F1 - SZÍNSZELEKTÁLÁS PIRELLI MÓDRA

dp6t3yrx0aa_5l4.jpg

Amíg idehaza, Európában jó esetben szundikáltunk, addig a Pirelli Amerikában tartott egy sajtótájékoztatót, amin bemutatta a 2019-es, leegyszerűsített színskálát. Vajon jó ötlet volt megtrimmelni a színskálát, vagy csak nagyobb bonyodalmakat fog okozni?

Eleinte, a Pirelli 2011-es csatlakozásakor nem is volt sokkal többféle slick gumi a Forma-1-ben, szám szerint négy (szuperlágy, lágy, közepes, kemény). Azonban az évek előrehaladtával, főleg utóbbi három esztendőben gomba módra szaporodott meg a száraz pályára alkalmas abroncsok száma: a 2018-as szezonnak a Pirelli a kétféle esőgumi mellett hétféle slickkel vágott neki, egészen pontosan a hiperlággyal, az ultralággyal, a szuperlággyal, a lággyal, a közepessel, a keménnyel és a szuperkeménnyel.

Azonban ez igencsak piszkálta a Forma-1 irányítását 2017 elején átvevő Liberty Media csőrét, így az amerikaiak azzal a kéréssel fordultak a Pirelli felé, hogy legalább a színjelöléseket egyszerűsítsék le valamilyen módon. Ennek az olasz-kínai gumicég eleget is tett, így közép-európai idő szerint a péntekről szombatra virradó éjszaka bejelentette, hogy az eddigi színkavalkád helyett 2019-től háromféle színt fogunk látni.

Ezek közül a fehér a kemény, a sárga a közepes, a lágy pedig a piros gumit fogja jelölni – persze, ez nem jelenti azt, hogy csak ennyiféle keverék is lesz, tehát a szisztéma egyfajta csúszóskála segítségével fog működni. Természetesen a gumigyártó a csapatokat és a média munkatársait is értesíteni fogja afelől, hogy melyik szín aktuálisan melyik gumira utal. Emellett bizonyos kódok – számok – is a segítségünkre lesznek, amik az olyan túlcifrázott elnevezéseket hivatottak felváltani, mint a szuper- vagy a hiperlágy.

Fotó: Jonathan Noble / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5214312117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása