F1 - ÖRÖK RIVÁLISOK: SENNA VS. PROST

1-ayrton-senna-vs-alain-prost-video-1072328-twobyone.jpg

A Forma-1 valaha volt legnagyobb riválisai, mely messze túltesz Alonso és Vettel, Hamilton és Rosberg, de még Hakkinen és Schumacher csatáin is. Az ász, a legvakmerőbb, leggyorsabb, legeltökéltebb, legmotiváltabb versenyző, aki mindenkit leradírozott a versenypályáról, s akinek egész pályafutása alatt csupán egy komoly ellenfele támadt, aki viszont nem is ellenfél, sokkal inkább ellenség volt a számára. Ma 21 éve hunyt el a legendás, háromszoros brazil világbajnok, Ayrton Senna. Az alábbi cikkben Senna és Alain Prost pályán, és pályán kívüli rivalizálására tekintünk vissza.

Az Őstehetség és a Professzor - legtöbbször így emlegetik Ayrton Sennát és Alain Prostot, akik a száguldó cirkusz eddigi legintenzívebb, legkeményebb csatáit mutatták be a '80-as évek végén, és a '90-es évek elején. Kettejük útja 1988-ban kezdődött, amikor is a McLaren istálló új csapattársat keresett az akkor már többszörös világbajnok Alain Prost mellé. Akkoriban Prost volt az úr házon belül, Ron Dennis a francia köré építette az egész csapatot. A vezetőség elsősorban Nelson Piquetre gondolt, mint lehetséges sztárversenyző, akit a csapathoz igazolnának, de Prost inkább Sennát ajánlotta Dennis-nek, mondván, ha a legjobbat akarják, a brazilt kéne szerződtetni. Végül hosszas megbeszélések után Prostnak adott igazat a csapat, és leszerződtették Ayrton Sennát, az akkori egyszeres világbajnokot (ez is mutatja, mekkora beleszólása volt Prost-nak a csapat dolgaiba). A francia nem véletlenül akarta Sennát, hiszen az egyik legjobb ellen akart bizonyítani, hogy továbbra is ő legyen a királykategória ura. Azonban Senna se másodpilótás tervekkel érkezett a wokingiakhoz: őt az motiválta, hogy a leggyorsabb pilótát győzhesse le, aki akkoriban Prost volt. "Nem csupán le akart győzni, hanem egyenesen meg akart semmisíteni, őt ez hajtotta már az első naptól kezdve. Nagyon nehezen viselte, ha valakitől kikapott, de még nehezebben, ha az a valaki én voltam"- nyilatkozta Prost a 2010-ben készült Senna című dokumentumfilmben. 

article-2322236-00f170d400000191-418_634x286.jpg

Az első évük csapattársakként egész jól sikerült, még nem volt komolyabb gond kapcsolatukkal, mindig mosolyogtak egymásra, de aztán az idő haladtával egyre durvult a helyzet, rivalizálásuk 1989-ben és '90-ben ért a tetőpontra. '89-ben odáig mérgesedett a helyzet kettejük között, hogy nem hogy nem mosolyogtak, vagy egyáltalán néztek egymásra, hanem egy darabig még egymás nevét sem voltak hajlandóak kimondani a kamerák előtt.

Leghíresebb ütközeteik a suzukai Japán nagydíjhoz fűződnek. Akkoriban a japánok rendezték a szezonzáró futamot, tehát legtöbbször ott dőlt el a világbajnoki cím sorsa, Senna és Prost pedig kétszer, 1989-ben és 1990-ben is összeakadtak a Távol-keleti helyszínen. Előbbi évben az utolsó sikánban parkoló McLarenek egymásnak mutogató pilótáiról készült kép vált híressé, utóbbiban pedig (itt már nem csapattársakként) már az első kanyarban összeakadtak. 

suzuka89-2056753.jpg

Azonos csapatban tehát mindössze két évet bírtak ki, de a rivalizálás ezután is folytatódott. A híres '89-es eset után Prost a váltás mellett döntött, és átigazolt a Ferrarihoz. A következő évben, immáron az akkori két legsikeresebb csapatot képviselve csaptak össze a bajnoki címért, és akárcsak előtte egy évvel, most is összeakadtak Suzukában, ezúttal azonban már rögtön az egyes kanyarban, így mindketten kiestek, és Senna világbajnok lett. Prost ezután sokáig hangoztatta, hogy szerinte Senna szándékosan lökte őt ki már a verseny elején, mivel a futam előtt a brazil vezetett összetettben, és tudta, hogyha mindketten nulláznának, akkor automatikusan ő avanzsálna világbajnokká.

senna_3.jpg

Aztán a négyszeres francia világbajnok 1993-ban bejelentette, az idény végén visszavonul. Az utolsó futamon, Japánban szokatlan események sorának lehettünk tanúi. A verseny utáni dobogón Senna átölelte Prostot, és tudatta vele, hiányozni fog. Prost elmondása szerint a ceremónia után sokáig beszélgettek zárt ajtók mögött, ami az addigiakhoz képest igen nagy meglepetésnek számított. A sors iróniája, hogy Sennának tényleg nagyon hiányzott ősellensége, amire azonban csak 1994-ben jött rá, mikor Prost már nem volt a mezőny tagja. Több a brazilhoz közel álló forrás szerint mintha elvesztette volna a motivációját, mintha nem lett volna célja, amiért versenyezhet. Hiszen azt a rengeteg motivációt Prost legyőzésének célja adta neki, ám a francia visszavonulása után valóban úgy érezte, mintha nem lett volna már miért versengenie. Egy '94-es pályabemutatón még a rádióban is hangoztatta, mennyire hiányzik neki örök riválisa: "Szeretném külön üdvözölni régi barátomat, Alaint, nagyon hiányzol!" Prost teljesen meghatódott az üzenet hallatán. Ironikus módon ebben az időszakában, 1994. május 1-én, az Olaszországban található, San Marino-i Imola versenypályán érte utol a halál a Forma-1 brazil legendáját. Ezzel pedig véglegesen véget ért a kor két legnagyobb versenyzőjének viadala, de Senna és Prost örök riválisok maradnak, a Forma-1 két örök riválisa.

"Mikor meghalt, úgy éreztem, belőlem is meghalt egy rész, mert hiába is voltunk egymás legnagyobb ellenségei, pályafutásunk teljesen összefonódott." (Alain Prost)

Fábián Patrik

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr947397440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása