F1: Hamilton nyolcadjára indulhat az élről a Hungaroringen
Formula–1 2021: Magyar Nagydíj – Időmérő edzés

Megállíthatatlannak bizonyult a Mercedes a Magyar Nagydíj időmérő edzésén, olyannyira, hogy a portugáliai hétvége először sajátította ki az első sort a címvédő alakulat. Lewis Hamilton pedig az élről eredhet kilencedik mogyoródi sikere után.

f1_2021_magyar_nagydij_lewis_hamilton_mercedes_balogh_zoltan_mti.jpg

Végül csak 19-en vettek részt a 36. Formula–1-es Magyar Nagydíj szombati kvalifikációján, mivel a harmadik szabadedzésen elszenvedett balesete után Mick Schumacher nem tudott pályára gördülni, a Haas ugyanis a rendelkezésre álló időben nem tudta helyrehozni az autóját. A Q1-et Max Verstappen zárta az élen a Red Bull-lal, 2-3 tizedmásodpercet verve a Mercedes párosára, a kiesőzóna névsora is hamar összeállt. A két Haas mellé ezúttal az alphatauris Cunoda Juki, valamint a Williams párosa csatlakozott.

A Q2-ben újra a holland volt a leggyorsabb, ő azonban a lágy gumikon autózta a legjobb idejét – összhangban a többséggel –, miközben a Mercedes párosa közepeseken jutott tovább. A második szakasz során a piros zászlókat is meg kellett lengetni, az utolsó kanyarban ugyanis a falba csúszott Carlos Sainz Jr. A spanyol akár önerőből is visszajuttathatta volna a bokszba a Ferrarit, de amint lendületet vett, ráhajtott a leszakadt első szárnyára, így az beszorult az autó alá, ezzel a bukótérben ragadt.

Még valamivel több mint hét perc volt hátra a Q2-ből, amint újra zöld jelzést adtak a versenyzőknek. Miközben az egész mezőnyből csak a Mercedesnél döntöttek úgy, hogy a közepes gumikon vágnak neki vasárnap a 71 körös távnak, az utolsó továbbjutó pozíciókért is komoly küzdelem zajlott. Ebből végül Daniel Ricciardo (McLaren) és Lance Stroll (Aston Martin) jöttek ki rosszul, így az Alfa Romeo párosával és Sainz Jr.-ral együtt búcsúztak.

Ami még az Alfa Romeót illeti: az időmérő edzés előtt bejelentették, hogy mindkét FP3-as eset miatt szankcionálják a csapatot és Antonio Giovinazzit. Az utolsó szabadedzésről egy veszélyes kiengedés és egy feltartás volt az olasz rovásán – Stroll, illetve Pierre Gasly (AlphaTauri) kárára –, előbbiért 5000 eurós pénzbüntetést kapott a csapat, utóbbiért pedig az olaszt figyelmeztették. Giovinazzinak azonban nem kell aggódnia (egyelőre), mivel ez az idei első megrovása, viszont a harmadik után automatikusan tízhelyes rajtbüntetést jár.

A pole-ról is döntő Q3 legelején elképesztően gyors körrel kezdett Hamilton: 1:15.419-es idejével még csapattársának, Bottasnak is több mint három tizedmásodpercet adott, Verstappen pedig csak a harmadik helyre sorolhatott be. A végső összecsapás pedig hamar eldőlt Hamilton lelassításával, aminek köszönhetően az első három helyezett sorrendje változatlan maradt, Sergio Pérez pedig fel sem ért a körére.

Így Hamilton a Hungaroringen nyolcadjára, pályafutása során pedig 101. alkalommal szerzett rajtelsőséget, viszont híre sincs annak, hogy vizsgálnák az esetet, noha a Formula–3-asok pénteki kvalifikációja után hasonlóért büntették Frederik Vestit – a dán, éppúgy, mint Hamilton, a 12-es és a 14-es kanyar között haladt indokolatlanul lassan, ezért három hellyel sorolták hátrébb a rajtrácson.

Ezek után a Portugál Nagydíj óta először sorakozhat fel az első sorba a két Mercedes, a fekete nyilak és a Red Bull-ok mögött Pierre Gasly bizonyult a legjobbnak a B-ligában, ötödik lett az AlphaTaurival, megelőzve Lando Norrist (McLaren), Charles Leclerc-t (Ferrari), az Alpine párosát, Esteban Ocont és Fernando Alonsót, valamint az Aston Martin négyszeres vb-győztes versenyzőjét, Sebastian Vettelt.

70 körös lesz a Magyar Nagydíj, a futam vasárnap 15:00-kor rajtol. Az idei 11. összecsapást a Duna közvetíti élőben.

Az időmérő edzés végeredménye:

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr216644304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása