Formula–E: Vergne-ék kisajátították az első sort az első futamra
Formula–E 2020/2021: Berlin ePrix – 1. időmérő edzés

Hengerelt a DS Techeetah a Formula–E első berlini időmérőjén, ennek ellenére kevesebb mint egy tizedmásodpercen dőlt el a pole pozíció sorsa.

2-eps714_120943_w6i3628.jpg

A hétvégén rendezik a Formula–E hetedik szezonjának utolsó hétvégéjét: a duplafutamos berlini fordulót megelőzően még a mezőny háromnegyedének volt matematikai esélye a világbajnoki címre. Ami viszont a Tempelhof repülőtéren kialakított pályán zajló történéseket illeti, az időmérőt megelőzően Jake Dennis tűnt a legnagyobb esélyesnek, aki mindkét szabadedzést az élen zárta, miután bejelentették, hogy 2022-ben is marad az Andretti kötelékében, noha a csapattól távozik a BMW.

Ezek után szokatlanul alakult a szombat délelőtti kvalifikáció menete, ugyanis mindegyik csoportból továbbjutott legalább egy versenyző, holott a pályaviszonyok változása miatt leginkább azok szoktak a Superpole-ba kerülni, akik később gördülnek pályára. A rajtelsőséget Jean-Éric Vergne szerezte meg, aki újabb bónuszpontot gyűjtött azzal, hogy a csoportidőmérések után is ő állt az első helyen. A kétszeres bajnok francia ezzel felzárkózott tizediknek a bajnokságban, 23 ponttal előzi őt a listavezető Nyck de Vries. Vergne ugyanakkor nem sokkal győzte le regnáló bajnok csapattársát: Antonio Félix da Costa mindössze 73 ezreddel csúszott le a pole-ról.

1-eps714_135414_j6i8928.jpg

Pedig a portugál a Q1-ből verekedte be magát a végső összecsapásba, viszont a DS Techeetah így is kibérelte az első sort az első futamra. Az összetettben 33 pontos hátrányával a 13. helyen álló Lucas di Grassi autózta a harmadik legjobbi időt, miközben az Audi búcsúzásának árnyékában az ő jövőjét boncolgatják a nemzetközi sajtóban. A brazil mögött némi meglepetésre a Venturi párosa zárt a 4-5. helyen, míg Edoardo Mortara és Norman Nato mögött a nissanos Sébastien Buemivel lett teljes az első hat sorrendje.

A Mercedes bajnoki esélyeit ellenben nagyban befolyásolhatja, hogy De Vries mindössze a 19. helyen végzett, de Stoffel Vandoorne is csupán a 22. rajtkockát kaparintotta meg. A belga versenyző ezzel szinte keresztet is vethet arra, hogy bajnok legyen. A konstruktőri bajnokságot vezető Virgin sem remekelt, hiszen Nick Cassidy a 13., az egyéni pontversenyben jelenleg másodikként rangsorolt Robin Frijns pedig csupán a 23. lett.

Nem alakult fényesen a dolgok a Jaguarnál sem: háromhelyes rajtbüntetésével Sam Bird a 15. rajtkockát foglalhatja el, miután az előző hétvégén kiütötte Natót, míg Mitch Evans épphogy lecsúszott a Superpole-ról, ideje a hetedik helyre volt elegendő.

p90433122_highres_berlin-ger-12th-15th.jpg

A szabadedzéseket az élen záró Dennis hiába volt a legjobb a saját csoportjában, a britnek be kellett érnie a nyolcadik pozícióval. A londoni győzelmével bajnoki reményeket tápláló Alex Lynn csak a 21. helyet vívta ki magának a Mahindrával.

Az első berlini versenyt magyar idő szerint 14 órától rendezik meg, amit az Eurosport 2 közvetít élőben. Utána a program vasárnap reggel folytatódik két szabadedzéssel – 8:00-tól és 9:30-tól –, amit 11:30-tól követ az időmérő, az idényzáróra pedig 15:30-as kezdéssel kerül sor; utóbbi csakugyan az Eurosport 2-n lehet követni.

Az első időmérő edzés végeredménye:

formula_e_2020-2021_berlin_q1.jpg

Fotó: Sam Bloxham / Motorsport Images (FIA Formula E Media), BMW Motorsport Press

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9216659258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása