F1 - AZ FIA MÁR KIÍRTA TENDERÉT AZ ALTERNATÍV MOTORRA

f1-brazilian-gp-2012-narain-karthikeyan-hrt-formula-one-team-and-timo-glock-marussia-f1-te.jpg

Már hivatalos: a Nemzetközi Automobil Szövetség kiadta a pályázatot, melyben a 2017-től bevezetésre kerülő alternatív motorok gyártói szerepére lehet pályázni. 

Már egy ideje szó van arról, hogy az FIA és Bernie Ecclestone a kisebb csapatokat segítségére sietve (és persze a nagycsapatok hatalmát csökkentve) bevezetne egy alternatív, vagy más néven kliensmotort, ami a feltételezések szerint egy 2.2 literes ikerturbó lenne, hasonló ahhoz, amit az amerikai IndyCar-ban használnak, és az 1.6 literes jelenlegi turbóknál jóval olcsóbb lenne. A csapatok többsége, érdekes módon a kisebbek sem különösen támogatták eddig az ötletet, főleg azért, mert szerintük borzasztó nehéz lenne a "kettészakadt" mezőnyt nagyjából egy szinten tartani.

Az FIA azonban mindezek ellenére most hivatalosan is kiadta a tendert, és elmondásuk szerint bár még nincs minden szabály tisztázva a kliensmotorokkal kapcsolatban (ezeket nem is hozták még nyilvánosságra), már várják az érdeklődőket a leghamarabb 2017-ben bevezetésre kerülő új motorformulával kapcsolatban. 

Az FIA egyelőre csak arra kíváncsi, kiket érdekelne a pályázat, így az első körben csak "körbeszimatolnak", és majd az esetleges jelentkezők közül választják ki a feladatra alkalmasnak tartott gyártókat, akik aztán részt vehetnek a valódi tenderben. Az említett első körbe november 23-án 17 óráig lehet jelentkezni. 

Az utolsó privát motorgyártó a Cosworth volt a Forma-1-ben. A brit alakulat két éve vonult ki a sportágból, miután megjelentek az igen drága V6-os turbók. Most azonban őket is foglalkoztathatja a visszatérés gondolata, ugyanis az ikerturbók gyártása messze nem kerülne olyan összegekbe, mint a jelenleg használt erőforrások.

Fotó: motorsport.com

Fábián Patrik 

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr128074324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása