F1 - VETTEL MEGELŐZTE BOTTAST A FUTAMGYŐZELEMÉRT, HAMILTON A BOKSZBÓL INDULVA NEGYEDIK
Forma-1 2017: Brazil Nagydíj, Futam

sebastian_vettel_f1_grand_prix_brazil_d_typf9qdjrx.jpg

Először tudott nyerni a Magyar Nagydíj óta Sebastian Vettel, miután már az 1-es kanyarban megelőzte a pole-ból induló Valtteri Bottast, aki mögött Räikkönen lett a harmadik, Hamilton pedig a bokszutcából indulva negyedik.

Forró, napsütéses időjárási körülmények között, mozgalmas rajttal vette kezdetét az idei utolsó előtt Forma-1-es verseny Interlagosban: Sebastian Vettel már az 1-es kanyarban a pole-ból rajtoló Valtteri Bottas elé tudott vágni, míg a rajtrácson jelentkező műszaki gondok ellenére Kimi Räikkönen meg tudta tartani a harmadik helyet.

Sky Sports F1

Vettel takes the lead at the start. Magnussen squeezes Vandoorne into Ricciardo who spins. Vandoorne & Magnussen out of the race. Grosjean & Ocon also collide on first lap SSF1:...

Hátrébb bőven volt csetepaté az első kanyarokban. A 3-as kanyarban Magnussen és Vandoorne összeütköztek, amelybe belekeveredve Daniel Ricciardo is megpördült, de a Red Bull ausztrálja tovább tudott menni. Két kanyarral később pedig Esteban Ocon már kívülről támadta Romain Grosjeant, ám összeért a két versenyző, előbbi számára pedig véget ért a viadal - a francia Force India-pilóta pályafutása első kiesését könyvelhette el a 28. versenyén, a haasost meg a verseny későbbi szakaszában egy 10 másodperces időbüntetéssel sújtották.

A kavarodás miatt azonnal pályára lépett a biztonsági autó, s csak a 6. kör elejére tért ki a mezőny elől. Az újraindításnál Vettel simán eljött az élén, míg hátrébb Felipe Massa a Williamsszel megelőzte korábbi csapattársát, Fernando Alonsót az ötödik helyért. Mindeközben Lewis Hamilton megkezdte a felzárkózást, a 9. körben már pontszerző pozícióban haladt a Mercedes négyszeres világbajnoka.

A 28. körben az élmezőnyből először Bottas jött ki kereket cserélni azzal a céllal, hogy Vettelen hozzon. A finn Mercedes-versenyző példáját ex-csapattársa, Massa követte. Egy körrel később a ferraris német és Verstappen is kijött lágy gumikért: Vettel éppen csak vissza tudott jönni a finn versenyző elé. A bokszkiállások sorozata a 44. körben zárult, amikor Hamilton a lágyakról szuperlágy Pirellikre váltott, a fordított taktika révén - a brit példáját Ricciardo követte.

Az utolsó körökre a végén még egy extra bokszkiállást teljesítő Verstappent megelőzve utolérte Räikkönent Hamilton az utolsó dobogós pozícióért, azonban a brit mercedeses addigra annyira kinyírta a gumijait, hogy már nem volt érdemi esélye a támadásra.

f1_grand_prix_of_brazil_gkculum0r9tx.jpg

Sebastian Vettel pedig megszerezte idei ötödik, pályafutása 47., és a Magyar Nagydíj óta az első futamgyőzelmét. A ferraris mellett a két finn, Bottas és Räikkönen állhatott fel a dobogóra, Hamilton meg a negyedik pozícióban látta meg a kockás zászlót azok után, hogy a depóból kellett indulnia. A Red Bull-nak ezúttal be kellett érnie Verstappen ötödik és Ricciardo hatodik helyével - utóbbi kapcsán meg kell jegyeznie, hogy a 14. helyről rajtolt, majd úgy zárkózott fel, hogy az első körben kiforgatták.

A bikák mögött Felipe Massa ért célba - a Williams-pilóta utolsó hazai Forma-1-es nagydíjat a hetedik helyen fejezte be, majd a levezető körön kisfia, Felipinho gratulált neki a csapatrádión keresztül. A brazil mögött Alonso, Pérez és a Renault németje, Nico Hülkenberg tette teljessé a pontszerzők névsorát.

Sainz éppen csak lemaradt a pontszerzésről, a spanyol mögött még Gasly, Ericsson, Wehrlein, Grosjean és az utolsó előtti körben defektet kapó Stroll látta meg a kockás zászlót. Az első körben ütközőkön kívül még a Toro Rosso újonca, Brendon Hartley volt kénytelen feladni a futamot, műszaki hiba miatt.

Két hét múlva, Abu Dhabi-ban ér véget az idei Forma-1-es szezon.

A Brazil Nagydíj végeredménye:

docwflpxkaatgss.jpg

Fotó: Zimbio | Táblázat: Formula 1 / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2813250503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása