Szigorúbb ellenőrzések jönnek az F1-ben

Habár nem úgy és akkor, ahogy és amikor a Red Bull szerette volna, a jövő évtől valóban szigorúbban ellenőrzik majd a hátsó szárnyakat a Formula–1-ben. Nem ez lesz az egyetlen változtatás az FIA részéről: en bloc az autók szabályosságát is máshogy fogják vizsgálni.

m290962.jpg

Egyre inkább kezd elharapódzni a Mercedes és a Red Bull pályán kívüli szájkaratéja. A Formula–1-es Katari Nagydíjon a Red Bull ismét azzal gyanúsította jelenleg erősebbnek tűnő riválisát, hogy hátsó szárnyai nem felelnek meg az előírásoknak. Hivatalosan azonban nem nyújtottak be óvást, ám a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) anélkül is lépett: már Katarban új eljárásrendet az alkalmaztak az ellenőrzéseknél, de csakis kísérleti jelleggel.

A Milton Keynes-i csapat minden áron ki akarta harcolni magának, hogy az év utolsó versenyein már kötelező legyen az újféle teszt, de nem értek célt az Auto Motor und Sport értesülései szerint. A német lap azt írja, hogy ez már csak 2022-ben valósulhat meg, addig „hagyják futni” a szabálytalankodókat, legalábbis bármilyen szabálytalanságot, amit az új eljárással tárnak fel, nem fognak radikálisan szankcionálni, például kizárással.

Csakhogy a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA) így is lesz ok a fejvakarásra, mivel egyre inkább valószínűsíthető, hogy a szabályváltozások ellenére tovább gyorsulhat az F1, holott ennek ellenkezője lett volna a cél. Ezt főként úgy érhetik el a csapatok a jövőre életbe lépő szabályok adta keretek között, hogy minél rugalmasabb elemeket használnak. Pat Symonds, a bajnokság technikai főnöke eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy az autó alján, a diffúzornál található szárnyprofilokkal is vigyázni kell.

Az AMuS cikkéből az is kiderül, hogy a következő szezontól az eddigiektől eltérő módszerrel ellenőrzik majd az autókat, jelentősen felgyorsítva az egész folyamatot. Minden csapattól megkapja a tervrajzokat és az aktuális autó 3D-s, előzetesen úgynevezett legalitási cellákra felosztott modelljét a felügyelőtestület, ez utóbbit pedig lézertechnológiával fogják átvilágítani.

via PlanetF1.com

Fotó: Jiri Krenek / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6116767998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása