Fabio Quartararo történelmi vb-címet nyert a MotoGP-ben

Nemcsak az Emilia-romagnai Nagydíjat, de az idei gyorsaságimotoros-világbajnokság sorsát is eldöntötte a versenyben vezető Francesco Bagnaia bukása az utolsó körökben. Marquez vezetésével kettős győzelmet aratott a Repsol Honda, Quartararo megnyerte a világbajnokságot.

meymm_a1x5868.jpg

Két fordulóval a szezon vége előtt eldőlt a világbajnoki cím sorsa a MotoGP-ben. Minden esély megvolt rá, tekintve, hogy 52 pont volt Fabio Quartararo előnye a tíz éve elhunyt Marco Simoncelliről elnevezett misanói pályára érkezve. Mégis volt miért izgulni, hiszen amíg a francia idei legrosszabb időmérőjét zárta, és csak a 15. lett, Francesco Bagnaia zsinórban negyedik pole-ját szerezte a Ducatival.

Az olasz versenyző a rajtnál is jól rugaszkodott el, majd Marc Marquez támadásait is rendre visszaverte, míg Quartararo még az indulást követően is veszített két pozíciót. A 17.-ről végül egészen az 5. helyig zárkózott fel a verseny hajrájára, és amikor már sokan azt számolták, hogy Portugáliára csúszik a bajnokavatás, a 23. körben az élen motorozva esett el Bagnaia! Az olasz a 15-ös kanyarban dobta el a Ducatit, ahol a verseny elején csapattársa, Jack Miller a második helyen haladva szenvedett balesetet.

Bagnaia után a szintén az élmezőnyben motorozó Miguel Oliveira is elesett a KTM-mel, ennek köszönhetően Marc Marquez vezetésével kettős győzelmet aratott a Repsol Honda. A nyolcszoros világbajnok visszatérése óta először tudott győzni nem főként balkanyarokkal tűzdelt pályán – és balesete óta először szerzett egymás után két győzelmet –, Pol Espargaro pedig első dobogóját szerezte új csapatával.

Az utolsó körben a 16. rajtkockából startolva hatalmas versenyt futó Enea Bastianini ugyan megelőzte, így, ha dobogón nem is ünnepelhette, negyedik helyével bebiztosította a világbajnoki címet Quartararo. Francia színeket képviselő versenyző először húzta be a királykategóriát, yamahás pedig legutóbb 2015-ben tudott világbajnok lenni – akkor az azóta már visszavonult Jorge Lorenzo nyerte meg a bajnokságot.

Quartararo úgy lett világbajnok a MotoGP-ben, hogy előtte a Moto3-ban és a Moto2-ben sem jutott el a bajnoki címig. Ő a sorozat történetének 17. versenyzője, aki kisebb géposztályban szerzett összetett elsőség nélkül jutott fel a csúcsra a legnagyobbak között, és az első Casey Stoner óta, mint a Formula.hu rámutatott még a hétvége előtt. A mindössze 22 éves francia 2019-ben debütálhatott a MotoGP-ben, miután tizedik lett a Moto2-ben (jobb összetettbéli eredménye a Moto3-ból sincs), két szatellit év után az idei volt az első szezon, amit gyári Yamahán tölthetett.

A gyári ülést Quartararónak a tavalyi szezon végén átadó Valentino Rossi számára is fontos volt a misanói hétvége, hiszen év végi visszavonulása előtt utoljára pattanhatott nyeregbe hazai közönsége előtt. A Doktor a 10. helyen fejezte be a futamot a Petronas-Yamahával, megörvendeztetve a sárga borult lelátókat.

Két hét múlva a Portugál Nagydíjjal folytatódik a bajnokság, a hátralévő két fordulón pedig még kemény meccset láthatunk a Ducati és a Yamaha között a csapatok és a gyártók értékelésében – mindkét gyártó vezeti az egyik kiírást, de csak minimálisnak mondható különbséggel.

Fotó: Monster Energy Yamaha MotoGP

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1716734234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása