Az F2 után a DTM-ben is győzelemmel debütált a Red Bull juniorja
DTM 2021: Monza

Újabb szériában mutatkozott be meggyőző teljesítménnyel Liam Lawson: a Red Bull által pártfogolt új-zélandi az átalakult német túraautó-bajnokságban is futamgyőzelemmel kezdett. Az összetettben azonban egy másik újonc vezet.

dtm_01monza2021_05593.jpg

Milliónyi változáson esett át a német túraautó-bajnokság (DTM) 2021-es szezonja előtt: sok versenyző távozott, sok új arc érkezett, a Class One-szabályrendszert pedig GT3-as autókkal váltották fel. Ezzel együtt szabályváltozásokból sem volt kevés, gördülőrajtokat és BoP-rendszert is vezettek be.

Monzában rendezték az év első versenyhétvégéjét, az új éra legelső kvalifikációját pedig a Mercedes uralta: az első négy rajtkockát a stuttgarti gyártó autói sajátították ki, az újonc Vincent Abril vezetésével.

Az első futamon a győzelem sorsa a bokszutcában dőlt el: viszonylag korán hajtott a depó felé a Red Bull növendéke, Liam Lawson, már a kilencedik körben, de végül ez bizonyult a nyerő húzásnak. Noha csak a hetedik helyről rajtolhatott, a kerékcserék után már az élen találta magát Lawson a Ferrarival. A kockás zászlóig pedig őrizte is pozícióját, 1,6 másodperccel Abril előtt futott be – így győzelemmel debütált, ahogyan azt tette március végén az F2-ben.

dtm_01monza2021_06321.jpg

Abril mögött Maximilian Götz zárt még a dobogón, a Red Bull Formula–1-es tartalékpilótája, Alexander Albon pedig negyedik lett. Legjobb audisként a hatodik helyen végző Kelvin van der Linde rangsorolták, a BMW-k közül pedig Marco Wittmann zárt a legelőrébb, de a kétszeres bajnokot is csupán kilencedikként intették le. A Lamborghinik a legjobb tízen kívül értek célba.

Szombatról vasárnapra jelentősen átalakultak az erőviszonyok az első verseny eredményei alapján kiosztott pluszsúlyoknak köszönhetően. Leginkább a Mercedesek estek vissza, viszont az Audi előre tört, Kelvin van der Linde meg is szerezte az első rajtkockát, de csak 78 ezreddel előzte Lawsont, pedig utóbbi autója 55 kilogrammal vált nehezebbé a teljesítményballaszt által. Mögöttük az audis testvére, Sheldon van der Linde végzett, ő viszont BMW-vel versenyez a sorozatban.

Ezúttal még a bokszstratégiák széles palettája sem színesítette a verseny menetét, így az idősebbik Van der Linde-fivér semmitől és senkitől sem zavartatva nyert, ráadásul újonc létére – arról nem is beszélve, hogy lehetett volna-e stílusosabb ünnepelni egy 25. születésnapot. Több mint 3 másodperces lemaradásban végzett másodikként Nico Müller, így kettős győzelmet ünnepelhetett az Audi. A harmadik helyen a mercedeses Lucas Auer fejezte be a futamot.

dtm_01monza2021_10129.jpg

A BMW épphogy leszorult a dobogóról: Sheldon van der Linde a negyedik, Wittmann pedig az ötödik lett. Eközben Lawson lett a verseny nagy vesztese, a verseny eleji adok-kapokból végül egy megforgással jött ki, miután ütközött Esteban Muth Lamborghinijével – ezzel elbukva az esélyt az újabb dobogóra, mert a mezőny végére csúszott vissza.

Lawsont később a 14. helyen intették le, így Albon lett a jobbik ferraris, hetedik lett a thai-brit pilóta. Muth a Lamborghini első pontjait megszerezve a kilencedik helyen ért célba – így összességében nem mondható eredménytelennek Olaszország visszatérése a sorozatba, negyed évszázad után.

Az első hétvége után Kelvin van der Linde vezeti a bajnokságot, a dél-afrikai előnye 9 pont Lawsonnal szemben, Müller lemaradása már 15 pontos a harmadik pozícióban. A következő fordulót a Lausitzringen rendezik július 24-25-én – ne feledjük, hogy az idei évtől már újra élőben közvetíti a DTM küzdelmeit a DIGI Sport.

Fotó: Hoch Zwei / Jürgen Tap (DTM Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2316599740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása