F1: Elhunyt az FIA egykori elnöke, Max Mosley

81 éves korában elhunyt Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség korábbi elnöke, aki 2009 végén köszönt le posztjáról, de csapata is volt a Formula–1-ben.

_mg_0416.jpg

A RaceFans beszámolója szerint hétfőn bejelentették, hogy 81 esztendős korában elhunyt Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség vezetője. A védőügyvédként végzett brit rövidebb versenyzői pályafutása után vett részt a March Formula–1-es csapatának létrehozásában.

Miután távozott a sportszakmai oldalról, sportpolitikai pályafutásba kezdett: 1991-ben választották meg az FIA elnökének, posztjáról 2009 végén távozott – döntése közvetve összefüggésben volt egy korábbi szexbotránnyal, melybe egy brit bulvárlap által közölt rejtett kamerás felvételek útján keveredett bele, igaz, később pert nyert a News of the Worlddel szemben. Emellett a 2005-ös Amerikai Nagydíján kirobbant Michelin- és a McLaren 2007-es kémbotránya is sokat gyengített pozícióján.

Embed from Getty Images

A Formula–1 egykori elnök-vezérigazgatója, Bernie Ecclestone is megerősítette Mosley halálhírét. Ecclestone és Mosley jó baráti viszonyt ápoltak egykoron. „Számomra ez olyan, mintha egy családtagot, egy testvért veszítettem volna el” – mondta Ecclestone a BBC Sportnak. – „Sok jót tett, és nemcsak a motorsportért, de az autóipart is. Ez pedig nagyon jó volt, mert így olyan autók épültek az embereknek, amik biztonságosak.”

Közel két évtizedet felölelő elnöki megbízatása alatt Mosley komoly áttöréseket ért el a Formula–1 biztonságosabbá tételében, emellett az első Concorde-megállapodása is az ő nevéhez köthető – maga mögött hagyott posztján Jean Todt váltotta. Júliusban terveztek bemutatni Mosley életéről egy dokumentumfilmet.

Fotó: Hungaroring Média

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7816570564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása