Árulkodó statisztika: ezért unalmas sokaknak az F1 hibridkorszaka?

Abban aligha van meglepetés, hogy Lewis Hamilton toronymagasan vezeti a hibridkorszak győzelmi mutatóit, az viszont sokakat meglephet, hogy az elmúlt néhány évben senkinek sem sikerült két csapattal győznie.

m252167.jpg

Érdekes statisztikát osztott meg a sokak által kritizált turbóhibrid-korszakról a gpblog.com. Ennek alapján tíz versenyző nyert mindössze az elmúlt hét szezon folyamán, a legtöbbször értelemszerűen Lewis Hamilton, szám szerint 73 alkalommal. A hétszeres világbajnokot több mint négy éve, a 2016-os világbajnoki sikere után visszavonult csapattársa, Nico Rosberg (20), Sebastian Vettel (14), illetve Max Verstappen (10) követi a sorban.

Felfért még a győztesek listájára Valtteri Bottas (9), Daniel Ricciardo (7) és Charles Leclerc (2), valamint egy-egy győzelem fűződik Kimi Räikkönen, Pierre Gasly és Sergio Pérez nevéhez is. Ebből a szempontból demoralizáló az is, hogy Hamilton egymaga több győzelmet szerzett, mint a lista többi tagja együttvéve (65).

Egy valami azonban mindannyiukban közös: valamennyi győzelmüket egy csapatnál szerezték. Tehát Hamilton, Rosberg és Bottas is csak Mercedesszel nyert futamot (igaz, hármójuk közül egyedül a finn indult más csapat, a Williams színeiben is), Verstappen és Ricciardo kizárólag a Red Bull színeiben pezsgőzhettek a dobogó tetején, Vettel és Leclerc esetében szintén igaz, hogy csak a Ferrarival győzedelmeskedhettek.

si202103160311_news.jpg

190 futam után, a Racing Pointtal szerezte meg első F1-es sikerét Sergio Pérez a tavalyi Szahíri Nagydíjon. A Red Bull-lal jöhet a második?

Az őrületes pilótapiaci mozgolódásoknak köszönhetően azonban ez idén változhat, hiszen Pérez átigazolt a Red Bullhoz, de kis szerencsével Ricciardo és Vettel is nyerhetnek új csapataik, a McLaren, illetve az Aston Martin színeiben. Akár Kimi Räikkönen is megtörhetné a trendet, ha győzelemre vinné az Alfa Romeót, de elképzelni sem tudjuk, ahhoz mekkora káoszra lenne szükség.

Azt viszont nehéz megválaszolni, hogy tovább bővülhet-e a lista. Nagyban függ attól is, hogy Carlos Sainz ferraris átigazolásából születhet-e győzelem, de érdekes lesz majd látni, hogy a két év kihagyás után visszatérő, kétszeres világbajnok Fernando Alonsónak sikerül-e a győzelem útjára visszaterelnie a Renault/Alpine csapatát. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a McLaren újabb lépést tehet meg előre, miután Mercedes-motorokra váltott, Lando Norris pedig még nyeretlen az F1-ben...

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database, Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5616472334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kommentes nikk 2021.03.22. 12:39:34

A F1 igazából azért unalmas, mert nem autónak kinéző autók mennek körbe-körbe két vagy mittoménhány órán keresztül, és ez alapból kurva unalmas.

Bambano 2021.03.22. 14:07:20

az f1 azért unalmas, mert már egy ideje nem a király kategória.
a királykategória legfőbb jellemzője, hogy versenyzők széttapossák a technikát, nem pedig jólnevelt biorobotok spórolnak a gumival meg a benzinnel.
egyszer, nem annyira régen (most nem fog eszembe jutni a konkrét futam) valami nagy balhé volt a pályán, baleset vagy mi, és nagyon sok körig ment a takarítás meg a vonatozás a biztonsági autó mögött. és amikor kiment, csak annyit mondtak a rádióba: hammer time. na az az, ami verseny.
meg amit az akkor még kicsit zöldfülű m.v. művelt brazíliában, ahogy vízisízett a redbullal.

a többi csak kitölti a reklámok közötti űrt.

josys 2021.03.22. 14:33:32

Ricciardo a Renault -tal is volt dobogón.

Azért unalmas az F1, mert belterjes lett. Valami teljesen átláthatatlan, érthetetlen motorfejlesztési irányok és az aerodinamika is egész fura irányba ment el. Teljesen felfoghatatlan, értelmezhetetlen.

Kivlov 2021.03.22. 15:04:08

Az unalmas relatív.
Nekem a suhamer és szvetter győzelmi sorozatai voltak unalmasak.

metal · http://electric.blog.hu 2021.03.22. 17:12:25

A sport megvédése címszóval (kiscsapatok költségcsökkentése) betíltották a teszteléseket, és ezzel meg is ölték a sportot. Akinek az első futamon a legjobb az autója, az általában nyer is a végén.

lomposfarkas 2021.03.23. 12:40:41

Azért is uncsi, mert csupa kétbalkezes gépkocsivezetőt alkalmaznak. Némelyik az első kanyart se tudja bevenni, egy tetszőleges nyugdíjas is biztonságosabban vezet.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása