F1 - BARCELONA: MERCEDES-ELSŐSÉG AZ ÖTÖDIK TESZTNAPON
Forma-1 2016: Barcelonai tesztsorozat, 5. nap

ccdssrtwwaazucy.jpg

Azután, hogy a múlt hét folyamán a Lewis Hamilton és Nico Rosberg a Mercedesnél hangyaszorgalommal pakolgatta a köröket a W07-be, a csillagmárkás istálló ma már a köridők tekintetében is kimutatta a foga fehérjét. Rosbergé lett az ötödik tesztnap a Circuit de Barcelona-Catalunya pályán! 

A minap folytatódott a Forma-1 2016. évi előszezonja, mégpedig a barcelonai 5. tesztnappal.

Az ötödik tesztnap beosztása:

03.01., Kedd
Mercedes Délelőtt: Rosberg
Délután: Hamilton
Ferrari Raikkonen
Williams Bottas
Red Bull Kvyat
Force India Hülkenberg
Renault Magnussen
Toro Rosso Verstappen
Sauber Nasr
McLaren Alonso
Manor Haryanto
Haas Gutierrez

 

Mi történt az ötödik tesztnapon? - csapatokra lebontva:

Mercedes - 1.) Nico Rosberg (1:23.022, 82 kör) - délelőtt, 6.) Lewis Hamilton (1:25.051 - 90 kör) - délután

ccduorbxeaasyjw.jpg

Eddig is minden okunk meg volt arra, hogy rettegjünk a Mercedes dominanciájától, miután a múlt héten Hamilton és Rosberg majdnem 700 kört teljesítettek.

Azonban most már nem csak a megbízhatóság, hanem a tempó terén is villantott a W07-es, miután a csapatnál délelőttös Nico Rosberg 1:23.022-vel megfutotta a nap leggyorsabb körét, mégpedig a sárga jelölésű, lágy keverékű Pirelliken. Utóbbi tény azért is megdöbbentő, mivel a német mindössze 2 tizeddel maradt el Sebastian Vettel múlt heti leggyorsabb idejétől (1:22.8) úgy, hogy a ferraris az ultralágy gumikat használta.

A gumik kapcsán délután a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff kijelentette, hogy a teszt folyamán sem az ultralágy, sem a szuperlágy abroncsokat nem fogják használni, miután a csapatnál nem látják annak értelmét, hogy olyan gumikon körözzenek, melyet a későbbiekben úgysem fognak használni ezen a pályán. Így a hét hátralevő részében javarészt a közepes papucsokon fogják kiküldeni a depóból a W07-est, de azért a lágy gumit is be fogják vetni.

ccd2triw4aegyxa.jpg

S ha már délután, akkor térjünk rá Lewis Hamilton etapjára. A 2008-as, a 2014-es és a 2015-ös világbajnok is jó tesztnapot abszolvált, ugyan csak a 6. helyen végzett, de 90 kört abszolvált, s leggyorsabb idejét a közepes abroncsokon futotta meg. Ugyanakkor a brit mégsem zárt 100%-osan hibátlan napot, ugyanis az idei szezon során először beütött a krach a Mercedesnél, ugyanis az angol autója a bokszutcában pár méter megtétele után megállt, de szerencsére a brackley-iek szerelői gyorsan vissza tudták tolni a gépet a garázshoz, s onnantól kezdve zavartalan folytatódhatott a munka.

Ha azt vesszük, akkor a Mercedes a mai nap folyamán is 172 kört teljesített... A csapat eddigi teljesítményt elnézve talán nem véletlen az, hogy a Red Bull ausztrál pilótája, Daniel Ricciardo az első négy futamra kettős Mercedes-sikert jósolt a minap.

Williams 2.) Valtteri Bottas (1:23.229, 123 kör)

ccdl8lcxeaa9bdq.jpg

Egyik legizmosabb napját futotta a Williams, Valtteri Bottasszal a volánnál, ugyanis végre nem a tabella második felében láthattuk tanyázni a grove-i istállót.

Igaz, egy valami beárnyékolja ezt a "sikert". Ahhoz, hogy a finn pilóta megszerezhesse a második helyet, ahhoz szükség volt a szuperlágy gumikra, így fordulhatott elő az, hogy mindössze két tizedre volt lemaradva az FW38-as a Mercedeshez viszonyítva.

McLaren - 3.) Fernando Alonso (1:24.735, 93 kör)

ccdip-yw8aelosd.jpg

Inkább nagyobb, mint kisebb meglepetésre, de pozitív napot zárt a McLaren-Honda, a spanyol szurkolók kedvencével, Fernando Alonsóval a volánnál.

A spanyol a 3. helyen zárta a mai napot, ráadásul majdnem 100 kört teljesítve, amely meglehetősen biztató azok után, hogy a múlt héten a fél szerdát, valamint a komplett csütörtököt a bokszban töltötte a McLaren MP4-31-es. A tavalyi állapotokhoz viszonyítva meg pláne...

Ráadásul a wokingiak ezen a héten már az FIA által homologizált, végleges motorral köröznek a pályán, amely az új Esso Racing üzemanyag révén 10 lóerővel is gyorsabb lehet.

Ugyanakkor egy apró technikai malőr történt a csapatnál, mellyel egy perccel az ebédidő előtt előhívták a nap első piros zászlóját. A hírek szerint telemetriai hiba állhatott a háttérben.

Ferrari - 4.) Kimi Raikkonen (1:24.836, 72 kör)

12519597_758518550959195_1106268191_n.jpg

A legkevésbé sem zárt sima napot a Ferrari, ugyanis amellett, hogy a napnak nagyjából a felét a garázsban töltötte Kimi Raikkonen, a pályán is megállt a bokszutca kijáratánál az SF16-H-val, másodjára is előhívva a piros zászlót.

Raikkonen neve mellett 72 kört jegyezhettünk fel, valamint egy 1:24.836 egyéni legjobb köridőt még a délelőtti etapról.

Red Bull - 5.) Daniil Kvyat (1:25.049, 69 kör)

ccdosxqxeaa47g8.jpg

A Red Bull számára sem volt problémamentes az 5. barcelonai tesztnap. Versenyzőjük, az orosz Daniil Kvyat is csak 69 kört tudott teljesíteni, hiába lett ötödik, de folyton folyvást hosszú leállásokat okozó problémák hátráltatták az oroszt és a Milton Keynes-i székelésű gárdát a munkában.

Még egy tűzesetre is sor került, amikor egyszer a depóba érkezve lángra kapott a Red Bull RB12-es jobb hátsó fékje.

Toro Rosso - 7.) Max Verstappen (1:25.176, 144 kör)

ccc2x8ixiaaj6ic.jpg

Az immár 2016-os köntösét "viselő" Toro Rosso egy újabb aktív napot tudhat maga mögött, Max Verstappen révén.

A faenzai istálló 19 éves pilótája volt a legszorgosabb a versenyzőket illetően, 144 kört teljesített, s a 7. helyen zárt.

Force India - 8.) Nico Hülkenberg (1:25.336, 121 kör)

ccehx6susaefeoj.jpg

A nap lopakodója pedig Nico Hülkenberg volt, aki különösebb feltűnés nélkül, szép csendben megtett 121 kört a Force India VJM09-essel, problémamentes.

Sauber - 9.) Felipe Nasr (1:25.493, 103 kör)

ccctimrw4aediw4.jpg

A minap pedig végre pályára gördült az új Sauber, a C35-ös. A hinwili gárda 2016-os gépének debütálása jól sikerült, legalábbis a megbízhatóságot illetően mindenképpen, ugyanis a brazil Felipe Nasr 103 kört tudott megtenni.

Renault - 10.) Kevin Magnussen (1:25.760, 119 kör)

ccemykixeaeznhe.jpg

A megtett körök számára a Renault-nál sem lehet panasz, ugyanis Kevin Magnussen a mai nap folyamán 119 kört tett meg az RS16-ossal. Ugyanakkor a 10. hely nem túl szívderítő, ahogyan a dán pilóta nap végi megállása is belerondított az összképbe, amely miatt az utolsó 10 percbe érkezve harmadik alkalommal is piros zászlós fázisra került sor.

Haas - 11.) Esteban Gutiérrez (1:26.661, 23 kör)

ccddl6mxeaaylmp.jpg

Siralmas napon van túl a Forma-1 újonccsapata, az amerikai Haas F1 Team. A VF16-ossal ma Esteban Gutiérrez csak 23 kört tehetett meg úgy, hogy délután egyáltalán nem hagyta el a depót, köszönhetően annak, hogy az üzemanyag-rendszer meghibásodott.

Manor - 12.) Rio Haryanto (1:27.625, 45 kör)

ccdkqk2wiaadxgr.jpg

A második tesztsorozat első napján a Manornál sem alakultak valami jól a dolgok, ugyanis némi olajszivárgás okozott komoly fennakadást, olyannyira, hogy Rio Haryanto délelőtt csak 2 installációs kört tudott abszolválni. Az indonéz a nap végére még további 43 kört pakolt bele az MRT05-ösbe, 12.-ként rangsorolták.

Az ötödik tesztnap végeredménye:

cceq3ddw8aawv-v.jpg

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1008431180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása