F1: Ütközött Verstappennel, büntetése ellenére nyert Hamilton
Formula–1 2021: Brit Nagydíj – Futam

Annak ellenére, hogy a verseny elején összeütközött ellenfelével, Max Verstappennel, a hajrájában Charles Leclerc-t levadászva Lewis Hamilton megnyerte a Formula–1-es Brit Nagydíjat, ezzel jelentősen faragva lemaradásán az összetettben.

2-sunday-silverstone.jpg

Miután a szombati sprintkvalifikációs versenyen legyőzte Lewis Hamiltont, a világbajnoki pontversenyben vezető Max Verstappen indulhatott az élről a Formula–1-es Brit Nagydíjon. A rajt után a hollandnak keményen kellett őriznie a pozícióját, majd a Copse-nál Hamilton megpróbált beszúrni mellé, aminek baleset lett a vége. Verstappen hatalmas tempóval kicsúszott a pályáról, 51 G-s erővel csapódott a falba. Félbeszakították piros zászlóval a futamot, mivel a gumifalat is javítani kellett, később Hamilton tíz másodperces büntetést kapott.

Közel 40 percnyi várakozás után jött a második állórajt: miután közvetlenül a baleset után megelőzte Hamiltont, Charles Leclerc foglalhatta el a pole-t, és meglepően könnyen megtartotta a helyét, miközben Lando Norris a McLarennel átvette a harmadik helyet, ezzel beékelődve a két Mercedes közé. Nem sokkal később újra lendültek a sárga zászlók: Sebastian Vettel csúszott ki az Aston Martinnal a Woodcote-kanyarban, amivel a négyszeres világbajnok rányomta a bélyeget a futamára.

A táv harmadánál az élen haladó Leclerc motorkihagyásokra kezdett el panaszkodni, ennek ellenére tartotta 1,5 másodperc körüli előnyét Hamiltonnal szemben. Utóbbi a 27. körben jött ki kerékcserére, míg a monacói a 30. körig húzta, de Hamilton a büntetése miatt csak az ötödik helyen térhetett vissza a pályára. Norris és Carlos Sainz voltak a kiállások nagy vesztesei, mindkettejüknél megragadt ugyanis a kerékpisztoly, amivel értékes másodpercek és pozíciók maradtak a garázs előtt – előbbit visszaelőzte Bottas, a Ferrari spanyolja a második helyről hatodiknak esett vissza, majd beszorult mclarenes utódja, Daniel Ricciardo mögé.

Hamilton rövidesen utolérte, majd meg is előzte Norrist, míg Bottast arra utasította a Mercedes, hogy ne harcoljon csapattársával, aki így a második helyen találta magát 12 körrel a vége előtt. Minden körben gyorsabb volt az előtte haladó Ferrarinál – volt, hogy 1,5 másodperccel –, két körrel a vége előtt sor is került a helycserére, miután Leclerc elhagyta a pályát a Copse-nál. Előzésének köszönhetően már csak egy siker választja a 100. győzelemtől, mivel így Hamilton győzött Silverstone-ban – több mint két hónapot kellett várnia az újabb elsőségre, legutóbb a Spanyol Nagydíjat nyerte meg.

Leclerc idei első dobogóját szerezve a második helyen ért célba, Bottas lett a harmadik, megelőzve Norris, Ricciardo és Sainz Jr. hármasát. A pontszerzők névsora Fernando Alonsóval (Alpine), Lance Stroll-lal (Aston Martin), Esteban Oconnal (Alpine) és Cunoda Jukival (AlphaTauri) lett teljes. Ami a bajnoki összetett állását illeti, Hamilton a 33 pontos lemaradását 8 egységnyire faragta Verstappennel szemben, ahogyan a Red Bull előnye is elolvadt a konstruktőröknél – már csak négy ponttal előzi a Mercedest a Silverstone-ban nullázó Milton Keynes-i istálló.

Két hét múlva a Hungaroringen rendezik a 2021-es szezon következő fordulóját.

A Brit Nagydíj végeredménye:

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8716631854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2021.07.20. 11:02:15

Máshol súlyosabb büntetést kapott volna. Lejtett a hazai pálya...

metartADMIN 2021.07.21. 19:03:49

hamikton ehy igazi köcsög

MIx 2021.07.22. 09:55:04

Hamilton egy hazug unfer surmó. Azt mondja, melléértem, a valóságban az első kereke Max hátsó kerekéhez ért. Az nem mellé! Azt mondja: Max nem hagyott helyet! Tessék megnézni a képet! Két autónak elég hely van az ütközéskor! Hazug! Aztán a gusztustalan ünneplés az elrabolt győzelemért.
Lejáratta magát a pályafutása végefelé járó volt sportoló.
Tempus fugit!

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása