F1 - MERCEDES-ELSŐSÉGGEL INDULT A 2017-ES TESZTSZEZON!
Forma-1 2017: Barcelonai tesztsorozat, 1. nap

c5r_t9gwgaicpme.jpg

Szabályváltozások ide vagy oda, a Mercedes ott kezdte az idei szezont, ahol a tavalyit abbahagyta: a német alakulat háromszoros világbajnoka, Lewis Hamilton bizonyult a leggyorsabbnak a barcelonai első tesztnapon, persze, ebből még nem érdemes hosszútávú következtetést levonni.

Eljött a sokak által várva-várt nap, ugyanis ma reggel kezdetét vette a Forma-1-es tesztidőszak, amelynek első napját a Mercedes háromszoros világbajnoka, Lewis Hamilton nyert meg, aki az 1:21.765-ös idejével már most megjavította a tavalyi pole pozíciós időt! Eközben több csapat is műszaki problémákkal szembesült, mint például a McLaren, a Red Bull és a Haas.

Az első tesztnap beosztása:

Csapat Autó 2017. február 27.
Hétfő
MERCEDES W08 EQ Power + Délelőtt: Bottas
Délután: Hamilton
RED BULL RB13 Ricciardo
FERRARI SF70-H Vettel
FORCE INDIA VJM10 Pérez
WILLIAMS FW40 Massa
MCLAREN MCL32 Alonso
TORO ROSSO STR12 Sainz
HAAS VF-17 Magnussen
RENAULT R.S.17 Hülkenberg
SAUBER C36 Ericsson

 

A délelőtti események

Már az első óra végén megkellett lengetni a piros zászlókat a barcelonai tesztsorozat első napján, ugyanis alig három-négy kör után, a 3-as és a 4-es kanyar között megállt a Red Bull RB13-as az ausztrál Daniel Ricciardo alatt, szenzorhiba miatt. Ha pedig ez nem lett volna elég, a későbbiek folyamán egy akkumulátorhiba hátráltatta a munkálatokat a csapatnál.

dr_c5qpdzywgaawz-d.jpg

Ennél rosszabbul pedig már csak a McLaren járt nem sokkal később, ugyanis a Honda vadonatúj forrásában megadta magát az olajrendszer, így Fernando Alonso az ebédszünetig mindössze egyetlenegy installációs kört tudott megtenni, mivel a Honda szakemberei már elöljáróban megjósolták, hogy a javítási munkálatok 4-5 órába fognak kerülni.

A Red Bull és a McLaren mellett még a Haas volt az a csapat, amely kissé nyögvenyelősen vágott neki a tesztszezonnak, ugyanis Kevin Magnussen, az amerikai istálló frissen szerződtetett pilótája alatt állt meg a VF-17-es a bokszutcában. Az ebédszünet előtt pedig Kevin Magnussennek volt egy fiaskója - az egyszeres dobogós dán versenyző a 10-es kanyarnál törte meg egy picit a Haas-Ferrari orrkúpját.

Ami a délelőtti időeredményeket illeti, a ferraris Sebastian Vettel zárt az élen 1:22.791-gyel, négy tizedet verve a második helyen záró Valtteri Bottasra (Mercedes), akit a harmadik pozícióban Sergio Pérez követett a Force Indiával, de a mexikói hátránya már közel volt az egy másodperchez.

sv_c5qqk_gwgaeo911w_3.jpg

Mögöttük néhány göncölszekérnyi lemaradásban, a negyedik helyet a Williams régi-új pilótája, Felipe Massa kaparintotta meg, az 1:25.552-es idejével mindössze egy századot verve a Mercedes autójára jó néhány ponton hajazó Toro Rossót irányító Carlos Sainzra.

A 6-7-8. helyen a Hülkenberg (Renault) - Magnussen (Haas) - Ericsson (Sauber) trió következett, 1:26.3 és 1:26.9 közötti köridőkkel. Ricciardo a megállás miatt pedig csak négy kört tudott ugyebár megtenni, így egy közel 1:29-es idővel a kilencedik lett, a nála még rosszabbul járó Fernando Alonsót megelőzve. 

A barcelonai első tesztnap állása, 4 óra elteltével:

c5q9nfyxqae2ng6.jpg 

A délutáni események

Szerencsére a délutáni etap folyamán már csak egy-két kisebb műszaki viszontagság fordult elő néhány csapatnál, úgyhogy a tesztelés zavartalanul zajlott le. Ennek megfelelően pedig a köridők jelentős mértékben javultak.

Az első pozícióban záró Lewis Hamilton pedig kifejezetten űridőt ment az 1:21.765-ös körével, ugyanis nem kevesebb, mint 235 ezredet vert ezzel a tavalyi pole pozíciós idejére, és még csak az első tesztnapnál tartunk... Mögötte a második helyen Sebastian Vettel zárt a Ferrari SF70-H-val, méghozzá úgy, hogy a német a közepes keverékű Pirelliket használta, míg a brit autóján lágy szett volt fenn. Egyébként a négyszeres világbajnok volt a nap legszorgosabb pilótája a maga 128 körével. A képzeletbeli dobogót pedig Felipe Massa tette teljessé a Williamsszel - a brazil is csak három tizedet kapott Hamiltontól.

c5si8t9wcaapovi.jpg

Egy kései lágy gumis etappal Kevin Magnussen felhozta a Haas-Ferrarit a negyedik pozícióba, igaz, a dán hátrány az 1.1 másodpercet is meghaladta. Mögötte Ricciardo lett az ötödik, aki a délelőtti problémák dacára végül lett tudta nyomni Bottas idejét.

Sergio Pérez a délután folyamán a 7. helyre esett vissza, viszont azt hozzá kell tenni, hogy az egyik délutáni leállás a Force Indiához köthető, ugyanis eltört a kipufogó, amely miatt időt veszített az indiai-brit alakulat. Sainz a nyolcadik lett a Toro Rossóval, megelőzve a Renault új szerzeményét, Nico Hülkenberget, valamint a McLaren-Hondánál versenyző Fernando Alonsót. A sort Marcus Ericsson zárta a Sauber-Ferrarival.

sp_c5qzpwoxqai06zx.jpg

Apropó, Sauber. A mai nap folyamán megjelent egy sajtóhír arról, hogy javult a csapat német pilótájának, Pascal Wehrleinnak az egészségügyi állapota, így elképzelhető, hogy a jövő héten már újra autóba ülhet. Aki esetleg lemaradt a hírről, a 2015-ös DTM-bajnok még a januári végi Bajnokok Tornáján (RoC), Miamiban szenvedett el hátsérüléseket egy baleset következtében. A héten Antonio Giovinazzi helyettesíti őt a C36-osban - az olasz a holnapi nap, illetve a szerdai és a csütörtöki délután folyamán fog pályára gördülni.

Emellett egy másik hír is napvilágot látott a mai nap folyamán, miszerint a Forma-1 új többségi tulajdonosa, a Liberty Media engedélyezte a csapatoknak azt, hogy a hét folyamán a tesztekről rövid videókat készíthetnek és azokat fel is tölthetik a közösségi oldalakra. Sőt, Chase Carey-ék kifejezetten szeretnék, ha minél több ilyen jellegű tartalmat közölnének az alakulatok. A tulajdonosváltás előtt, még az Ecclestone-korszakban ez kifejezetten tilos volt, ebből tavaly például Lewis Hamiltonnak és Romain Grosjeannak gondja adódott. Az, hogy a továbbiakban miként fogják enyhíteni a szigorú korlátozást, arról majd a hét folyamán lesznek információk.

A barcelonai első tesztnap végeredménye:

c5scwcnwqai_sud.jpg

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8112298873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása