F1 - NORRIS KEZDETT AZ ÉLEN A MÁSODIK HÉTEN
Forma-1 2019: Barcelonai tesztsorozat - 5. nap

barcelona-t01-tuesday16-737528.jpg

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, tesztnapot nyert a McLaren Spanyolországban, és ezúttal még hó se kellett hozzá. Mindeközben a Ferrari és a Mercedes is értékes tesztkilométereket bukott, míg a Williams túl van „az első tesztnapján”.

Mint az ismert, a tavalyi előszezoni teszteket a havazás is emlékezetessé tette – annyira, hogy a harmadik tesztnapot teljes mértékben inaktivitásba is taszította, mért időt pedig csak egy versenyző, Fernando Alonso futott. Azonban idén már nem volt szüksége a McLarennek a rendkívüli időjárásra ahhoz, hogy elsőséggel zárja valamelyik napot, ugyanis a gyakorlássorozat ötödik napján a brit istálló újonca, Lando Norris bizonyult a leggyorsabbnak.

A Forma-2 2018-as ezüstérmese a C4-es gumikon futotta meg az első helyet érő 1:17.709-es körét – ez az idő valamivel több mint három tizedmásodperccel lassabb az előszezon eddigi leggyorsabb idejénél, bár meg kell hagyni, hogy azt Nico Hülkenberg a leglágyabb abroncsokon abszolválta. Norris ezzel mindössze hat ezredet vert a Red Bull újdonsült igazolására, Pierre Gasly-ra, aki a délutáni etap nagyját az élen töltötte, miután megelőzte Antonio Giovinazzit.

Norris öröme azonban nem lehet felhőtlen, mivel számára idejekorán véget ért a körözés mára, ugyanis ki kellett hagynia az utolsó órát azt követően, hogy kénytelen volt leparkolnia az MCL34-gyel a 2-es és a 3-as kanyar között, a pályán szélén. Nem mellesleg a korábbi F3-as Európa-bajnok már a reggeli szakaszt is némi időkieséssel zárta annak okán, hogy hidraulikai problémák merültek fel az autójában. Mindkét esetet egy-egy piros zászlós félbeszakítás követett.

Ezen alkalmakon kívül csak egyszer kellett megszakítani a körözést, mégpedig Valtteri Bottas miatt: a finn Mercedes-pilóta nem sokkal az ebédszünet állt meg a feltűnő változásokon átesett első szárnyakkal felszerelt W10-essel, amiben olajnyomás-problémák miatt motort is kellett cserélni, amit követően már csak az utolsó percekben láthattunk viszont az Ezüst Nyilat. Ellenben Lewis Hamilton produktív etapot tudott zárni délelőtt, 83 kört teljesítve.

Viszont nem a Mercedes volt az egyedüli alakulat, amely jelentősebb időbéli veszteséggel zárta a napot, hanem a másik élcsapat, a Ferrari is. A maranellói együttesnél a hűtési rendszer ellenőrzési munkálataival bíbelődtek viszonylag sokáig, ami miatt Charles Leclerc csak 29 kört tett meg. Sebastian Vettel aztán a délután folyamán több mint egy versenytávnyit ment, körideje alapján pedig a negyedik helyen rangsorolták.

A négyszeres világbajnokot a Racing Point kanadaija, Lance Stroll előzte meg, míg Giovinazzi ötödik lett. Az olaszt Alexander Albon (Toro Rosso), Leclerc és Kevin Magnussen (Haas) követték. A Williams pedig a csapat nagy-nagy örömére aktív napot tudhat maga mögött: George Russell 119 kört pakolt bele az FW42-be minden probléma nélkül – többet, mint amennyit a brit és csapattársa, Robert Kubica a múlt hét folyamán abban a csonka másfél napban a pályán töltöttek.

„Igazság szerint ez volt az első tesztnapunk. Nagyszerű volt, hogy sokat tudtam menni az autóval, ugyanis így megérthettük annak működését mind alacsony, mind magas üzemanyagszint esetében, ami irányt mutatott számunkra azt illetően, mit csináljunk a hét hátralevő felében” – idézi a Crash.net Russell szavait. – „Természetesen ezzel még nem hoztuk be a múlt hét során összegyűlt lemaradásunkat, ugyanis amíg mindenki más már a balansz finomhangolásán ügyködik, mi még csak az autó megértésénél tartunk, de úgy érzem, jól állunk.”

„Még nincs a tökéletes működési tartományában az autó, de határozottan az az érzésem, hogy van benne potenciál, és még három napunk van arra, hogy ki is hozzuk belőle” – tette hozzá a Forma-2 tavalyi bajnoka, aki a melbourne-i évadnyitó előtt már csak csütörtökön vezetheti a grove-iak új autóját.

A Renault – a Ferrarival és a Mercedesszel egyetemben – megosztotta a napot versenyzői között, akik 154 körrel zárták a napot: Daniel Ricciardo 10., Nico Hülkenberg pedig 13. lett, szendvicsbe fogva a mercedeseseket.

Az ötödik tesztnap állása – 4 óra után:

Formula 1 on Twitter

Strong showing for @WilliamsRacing with Russell up to sixth on the first day of Test 2 ✅ #F1 #F1Testing

Az ötödik tesztnap végeredménye – 8 óra után:

Formula 1 on Twitter

And the final times in full �⬇️ #F1 #F1Testing

Fotó: Pirelli F1 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5414656353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása