Itt a 2022-es Dakar útvonala

Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar-rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk – írja szerdai közleményében az Opel Dakar Team.

dakarkozlemenybe.jpg

Párizsban mutatták be a versenyzőknek a januári viadal útvonalát, amelyből kiderül, hogy a verseny Ha'ilban rajtol és Dzsiddában ér célba – egy Rijádban eltöltött pihenőnap után. Azáltal, hogy a mezőny ezúttal dél-keleti irányban szeli át Szaúd-Arábiát, még több a homokkal teli kihívás, az „üres negyed” pedig dűnéket is tartogat bőven.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére való törekvés jegyében bemutatkozik a T1-E kategória, amelyet a kutatásban résztvevő prototípusok számára tartanak fenn – a belső égésű motorok korszakának végét pedig 2030-ra tervezik az autók esetében. A Dakar Classic idei sikerén felbuzdulva (ebben a kategóriában az 1980 és 1990 között gyártott járművek indulnak) a mezőny januárban is ott lesz a rajtnál, az előrejelzések szerint minimum dupla annyi résztvevővel, mint legutóbb.

dkarterkep_2022.jpg

Még egy kicsit az útvonalról: a David Castera vezette szervezőcsapat mindig törekszik az újításra, most például lesz három olyan egymás utáni nap a Dakaron, amikor dűne dűnét követ az útvonalban – ez próbára teszi az autókat, a pilótákat és persze a navigátorokat egyaránt.

„Az elmúlt két évben a Dakar szervezői már kitapasztalták, melyek a legjobb útvonalak Szaúd-Arábiában, ezért biztos vagyok benne, hogy emlékezetes, nehéz, dűnés versenyre készülhet a mezőny” – mondta a Dakar-ralin eddig 15 alkalommal rajthoz álló Szalay Balázs.„Amiatt egy kicsit csalódott vagyok, hogy végül nem szállt be a rendezésbe Jordánia vagy Abu-Dhabi – pedig úgy hallottuk, szó volt ilyesmiről is –, mert így már zsinórban negyedik évben korlátozódik egy országra a Dakar, amely korábban arról volt híres, hogy országokon ívelt át. Ettől függetlenül a Dakar az Dakar, biztosan nem lesz könnyebb, mint korábban, és természetesen szeretnénk mi is ott lenni a rajtnál. Még sokat kell dolgoznunk azért, hogy ez technikailag és pénzügyileg is összeálljon.”

dakarkozlemenybebalu.jpg

Az elektronikus itiner legutóbb még csak a topversenyzők számára volt kötelező, a tervek szerint januárban már minden autós, side by side és kamionos kategóriában induló egység ezt használja majd, sőt, a motoros és quad-kategóriában is elérhetővé válik az elitversenyzők számára. „Az elektronikus itiner navigációs szempontból egységesíti a mezőnyt, és talán a folyamatos változásokra is könnyebb így reagálni. Más kérdés, hogy a navigátorok számára ez egy újabb megoldandó feladat” – tette hozzá Szalay. A nevezés a 2022-es Dakar-ralira május 17-én nyílik meg a résztvevők számára.

Fotó: Opel Dakar Team 

Forrás: Opel Dakar Team

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2216557612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása