F1 - SENNA, AZ ESŐMESTER

senna_rain.jpg

Ayrton Senna ma 21 éve hunyt el. A esőmenő brazil tiszteletére összeszedtük a legjobb öt esős versenyét.

Ayrton Sennát a valaha volt legjobb pilótának tartják a Forma-1-ben. Ezen belül is esőben nyújtott remek teljesítménye miatt könyvelték el a Forma-1 esőkirályának is. Most halálának 21. évfordulójának alkalmából összegyűjtöttük a brazil legenda esős futamgyőzelmeit, dobogós helyezései közül a legkiemelkedőbbeket. Pályafutása során tizenkétszer tudott dobogóra állni vizes körülmények között és ebből tizenegyszer a dobogó legfelső fokáról pezsgőzhetett. Noha az első versenyét, melyet ilyen körülmények között teljesített, nem nyerte meg, de megszerezte élete első dobogós helyezését a királykategóriában.

 

1984_senna_monaco.jpg
1. - 1984 Monacói Nagydíj

Az 1984-es Monacói Nagydíjon a Toleman TG184 volánja mögött várhatta a rajtot a 13.helyről. Bravúros előzéseket mutatott be a nehéz körülmények között az amúgy is komoly kihívásokat jelentő pályán, ahol száraz körülmények között sem egyszerű az előrelépés. Végül a versenybíróság a 31. körben úgy döntött, hogy megszakítja a futamot, ekkor Senna már a 2. helyen autózott, 4 másodperccel lemaradva a győztes Alain Prost mögött.

 

senna-sulla-lotus-nel-1985-a-estoril.jpeg

2. - 1985 Portugál Nagydíj

Első futamgyőzelmét az 1985-ös esős Portugál Nagydíjon aratta a Lotus volánja mögött. A brazil legenda úgy ment a pályán, mintha csak száraz körülmények között tette volna azt. Ekkor már mindenki tudta, hogy erre a fiatal brazil tehetségre oda kell figyelni.

 

1991_adelaide_senna.jpg

3. - 1991 Ausztrál Nagydíj

Talán Ayrton Senna életének egyik legfurcsább győzelmét aratta Adelaideban. A '91-es szezonzáró nagydíj a vártnál rövidebbre sikerült, mindössze 24 percig köröztek a pilóták a pályán a heves eső miatt. Rengeteg versenyző kicsúszott vagy balesetet szenvedett. Ekkor az élen álló Senna kérte a pályabírókat, állítsák le a versenyt, mivel már emberéletek forogtak kockán, a 16. körben végleg leintették a futamot, így Ayrton Senna nevéhez fűződik a Forma-1 történetének legrövidebb versenyének megnyerése is.

 

1993_donington_senna.jpg

4. - 1993 Európai Nagydíj (Donington Park)

Sokan Senna legnagyobb győzelmének az európai versenyt tartják. A brazil a Doninfton Parkban a negyedik helyről várhatta a rajtot, ahonnan rögtön az első kanyarban visszacsúszott egészen az ötödik helyig. Majd ahogyan az lenni szokott nála, nem adta föl és mindössze egyetlen kör alatt több pilótát is megelőzött köztük Schumachert, Wendlingert, Hillt és Prostot. Senna a zuhogó eső ellenére az egész versenyt slick gumikon teljesítette, pedig a pálya csak később elkezdett száradni, így a leggyorsabb kört is sikerült megfutnia.

 

z1798710_905510932838695_4522416230425237212_n.jpg

5. - 1993 Brazil Nagydíj

Senna utolsó hazai győzelmét is esős viszonyok között szerezte meg. A harmadik helyről várhatta a rajtot, de rögtön a rajt után már a második pozícióban autózott. A versenytáv felénél egy intenzívebb zápor érkezett meg a pálya fölé, ennek következtében többen is kiestek, köztük az első helyen álló Alain Prost is. A verseny végére a pálya elkezdett némileg felszáradni. Senna ezzel az elképesztő sikerével a McLaren 100. győzelmét szerezte meg.

Csáti Anna

Még több hírért, érdekességért lájkold a Facebook-oldalunkat a képre kattintva!
facebook_bnf1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1007418706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása