F1 - HIVATALOS: VISSZATÉR A GYÁRI RENAULT 2016-BAN!

f1-malaysian-gp-2005-race-winner-fernando-alonso-celebrates.jpg

A Renault csütörtök este hivatalosan is megerősítette, hogy jövőre újra lesz gyári csapatuk a Forma-1-ben a Lotus F1 Team felvásárlását követően!

Eljött a pillanat, amire sokan már régóta vártunk: a Renault gyári csapata 2016-ban visszatér a Forma-1-be. A bejelentést a francia gyártó elnöke, Carlos Ghosn tette meg.

Ghosn elmondta, hogy két opciójuk volt, vagy teljesen visszatérnek, vagy távoznak a Forma-1-ből. Hosszas gondolkodást követően Ghosn az előbbi lehetőség mellett döntött, azaz 2016-tól újra ott lesz a francia márka a Forma-1-ben, gyári csapatként. Az új kihívásba való belevágásról a főrészvényesek győzték, az általuk szolgáltatott utolsó részletekkel. Az istálló nagy célokat tűzött ki, elsősorban a győzelmet, még akkor is, ha ennek elérése időt fog igényelni.

A Renault korábban már két ízben is futtatott gyári csapatot a Száguldó Cirkuszba, 1977 és 1985 között, valamint 2002 és 2011 között. A francia gyártó legnagyobb, valamint utolsó sikereit is a spanyol Fernando Alonso érte el. A spanyol kétszeres is világbajnok lett a franciákkal, valamint a gyári alakulat eddigi utolsó győzelmét szerezte meg a 2008. évi Japán Nagydíjon, Fujiban. Azonban, ha azt vesszük azért az úgynevezett "köztes" időszakokban sem tűnt el a márka neve a Forma-1 körforgásából, miután motorszállítói szerepkörüket megtartották akkor is.

2011 után a csapat teljesen Gerard Lopez és a Genii Capital kezébe került, így az enstone-i alakulat az elmúlt négy szezont privátként teljesítette, sőt, 2014 végéig a francia cég erőforrásait használták, majd az idei évre leváltották a Renault-t, annak megbízhatatlan és erőhiányos erőforrásai miatt, új motorpartnerük a Mercedes lett.

Azonban az évek múltával a Lotus anyagi helyzet egyre csak válságosabbá vált, emiatt idén már többször kerültek kínos helyzetbe, így lassacskán válaszút elé kerültek. Vagy a Renault visszavásárolja őket, vagy az olyan istállók útját követve, mint a HRT vagy a Caterham, csődbe mennek. Viszont a franciák nagyon is vevők voltak csapatuk visszavételére, nagyjából 10 héttel ezelőtt még a szándéknyilatkozatot is benyújtották. Az adásvételt hivatalossá tévő kontraktusok a mai nap, december 3-án kerültek aláírásra. A részletek még nem minden ponton vannak tisztázva, de rövidesen ez is változhat. A Renault a közleményében azt is elárulta, hogy majd 2016 januárjában részletesebb ismertetést fognak publikálni a projektről.

Fotó: motorsport.com

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr328138122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása