WTCR: Történelmi Zengő-győzelem, még Tassi is dobogós lehet
WTCR 2021: Szocsi – 2. futam

Fennállása során először szerzett két győzelmet egy WTCC/WTCR-szezonban a Zengő Motorsport: Mikel Azcona után a világbajnok Rob Huff vezette győzelemre a csapatot. A spanyollal ezúttal csúnyán elbánták, Tassi Attila fantasztikus versenyzés dobogót érhet.

a4e5c252119bbc01345e919af6c4737e.jpg

Mínusz két Hondával állt fel a rajtrácsra a túraautó-világkupa mezőnye a szezonzáró verseny rajtja előtt: ahogyan arra számítani lehetett, a bakteriális tüdőgyulladással küszködő Tiago Monteiro mellett az első verseny elején nagyot bukó Esteban Guerrieri sem állhatott rajthoz. A piros lámpák kialvása után Mikel Azcona átvette a vezetést Yvan Mullertől, de a biztonsági autó érkezésére ezúttal sem kellett sokat várni, mivel Gilles Magnus elvérzett az első métereken, miután összeért Tassi Attilával. Gyorsan véget ért a verseny a Lynk & Có-s Santiago Urrutiának is, aki törött felfüggesztéssel állt ki.

Épphogy elengedték újra a mezőnyt, folytatódott a roncsderbi, ezzel együtt pedig a biztonsági autó is visszatért a pályára. A verseny szempontjából legmeghatározóbb ütközetét épp Azcona és Muller hozták össze, a francia még az újraindítás előtt kiütötte, az utolsó előtti, derékszögű kanyarban kiütötte az első futamot megnyerő Zengő-pilótát. Néhány kanyarral később a magyar csapat egy másik versenyzőjét is kigolyózták: a 3-as kanyarban Boldizs Bencét küldte a TecPro-korlátnak az egyik szabadkártyás ladás, az orosz TCR-bajnok Kirill Ladigin.

Féltáv után, a 7. körben lengették meg újra a zöld zászlókat, ám Néstor Girolami (Honda) küzdenie kellett a vezető pozícióért, mert Rob Huff és Frédéric Vervisch is szorosan követte őt. Mindeközben Tassi Attila is zárkózott, akár a veszedelem, már a negyedik helyért előzte Jean-Karl Vernay-t (Hyundai) az újraindítást követően. A 13-as kanyar Huff egy kemény manőverrel át is vette a vezetést, Vervisch azonban ekkor még nem tudta követni a példáját.

Hátrébb szintén nem volt hiány keménykedésben, azonban ez Gabriele Tarquini és Jordi Gené esetében koccanásban torkollott. A szituáció nem sokban tért el az Azcona-Muller esettől, ez viszont megint aligha vigasztalja a Zengő Motorsportot, mert ugyan Gené folytatni tudta a versenyt, a törött autók száma ezzel háromra nőtt, úgy, hogy a negyediket, amivel Huff folyamatosan növelte az előnyét az élen, az előző verseny után kellett javítani.

A második helyen végül a 10. körben történt meg a helycsere, ekkor ugyanis Girolami hibázott, de miután Vervisch elfékezte magát, megnyílt az út Tassi Attila előtt, aki megelőzte a csapattársát, dobogós pozícióba előrelopakodva magát a 12. helyről indulva. Girolami a hibával magára húzta Nathanaël Berthon (Audi), Vernay és a frissen kétszeres bajnokká koronázott Yann Ehrlacher trióját.

Három körrel a vége előtt Berthon egy merész manőverrel próbálkozott Tassi ellen, és annak ellenére, hogy elhagyta a pályát a 2-es kanyarnál, és így jutott pozícióelőnyhöz, nem engedte vissza maga elé Tassit, ezért a versenyfelügyelők is elkezdték vizsgálni az ügyet – mindenesetre a pályán már nem változott a sorrend.

07488905bcbfa3cca6a69c9e004f058b.jpg

Közel öt másodperces előnnyel Huff nyert a szezonzárón, a 2012-es világbajnok sikere pedig történelmi kaliberű a Zengő Motorsport negyed évszázados fennállásában, mivel korábban a magyar csapat egyetlen idényben sem tudott legalább két futamot nyerni a WTCC/WTCR-ben. Mostanáig. Vervisch jött be másodikként, és az összetettben is felzárkózott Ehrlacher mögé, a dobogó legalsó foka egyelőre pedig Berthoné – de akár még Tassi is visszakaphatja a pozíciót.

Tassit így jelenleg negyedikként rangsorolják, mögötte Vernay, Ehrlacher és Girolami hármasát intették le. Michelisz egy nyolcadik hellyel zárta az évet, a versenyt pedig mindössze 14-en fejezték be, közülük is az utolsó két helyen a szabadkártyás ladások értek célba. A 2022-es szezon, mint arról korábban beszámoltunk, április 9-10-én indul Csehországban.

A második futam végeredménye:

wtcr_2021_orosz_r2.jpg

Fotó: Xavi Bonilla / FIA WTCR Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5216767212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása