F1: Kiderült, hogy megtarthatja-e a bajnoki címet Verstappen

Miután a Mercedes két esetben is óvást nyújtott be a Formula–1-es Abu-dzabi Nagydíj végeredménye ellen, órákat kellett várni annak véglegesítésére. Az FIA azonban mindkét óvást visszadobta, vagyis Max Verstappen marad a világbajnok.

si202112120396_news.jpg

Őrületes hajrában, ámbár vitatható körülmények mellett fordult a világbajnoki küzdelem a Formula–1-es Abu-dzabi Nagydíj utolsó körében, ami végül Max Verstappen győzelmét, ezzel együtt világbajnoki sikerét hozta, míg Lewis Hamiltonnak mindkét eredménylistán be kellett, hogy érje a második hellyel. A Mercedes viszont zsinórban nyolcadjára is konstruktőri világbajnok lett.

A brackley-i alakulat ennek ellenére nem hagyta annyiban a verseny végén történteket, két óvást is benyújtott a verseny végeredménye miatt, viszont pár óra leforgása alatt eldőlt, hogy egyiknek sem ad helyt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA). Az egyik esetben azt nehezményezte a Mercedes, hogy az újraindítás előtt Verstappen megelőzte Hamiltont, de mivel itt arról volt szó, hogy egymás mellett gurultak, és folyamatosan változott a helyzet közöttük, nem is tett szert tartós előnyre ezzel Verstappen, nem kezdték el vizsgálni.

Szót emeltek a biztonsági autós procedúra lebonyolítása ellen is, hiszen a szabályzat szerint vagy mindenki visszaveheti a körét, vagy senki sem. Először az utóbbi döntést kommunikálta a versenyirányítás, majd felülbírálták azt, és végül csak azok a versenyzők előzhették meg a biztonsági autót, akik Hamilton és Verstappen között voltak. A versenyfelügyelők magyarázata szerint a versenyigazgató bármikor felülírhatja a biztonsági autó használatát, akár annak árán is, hogy ezzel más szabálypontokban foglaltak nem teljesülnek.

FRISSÍTÉS: Úgy tűnik, a történetnek még nincs teljesen vége, mivel a Mercedes már a fellebbezést fontolgatja. 48 órája van a csapatnak, hogy hivatalosan is benyújtsa kérelmét.

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5316781892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ekrü 2021.12.14. 07:33:09

Lehet ezt bárhogy ragozni,de az igazság az,hogy ezt a Mercedes a rossz taktikával elcseszte.Semmi nem számított volna,ha a biztonsági autós fázis alatt rögtön kihozzák Hamiltont kereket cserélni, pont úgy, ahogy a Red Bull tette Verstappennel. A Red Bull 19-re lapot húzott és bejött nekik. A Mercedes meg ahelyett,hogy futkorászik az ügyvéddel,inkább hajtson fejet és ismerjék el,hogy rossz taktikát választottak. Mert ez így utólag gusztustalan.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.14. 09:59:28

Jáj, pedig lett volna nagy béelemista féltérdre ereszkedés a merciből kiszállva, meg a dobogó tetején. Nem jött össze..:)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.12.14. 10:08:45

Szerintem nincs létjogosultsága egy olyan sportágnak, ahol elvileg vannak ugyan szabályok, de pillanatnyi agymenésből simán meg lehet változtatni őket. Versenyzőként úgy indulsz neki a futamnak, hogy fogalmad sincs, hogy az aznapi döntéshozó droidok melyik lábukkal keltek fel, milyen gyógyszerek hatása alatt állnak, kinek szurkolnak, mit engednek, mit büntetnek...
Ez így nem sport, hanem megbundázott szerencsejáték.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.14. 10:49:53

@Frady Endre: Azért az elején Lajos lovag visszelőzése sem volt teljesen tiszta, ha már szabályok..

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.12.14. 10:54:23

@CSOKKI MÁLNA: Nem az egyes versenyzők egyes tettei a lényegesek, hanem az, hogy egyikre sincs egyértelműen alkalmazható szabály. Idén több tucatnyi alkalom volt, amikor Sonkás Lajosnak kedveztek megmagyarázhatatlanul és másik több tucatnyi, amikor Maxinarancsnak ugyanannyira értelmezhetetlenül.
Mintha valami véletlengenerátor döntene...

laci_52 2021.12.14. 11:18:51

Néhány hete láttam a neten egy videókkal illusztrált összeállítást az idei Forma-1-es idény Hamilton-Verstappen összecsapásairól. Ebből az derült ki, hogy Hamiltonnak lejtett a pálya, a bírói ítéletek jórészt neki kedveztek. Az, hogy az utolsó futamon nem így történt, az ő pechje, így járt. Ha viszont mindig korrekt lett volna az ítélkezés, Verstappen már hamarabb világbajnok lett volna...

body_andras 2021.12.14. 11:32:24

Én azon is elgondolkodnék, van-e értelme évente 3-4 alkalommal kaftános országban éjszakai parádét rendezni. Egyikben sincs profi sportbíró (pályán álló zászlós + beavatkozó), sem rescue csapat, akik SC idején gördülékenyen tennék a dolgukat. Többek közt ezért szaladunk bele elhúzódó mentésekbe.

nincs1agy 2021.12.14. 12:21:02

A Merci alapvetően ott taktikázta el magát, hogy arra számítottak, hogy tovább lesz kint a biztonsági autó.

Kivlov 2021.12.14. 14:48:37

@Ekrü:
Az a gusztustalan, hogy a szabályokat felrúgva, zöld asztalnàl döntötte el a muki, hogy ki legyen a VB.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.14. 18:08:15

@Ekrü: Azt nem tudni, hogy választhatta-azt a taktikát. Ugyanis: ha a biztonsági autó kijövetelekor Hamilton már elhagyta a boxutca bejáratának a vonaláta biztonsági autó meg ugye nem a bejáraton, hanem a kijáraton jött ki(ha jól láttam a bejárat és a kijárat között jelentős a távolság) , akkor hiába is akart volna, nem tud kijönni. Viszont mivel Verstappen hátrébb volt, ő már választhatta a kijövetelt(vagy legalábbis több idejük volt a kijövezelről dönteni) , ráadásul azt is láthatta, hogy Hamilton nem tud kijönni. A következő körben pedig szépen felzárkózhatott Hamilton mögé, tehát ha Hamilton egy körrel később jön ki mindenképp hátrányba kerül. Ezért undorító amit műveltek Hamiltonnal, végig vezetett, sokkal gyorsabb volt, egyszerűen elvették tőle a győzelmet. Egyébként először jól döntöttek a versenybírók, de mivel a patkány horner(aki egy italgyártó vezetője, nem is tudom mit keres egy autó versenyen, szerintem egy italversenyen lenne a helye) nyivákolt, változtattak. Nem kellett volna, ugyanis az első döntés sokkal igazságosabb és szakszerűbb volt. Gyanítom hogy a Mercedes elkezdett azon gondolkodni, hogy el hagyja az f1-et, mivel már nem az dönt ki a gyorsabb, hanem az, ki gyárt finomabb italokat, vagy ki nem volt még világbajnok. Az f1 számomra egy kreténség lett, az győz akit a versenybírók akarnak. Ezek után, nem is nézem. Minek? Pedig nem is szurkoltam senkinek most sem, gondoltam, győzzön a jobb, gyorsabb. Hát nagyot csalódtam. Jövőre már az is nyerhet, aki utolsó, ha bevezető a fordított rajtsorrendet. Ezek a mostani vezetők elmebetegek. Eccleston már most forog a sírjában, pedig még el sem temették.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.14. 18:13:54

@Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög:

Elképzelem a sok lippschike ábrázatát, aki már bekészült csokilovag térdelős béelemista performanszára, aztán az utolsó pillanatokban lehajrázta egy "elnyomó" white boy. Hihihihháháháháhhhhááááááááá..

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.14. 18:25:08

@Ekrü: Még azért is undorító a döntés, mert annak tudatában változtattak döntést, hogy tudták:Verstappen új, Hamilton meg használt gumikon van. Ha valóban igazságos döntést akarnak hozni, akkor Hamiltonnak is lehetőséget kellett volna adni a gumi cserére. Megnéztem volna a szaros szájú, erőszakos holland kopaszt, hogy akkor meg tudta volna-e előzni az előtte haladót. Szerintem új gumikkal bárki a mezőnyből megelőzte volna a kopott gumin lévő Hamiltont, Verstappen semmi rendkívülit nem tett, érdemtelenül lett világbajnok. Egyébként én nem is tekintem annak ezekután.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.14. 18:28:21

@CSOKKI MÁLNA: Az én ábrázatomat nézhetted volna, mivel épp teljesen mást csináltam. Ugyanis mikor meghallottam a döntést, lekapcsoltam a tévét és elmentem a dolgomra. Gondoltam, minek nézzek olyat, amit már előre tudok.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.14. 18:41:02

@laci_52: Gondolom azt a videót egy holland készítette fapapucsban. Ha nem láttad végig az összes futamot egy szir szar befolyásolt videó alapján nem fogod tudni eldönteni ki volt a jobb. Az utolsó futamra viszont a MERCI fényévekkel gyorsabb volt, állva hagyta a piásokat. Lehet még korábban fej-fej mellett voltak, azonban a végére a MERCI sokkal jobb lett. Ezt próbálta kompenzálni a döntőbíróság hibásan.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.14. 18:55:37

@nincs1agy: Nem taktikáztak el azok semmit. Ismerték a szabályzatot, tudták pontosan meddig lesz kint a biztonsági autó. Ha minden a szabályok szerint zajlik, azonos feltételek mellett, Verstappen a büdös életben nem előzi meg. És akkor ehhez jött még az is, hogy ha akartak volna se tudnak Verstappen előtt kijön i kereket cserélni, mivel fizikailag képtelenség lett volna a biztonsági autó kijövetele után a boxba hajtaniuk. Egyszerűen nem volt rá idejük. Túl elől voltak, a box vonalában, míg Verstappen hátrébb. Ők már látták, hogy Hamilton nem tud kijön i az idő rövidsége miatt, ezért ők meglépték. Semmi zseniálisat nem látok a Red Bull tetteiben, egyszerűen nekik több idejük, helyük és szerencséjük volt a cserére, a MERCI csak egy körrel később tudott volna kijönni, de akkor már hátrányba kerül. Ilyen egyszerű. Lehet egyébként a biztonsági autó kijövetelét is már úgy manipulálták, hogy közvetlen Hamilton elé küldték be akkor, amikor elhagyta a boxutca bejáratát. Nem tudom. Meg kell nézni újra, de lehet ez a tévéadásban nem is látszik. Mert ha ez beigazolódna, akkor felveti a szándékos manipulálás esetét is.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.14. 19:03:08

Pont nem azt kellene ismételgetni, hogy Verstappen az utolsó körben megelőzi Hamiltont. Mi a fasznak, azt lehetett előre tudni. A lényeg akkor történt, amikor beküldték a biztonsági autót, odáig, hogy Verstappen kijött kerékcserére. No ez lenne a lényeg, azt kéne ismételgetni, akkor tisztábban látnánk.

nincs1agy 2021.12.14. 19:23:44

@Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög:

Sztem a merci problémája nem az, hogy kevés ideig volt kint a biztonsági autó, hanem hogy a lekörözendő 5 versenyzőnek el kellett engednie Verstappent, aki így már tudta támadni Hamiltont a végén

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.14. 19:34:33

No, megnéztem. A következő történt:a SCt akkor küldték be amikor Hamilton valahol a boxbejárat vonalában volt. Érthető is, azért mert Hamilton elé akarták küldeni. Jól sejtettem. Kurva kevés ideje volt a mercinek, vagy semmi, annak eldöntésére, hogy behozzák. Viszont Verstappen sokkal messzebb volt a boxutcától, azt is látták, hogy bejön a SC meg azt is, hogy Hamilton nem megy ki. Hamilton csak egy körrel később tudott volna kijönni, gondolom utána nem állhatott volna már az élre. Nem ismerem annyira a szabályokat, de valószínűleg a kerékcsere után már nem előzhette volna vissza Verstappent és az egész mezőnyt, akik az alatt a Sc-s kör alatt felzárkóztak volna rá. Ha visszavehette volna az első helyet egy körrel későbbi kerékcsere után, akkor viszont a MERCI elbaszta. De ilyen faszságot hogy ilyen baszakodásnak kell eldöntenie a vb címet, nem pedig, hogy ki a gyorsabb.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.14. 19:42:14

@nincs1agy: Az én problémám sem az hogy meddig volt kinn a biztonsági autó, hanem az, hogy mikor jött ki, a mercinek lett volna-e lehetősége a SC kijövetele után és Verstappen előtt kereket cserélni úgy, hogy ne essen vissza az élről. Szerintem nem volt semmilyen lehetősége, mert a SC akkor jött ki, amikor ők már nem tudtak bemenni. A következő körben viszont ki tudott volna jönni, de szerintem akkor elveszíti az első helyet.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.14. 19:46:39

@nincs1agy: Azt az 5 versenyzőt meg azért engedték el, mert Horner nyivákolt. Horner reklamált, a versenybírók meg végrehajtották az utasításait. Nem is tudom, hogy ki a magasabb beosztású. A versenybírók vagy Horner. Töketlen egy köcsög banda.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.14. 19:50:31

@nincs1agy: És nem az 5 versenyző engedte el Verstappen, hanem Hamilton engedte el a 5 versenyzőt, ~s így Verstappen mögé került. Nem kettőt, n hármat, és nem négyet kellett elengednie, hanem pont ötöt, akik köztük voltak. Mikor meghallottam, elküldtem ezeket a csicska faszfej versenybírókat a versenyigazgatóval együtt a vérvörös picsába.

nincs1agy 2021.12.14. 21:41:08

@Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög: De a merci panaszának alapja nem az, hogy csak ötöt, és nem mind a nyolcat? Szerintük a szabálykönyv így rendelkezik

Flowey 2021.12.14. 23:28:08

@Frady Endre: Megbundázott? Melyik csapat is nyüszögött még féltávnál, hogy "Légyszíííí, ne legyen SC!" - az rendben volt...? Ez nem?

Flowey 2021.12.14. 23:30:05

@Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög:

Na ja, közben a másik vonalon a Merci meg azt a parancsot adta ki, hogy legyen csak SC-s bevonulás... Toto "bácsi", előre ivott a medve bőrére.

Wolff hülye fején lehetett egy jót nevetni a végén, bármilyen csúnya is a káröröm, a fejhallgatók rémének pofavágásai, mindig viccesek.

gabroca 2021.12.15. 05:54:19

nekem az a fura, hogy valaki vezet 13 mp-el a végén és egy baleset miatt ezt az elönyt elveszíti. ezért nem nézek már f1-t évek óta, sosem volt reális ez a sport

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.15. 07:11:14

@nincs1agy: Én kettőt engedtem volna el, így elengedés is lett volna, meg nem is. Részben Horner nyivákolásának is eleget tettem volna, meg totoénak is. Menjenek ezek a picsába, hogy ilyeneken dől el egy vb. A MERCI szerintem már a kivonulást fontolgatja, nem az óvást, ahogy a BMW is megtette évekkel ezelőtt helyesen. Ez már nem autóverseny, hanem bohóckodás.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.15. 07:16:56

A forma 1 régóta nem verseny már, csak 20 elmebeteg körbe-körbe kocsikázása. Mostanában ha nézek néha egy futamot a háromnegyedét végigalszom, annyira nem történik semmi. Ha meg történik, akkor meg ilyen baszakodások vannak.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.15. 07:28:52

Teljesen semlegesként néztem végig a futamot, nem drukkoltam senkinek. Azt mindig rühelltem, ha valaki igazságtalanul nyer. Ezen a futamon egyértelműen bebizonyosodtt, hogy a Red Bull fasorban sincs. Az egész év alatt meg az bizonyosodott be, hogy Verstappen a Red bullal együtt egy erőszakos, a szabályokat kijátszó csapat. De ezt már korábban is tudtam, még amikor vettellel baszakodtak. Egyszerűen Horner és kretén csapata nem tudja elviselni, ha a másik csapat jobb.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.12.15. 09:35:12

@Flowey: Hol írtam megbundázásról? Arra utaltam, hogy egész évben ad hoc ide-oda ítélgettek, ahogy épp úri kedvük tartotta. Szerintem a Merci és a Red Bull is fel tud sorolni több tucatnyi esetet, amikor szerintük a másik javára ítéltek.
Szerintem az egész arra ment ki, hogy még az utolsó futam is kiélezett legyen és év közben mindig annak kedveztek, aki épp rosszabbul állt. Mint egy mesterséges esélyegyenlősítő szakbizottmány... :)

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.17. 04:36:33

@CSOKKI MÁLNA: Nem drukkoltam senkinek, de nekem Totoék szerényebb magatartása sokkal szimpatikusabb. Ez a Horner egy erőszakos görény Verstappennel együtt. Pl. még amikor befejezik a futamot akkor is a mercit nézegeti ez a hatökör, mintha aranyból lenne. Horner korábban is ilyen volt, még amikor vettellel ganéjkodott Alonsoval szemben.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.12.17. 04:40:39

@CSOKKI MÁLNA: A mostani futamon is kiszorította Hamiltont a pályáról a patkány, még szerencse hogy le tudta vágni a kanyart, különben felkenődik a falra. Verstappen egy végtelenül arrogáns, mohó féreg.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.17. 10:57:52

@Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög: Maradjunk annyiban, hogy szabálytalanul előzött vissza Lajos lovag..

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása