F1 - KETTŐS MERCEDES-SIKER BELGIUMBAN, DRÁMA AZ UTOLSÓ KÖRBEN!

f1-belgian-gp-2015-lewis-hamilton-mercedes-amg-f1-w06-sends-sparks-flying.jpg

Lewis Hamilton nyerte a Belga Nagydíjat Nico Rosberg előtt, tehát kettős Mercedes-siker született! A dobogó legalsó fokán pedig Romain Grosjean zárt a Lotusszal Sebastian Vettel utolsó körös drámáját követően!

Kissé zűrzavarosan kezdődött meg a Belga Nagydíjon, miután Nico Hülkenberg autójából elfogyott az erő, így a Force India pilótája a rajtrácson ragadt, melynek következtében még egy formációs kört kellett beiktatni, ez azonban azzal járt, hogy a Belga Nagydíj versenytávja 44-ről 43 körre csökkent.

Másodjára már gördülékenyen mentek a dolgok. Hamilton sima rajtot vett az élen, azonban Rosberg megtorpant az indulás után, így a német visszaesett a negyedik helyre. A Kemmel egyenes végén pedig a fantasztikusan rajtoló Sergio Perez veszélyeztette a brit címvédő első helyét, azonban nem tudott előrébb lépni. Onnantól kezdve pedig a mezőny Lewis Hamilton hátát nézhette csak.

Az első kiállások után Nico Rosberg második helye is biztossá vált, viszont a harmadik helyért többen is bejelentkeztek, mint például Vettel, Perez, Grosjean és Ricciardo. Azonban a 21. körben csökkent az esélyesek száma, miután Daniel Ricciardo alatt megállt a Red Bull a célegyenes elején. Ezután két kör erejéig a virtuális biztonsági autó lépett érvénybe.

A futam második szakasza viszonylag eseménytelenül telt, egészen az utolsó körökig. Ekkor a tekintetünk a harmadik helyért zajló Grosjean - Vettel csatára, valamint Daniil Kvyat előremenetelésére szegeződött. A Red Bull orosz pilótája körök alatt megette Raikkonent, Massát és Perezt, így ott volt az ötödik pozícióban.

Az igazán drámai fordulat az utolsó körben következett be, amikor a Kemmel egyenes elején a harmadik helyen autózó Sebastian Vettel jobb hátsó defektet szenvedett, így a német még a pontszerzésnek is búcsút inthetett, ráadásul 150., jubileumi futamán. Ennek köszönhetően a pazar formában lévő Romain Grosjean tört előre a Lotusszal, így a francia a 2013-as Amerikai Nagydíj után először került közel a dobogóhoz.

A 43 körös versenyt a Mercedesek uralták, és Lewis Hamilton nyerni tudott Spa-Francorchampsban, így pályafutása során 39. alkalommal kapta meg elsőként a kockás zászlót. A második helyen Nico Rosberg futott be, emiatt a német hátránya már 28 pont a világbajnoki összetettben. A harmadik helyre pedig csodával határos módon hozta be a Lotust a harmadik helyen.

A negyedik helyen Daniil Kvyat ért célba a Red Bullal, az orosz mögött Sergio Perez lett az ötödik a Force Indiával, megelőzve Felipe Massa Williamsét. A Ferrari 900. versenyén az utolsó körös katasztrófát követően csak egy hetedik helyet tudhat magáénak az olasz gárda, Kimi Raikkonen végén, azonban a finnt emiatt nem szabad elmarasztalni, mivel a 16. helyről indult. Ahogyan a nyolcadik helyen célba érő Max Verstappen is megérdemel egy vállon veregetést, mivel a 18. rajtkockából tört előre a Toro Rossóval. A Williamsnek erre a futamra is jutott egy eget rengető hiba, miután az első kerékcserénél Bottas autójára három lágy és egy közepes gumit szereltek fel a szerelők, így a finn versenyző áthajtásos büntetést kapott, és csak kilencedik lett. A pontszerzők névsorát a sauberes Marcus Ericsson zárta.

Folytatás két hét múlva Monzában!

A futam végeredménye:

Poz. Versenyző # Csapat Idő
1. Lewis Hamilton 44 Mercedes 1:23:40.387 / 43 kör
2. Nico Rosberg 6 Mercedes + 2.058 mp.
3. Romain Grosjean 8 Lotus Mercedes + 37.988 mp.
4. Daniil Kvyat 26 Red Bull Renault + 45.692 mp.
5. Sergio Perez 11 Force India Mercedes + 53.997 mp.
6. Felipe Massa 19 Williams Mercedes + 55.283 mp.
7. Kimi Raikkonen 7 Ferrari + 55.703 mp.
8. Max Verstappen 33 Toro Rosso Renault + 56.076 mp.
9. Valtteri Bottas 77 Williams Mercedes + 61.040 mp.
10. Marcus Ericcson 9 Sauber Ferrari + 91.234 mp.
11. Felipe Nasr 12 Sauber Ferrari + 102.311 mp.
12. Sebastian Vettel 5 Ferrari + 1 kör
13. Fernando Alonso 14 McLaren-Honda + 1 kör
14. Jenson Button 22 McLaren-Honda + 1 kör
15. Roberto Merhi 98 Manor Ferrari + 1 kör
16. Will Stevens 28 Manor Ferrari + 1 kör
17. Carlos Sainz Jr. 55 Toro Rosso Renault kiesett
18. Daniel Ricciardo 3 Red Bull Renault kiesett
19. Pastor Maldonado 13 Lotus Mercedes kiesett
20. Nico Hülkenberg 27 Force India Mercedes nem indult el

 

Fotó: motorsport.com

Kováts Olivér 

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr397727798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása