F1 - A PIRELLI-SAGA: A GUMIGYÁRTÓ ELÉRTE A CÉLJÁT

penus-pirelli-f1-2016-f1_dcad620dcd3b3e9ed0f40e7680f9a434.jpg

A Forma-1 hivatalos, olasz-kínai gumigyártója, a Pirelli megkapta azt, amit akart.

Mint ismeretes, jövőre szélesebb gumik, és aerodinamikájukban eléggé más autók érkeznek a száguldó cirkuszba. A drasztikus változások miatt pár hónapja a Pirelli az FIA-hoz fordult, ugyanis több, szám szerint 25 tesztnapot szeretnének annak érdekében, hogy felkészüljenek a jövő évi szezonra. Heteken át ment az ígérgetés a Forma-1 vezetői részéről, a Pirelli állítólag a hónap elején már az FIA-nak levelet is írt, vasárnap este pedig elfogyott minden türelme a gumigyártónak és másnap estig ultimátumot adott a Forma-1 vezérkarának, hogy vagy megkapjak azt a 25 tesztnapot, vagy nem írják alá a beszállítói szerződésüket a következő, 2017-2019-es időszakra, ezzel pedig a Forma-1 gumigyártó nélkül maradna...

A Pirelli kemény szavainak gyorsan volt hatása, ugyanis még aznap este jóváhagyta a Forma-1 Bizottság a tesztelésre vonatkozó szabályok módosítását, ugyanis ez kellett ahhoz, hogy teret kapjon a Pirelli követelése. Így az olasz-kínai cég 25 napot kap idén arra, hogy tesztelhesse a gumikat a jövőre. A gyártó azt majd előre meg fogja mondani, hogy mikor, hol és melyik csapat autójával.

A Milánóban székelő gumicég két fázisra bontja fel a felkészülést. Első ízben 2012 és 2014 közötti autókat fognak használni arra, hogy a mostaniakkal megegyező méretű, ám más összetételű gumiabroncsot teszteljenek. Majd a második körben nyártól a 2017-es szabálymódosításoknak megfelelően átalakított 2015-ös autókkal fognak dolgozni.

Szerdán pedig az FIA Motorsport Világtanács hivatalos is engedélyezte a Pirellinek a 25 tesztnapot. Ekkor az FIA azt is jelezte, a 2016-os méretű 2017-es prototípusokat első körben a Pirelli 2013-as vagy 2014-es autó segítségével tesztelheti. A második szakaszban pedig már a nagyobb, a 2017-es szabványoknak megfelelő gumikat is használhatják.

A Pirelli munkáját öt csapat fogja segíteni, ez az öt csapat valószínűleg a Mercedes - Ferrari - Red Bull - Williams - Force India - McLaren hatosból fog kikerülni.

Tegnap pedig a Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery megerősítette, hogy korlátozott mértékben ugyan, de GP2-es autókon már kipróbálták a jövő évi koncepciót, de csak és kizárólag kísérleti jelleggel.

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr678652578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása