F1: Először kap lehetőséget női pilóta a Ferrari akadémiáján

A Ferrari és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közös női tehetségkutatóját egy 16 éves holland gokartversenyző nyerte.

210040-fda-girls-on-track.jpg

Öt kontinens húsz jelöltjével vágott bele Girls on Track – Rising Stars kiválasztóprogramjába a Ferrari és az FIA, melynek döntőjébe már csak négyen jutottak. Az olasz istálló maranellói főhadiszállásán rendezett ötnapos tábor után Maya Weug bizonyult a legjobbnak, aki így első női pilótaként nyert felvételt a Ferrari versenyzői akadémiájára (FDA), amire még a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto is történelmi pillanatként hivatkozott – írja a BBC.

„Sosem fogom elfelejteni ezt a napot! Örülök, hogy én lehetek az első nő, aki csatlakozik a Ferrari Versenyzői Akadémiához. Az, hogy megnyertem ezt a programot, megerősítette engem abban, hogy jól tettem, hogy a versenyzésről szövögetett álmaimat kergettem. Szeretnék mindent beleadni, hogy megmutassam az embereknek, akik hittek bennem, megérdemlem, hogy az FDA csapatruházatát viseljem. Már alig várom, hogy Maranellóban elkezdjek készülni első formulaautós szezonomra” – nyilatkozta a 16 éves Weug, aki Spanyolországban születetett belga anya és holland apa gyermekeként.

Miután Doriane Pint (francia, 17), Antonella Bassanit (brazil, 14) és Julia Ayoubot (brazil, 14) legyőzve megnyerte a tehetségkutatót, idén valamelyik FIA-szervezésű F4-es sorozatban indulhat, ezzel kapcsolatban további részletek csak a későbbiekben derülnek ki. A Ferrari versenyzői akadémiája 2009-es létrejötte óta olyan versenyzőket adott az F1-nek, mint Sergio Pérez, Jules Bianchi, Lance Stroll vagy Charles Leclerc – utóbbi már harmadik szezonját kezdi a királykategóriában a Ferrari színeiben.

210042-fda-girls-on-track.jpg

Az eddigi pályafutása során gokartban versenyző Weug mellett várhatóan csak Jamie Chadwicknek és Tatiana Calderónnak lesz közvetlen kötődése F1-es csapathoz, hiszen az elmúlt évben a W Series bajnoka a Williams, míg a 2019-ben az F2-t is megjárt kolumbiai pilótahölgy az Alfa Romeo tesztversenyzőjeként (is) dolgozott.

Lassan ötven éve annak, hogy utoljára nő versenyzett a Formula–1-ben: 1975-ben és 1976-ban összesen 17 versenyen állt rajthoz Lella Lombardi, aki az 1975-ös Spanyol Nagydíjon elért hatodik helyével fél pontot szerzett a March versenyzőjeként.

Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8116400296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása