájának már eddig sem volt könnyű versenye, ugyanis hagyján, hogy a 10. helyről indult, de a 23. körben, amikor egy jobbos kanyarban belülről próbálta meg megelőzni tavalyi riválisát, Scott Dixont, az új-zélandi nemes egyszerűséggel becsukta a kaput, s defektet kapott, míg Montoyának egy új első szárnyra volt szüksége. 10 körrel később pedig az egyik kanyarban Montoya lesmárolta a falat, majd egy gumifal állította meg őt, miután törött jobb hátsó kerékkel már nemigen tudott pályán maradni, így kiesett. 

A harmadikra pedig Jack Hawksworth megállása szolgált rá. Azok után, hogy az A.J. Foyt Enterprises brit pilótája tegnap egyetlenegy kört sem tudott megtenni a futamon, ezúttal is a technika ördöge babrált ki az amúgy is mostanában sikerekben eléggé szegény pilótával.

A Hawksworth okozta sárga zászlós fázis volt az, amely újból és végérvényesen megkavarta a taktikákat, az újraindítást követően pedig a győzelemért zajló csörtére is sor került, amikor Will Power egy jobbkanyarban a gumijain még szenvedő Simon Pagenaudot simán körbeautózta, s innentől kezdve már csak egy dolga volt a 2014-es bajnoknak megtartani az első helyet. Ezt pedig az ausztrál könnyedén teljesítette, így pedig a 2015-ös indianapolisi futam után újra felállhatott a dobogó legtetejére.

Power mögött a pontversenyt toronymagasan vezető Pagenaud lett a második, a dobogó legalsó fokára pedig Hunter-Reay állhatott fel, megelőzve Josef Newgardent és Scott Dixont. A hatodik helyen a 21. helyről felkapaszkodó Conor Daly végzett, a szintén alternatív stratégiákkal próbálkozó Tony Kanaan és Sebastien Bourdais előtt. A legjobb tízet pedig a bődületes pechszériájából kikászálódni látszó Marco Andretti, valamint a japán Takuma Sato zárta, aki szintén benne volt az első kanyaros buliban.

A pontversenyben pedig Pagenaud 80 pontos előnyre tett szert Dixonnal szemben, míg Castroneves lemaradásra már 87 pontra rúg.

Az IndyCar mezőnye számára ezúttal sem marad túl sok idő a pihenésre, ugyanis szombat éjszaka már Texasban csapnak össze a versenyzők, a Firestone 600 keretein belül. Újabb oválkihívás vár a pilótákra.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr418782806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása