F1 - ELKÉPESZTŐ KÖRREKORDDAL SZEREZTE MEG A POLE-T HAMILTON KANADÁBAN!
Forma-1 2017: Kanadai Nagydíj, Időmérő edzés

lewis_hamilton_canadian_f1_grand_prix_practice_rs0sjvckzdgx.jpg

Ellentmondást nem tűrően nyerte meg a Kanadai Nagydíj időmérőjét a Mercedes brit pilótája, Lewis Hamiltonnal: ezzel a sikerrel pedig egyenlített a pole pozíciók örökranglistáján példaképével, a néhai legendás Ayrton Sennával, a második pozícióban. 

Magyar idő szerint este 19 órakor rajtolt a Kanadai Nagydíj kvalifikációja, a 18 perces Q1-gyel. A nyitótáncot noha a két Mercedes hozta Bottas-Hamilton sorrendben, de hozzá kell tenni, hogy az Ezüst Nyilak az ultralágy gumikon merészkedtek ki a pályára. Mindeközben a Ferrari Vettellel és Räikkönennel úgy jutott tovább a 3. és 9. pozícióban, 4-9 tizedes hátrány birtokában, hogy egy ultralágy szettet megspórolva a szuperlágy garnitúrát vette igénybe.

db-d6zrwaaaxuzd.jpg

Fotó: F1 / Twitter

Az első szakasz egy balesettel ért véget: a sauberes Pascal Wehrlein a célegyenes végén megcsípte a füvet, ami miatt elveszítette az uralmát az autója felett, és nekicsúszott a falnak. A német versenygépéről letört a hátsó szárny, és a bal hátsó kerék is komolyabb károkat szenvedett el. Ennek a balesetnek a levét Stoffel Vandoorne (McLaren) és a helyi hős Lance Stroll (Williams) itta meg a levét, mivel javítani nem tudtak, s éppen csak kiestek. A belgához és a kanadai hasonlóan a haasos Kevin Magnussen és a két Sauber-pilóta is búcsúzott az első 18 percet követően.

A kvalifikáció második etapja sem hozott igazán nagy izgalmakat, ugyanakkor a Mercedes ismét az élen zárt mindkét versenyzőjével, ám ezúttal a Kanadai Nagydíj ötszörös győztes Lewis Hamilton végzett az első pozícióban, 1:12.496-tal, de mögötte a csapattárs Bottas és a ferraris Räikkönen is egy tizedmásodpercen belül zárt. Vettel egy hiba révén csak a negyedik helyen zárta a Q2-t, 253 ezredes lemaradásban. A Red Bullok az 5-6. pozícióban jutottak tovább, megelőzve Massát (Williams), a két Force Indiát és Hülkenberget (Renault).

db-jhlqwaaammbv.jpg

Fotó: F1 / Twitter

Kvyat 11.-ként már lecsúszott a továbbjutásról, miután az orosz nekicsúszott a falnak a Toro Rossóval, és jobb hátsó defektet kapott. Fernando Alonso egy 12. helyet tudott kicsikarni a bizonytalanul működő McLaren-Hondából, de legalább megelőzte honfitársát, Carlos Sainzot (Toro Rosso), Romain Grosjeant (Haas) és Jolyon Palmert (Renault).

Az álmoskás Q1-et és Q2-t pedig egy tűzijátékos Q3 követte: már az első csörtében nagyon komoly csata alakult a világbajnoki cím várományosai között. Lewis Hamilton egy brutális 1:11.791-es körrel pörkölt oda, amelytől Vettel csak 4 ezreddel maradt el.

A második nekifutás alkalmával továbbjavultak a köridők, főleg a britek háromszoros világbajnoka révén, aki 1:11.459-cel megszerezte idei negyedik, kanadai hatodik és pályafutása 65. első rajtkockás indulási lehetőségét - ezzel az örökranglistán kiegyenlített példaképével, a szintén háromszoros világbajnok, legendás Ayrton Sennával, a második helyen.

Ez a mérföldkő pedig még emlékezetesebbé vált Hamilton számára azáltal, hogy a Senna-családtól megkapta a brazil legenda egyik korábbi bukósisakját - a nem mindennapi ajándékot a kvalifikáció után interjúk során adták át a Mercedes-versenyzőnek:

Sebastian Vettel többször is hibázott az utolsó gyors körén, amelyet csak egy bemelegítő kör előzött meg, így végül 330 ezredmásodperces lemaradásban a második lett. A képzeletbeli dobogó a mercedeses Valtteri Bottasszal lett teljes, aki a negyedikként záró Räikkönenhez hasonlóan nem tudott bemenni 1:12 alá.

A Red Bull szokásához híven a harmadik rajtsorban tanyázott le: Verstappen az ötödik, Ricciardo a hatodik rajtkockát kaparintotta meg a vasárnapi versenyre - a Red Bull továbbra is komoly lépéshátrányban van a Mercedes-Ferrari kettőssel szemben. Felipe Massa a Williamsszel a 7. legjobb időt futott meg, megelőzve a Force India versenyzőt, Pérezt és Ocont, a TOP-10 sorrendjét pedig Nico Hülkenberg zárta a Renault-val.

Magyar idő szerint vasárnap este 20 órakor fog elrajtolni az idei szezon hetedik futama, a Kanadai Nagydíj - az eseményt élőben fogja közvetíteni az M4 Sport, 19:30-tól.

Az időmérő edzés végeredménye:

db-vjaqwsaei_pn_1.jpg

Fotó: Zimbio

Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2812584275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása