F1: Fél kézzel legyőzné 23 éves önmagát Alonso

Továbbra is váltig állítja Fernando Alonso, hogy nincs jelentősége a kornak, ha autóversenyzésről van szó. Az idén visszatérő kétszeres világbajnokról egyik felettese is csak szuperlatívuszokban tudott beszélni.

jm2101au282.jpg

Amikor bejelentették tavaly nyáron a visszatérést, sokan tartottak attól, hogy Fernando Alonso nem lesz képes úgy versenyezni a kihagyás után, mint annak idején. Erre gyorsan rácáfolt a kétszeres világbajnok, legutóbb – immár 40 évesen – a Magyar Nagydíjon bizonyította, hogy még nem aludt ki belőle a tűz: mintegy tíz körön át feltartóztatta a mögötte a jóval gyorsabb Mercedesszel érkező Lewis Hamiltont, ezzel kulcsszerepet játszva Esteban Ocon győzelmében, míg ő végül negyedik lett Sebastian Vettel kizárását követően – ennyire előkelő helyen a 2014-es Szingapúri GP óta nem végzett.

„Az ellenkezőjét hangoztatják a kívülállók, mint amit én érzek” – nyilatkozta többek között a The Race-nek Alonso, néhány nappal a hungaroringi futam után. – „Úgy tűnik, hogy a sport és a közösségi média jelenlegi alakulása mellett összezavarodtunk az életkor, illetve annak kapcsán, hogy milyen teljesítményre képes egy sportember. Ez nem a Tour de France, nem az olimpia, de nem is futball, ahol 23 évesen vagy pályád csúcsán. Ha most versenyeznék a 23 éves önmagam ellen, fél kézzel megverném. Nemcsak magam miatt, de azt hiszem, mindenki ugyanezt a választ adná. Attól, hogy fiatalabb vagy, nem vagy gyorsabb. A stopperóra nem így működik a motorsportban.”

jm2130jy565.jpg

40 felett is csúcsformában Alonso: a Hungaroringen negyedikként végzett – hét éve nem volt ilyen jó eredménye.

Alonso szerződése – az opcióval együtt – jelen állás szerint 2022 végéig érvényes, és pillanatnyilag nem utal rá semmilyen jel, hogy ennél hamarabb abbahagyná. Alonsóról főnöke, Marcin Budkowski is elismerően beszélt. Az Alpine ügyvezető igazgatója elmondta: „Számos versenyzővel volt szerencsém már közösen dolgozni az F1-ben töltött több mint 20 évem során, de ő rendkívül lenyűgöző. Rettenetesen profi a hozzáállása, ebben Michaelre [Schumacher – szerk.] emlékeztet engem, amikor még a Ferrarinál dolgoztam. Ott ő volt a viszonyítási alap profizmus és aprólékosság terén, és most ezt a hasonló tulajdonságot látom Fernandóban is.”

Budkowski arra is kitért, hogy minden rendelkezésre álló adat alapján kihozza magából és az autóból a maximumot, emellett a visszajelzései is példaértékűek: elmondása szerint tulajdonképpen ugyanazt az elemzést állítja fel egy-egy versenyről, mint a csapat a bokszfalon, megannyi adatból dolgozva. „Ez az, ami a leginkább lenyűgöz. Gondolom, ebben közrejátszik, hogy már 20 évnyi tapasztalata van az F1-ben, de még ennyi tapasztalattal sem lenne képes erre sok versenyző” – jegyezte meg.

moy26751.jpg

Marcin Budkowski itt az F1 történetének 111. futamgyőzetesével, Esteban Oconnal ünnepel.

„Nem is érzi úgy magát, mint egy öregember, aki már a visszavonulása előtt áll. Sikerre éhes, már várja a következő évet. Akárhányszor a gyárban jár, mindig megkérdezi, hogy áll a következő évi autó. Nagyon élvezi az idei évet, de gondolom, ezt tudják a versenypályán látottak alapján. A pályán kívülről szemlélve, a csapattal folytatott interakcióból is megállapítható, hogy örül annak, hogy visszatért a Formula–1-be” – zárta gondolatait.

Visszatérése után legjobb eredményének köszönhetően már a 11. helyen áll az összetettben Alonso, aki a szezon felénél 38 pontot számlál. Zsinórban hatodik pontszerzését könyvelhette el a Hungaroringen, idén mindössze háromszor zárt pont nélkül futamot.

Fotó: XPB / James Moy Photography (Alpine F1 Team Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6416658914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.08.16. 12:37:38

Régen nem szerettem, de ez már elmúlt.
Sőt! Becsülöm az elszántságát.

Viszont ezzel a félkezes mondattal egy kicsit leminősíti az akkori mezőnyt - amit nem kéne.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása