Hatalmas bravúr: Kovács Bálinték célba értek a Le Mans-i 24 óráson

Minden nehezítő körülmény ellenére már elsőre helytállt Kovács Bálint az endurance-világbajnokság 24 órás Le Mans-i futamán. A H-Moto Team versenyzőjének ráadásul csak egy váltótársa volt, mégis sikeresen célba értek.

2021-06-15_kovacs_balint_lemans3.jpg

Alig néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy Kovács Bálint személyében magyar indulója is lesz a motorosok Le Mans-i 24 órásának – a 19 éves versenyző a lengyel Wojcik Racing Team egyik Yamaháján kapott lehetőséget. Végül azonban a táv zömét Kovács és lengyel csapattársa, Artur Wiebelski teljesítették, miután a Supersport-világbajnoki futamgyőztes Sheridan Morais el sem jutott Le Mans-ba, Sylvain Barrier pedig szintén benne volt a rajtnál történt tömegbalesetnél, így a franciát kórházba kellett szállítani.

A 24 órás megmérettetésen életében először rajthoz álló Kovács és Wiebelski kettőse viszont becsülettel teljesítette a távot: az összetettben a 29., az endurance-világbajnoki indulók között pedig a 10. helyen zárt. A H-Moto Team keddi tájékoztatásából az is kiderül, hogy a magyar versenyző összesen 500 percet, vagyis több mint 8 órát töltött pályán, ami alatt 1400 kilométert és 335 kört teljesített.

Azt hiszem, ha itt kezdődik a fáradtság, akkor az brutális érzés, mert így még életemben nem éreztem magam. Sylvain sérülését követően hirtelen az sem volt biztos, hogy folytatni tudjuk, ám végül sikerült befejeznünk a versenyt, ami önmagában hatalmas eredmény

– idézi a közlemény Kovács Bálint szavait.

2021-06-15_kovacs_balint_lemans5.jpg

„Nagyon profi stáb dolgozott mögöttünk és értünk, akik nemcsak technikailag biztosítottak számunkra mindent, hanem a lelket is tartották bennünk akkor, amikor úgy tűnt, elfogyott az erőnk. A legnagyobb gondot a nyakam jelentette, nem egy olyan eset volt, hogy teljesítve az előírt időt kiálltam a depóba, és amikor leszálltam a motorról, meg sem tudtam mozdítani a fejem, a nyakam merevsége miatt” – mélyedt bele a részletekbe a H-Moto Team élversenyzője. – „Artur az éjszaka nagyon kiborult, és volt egy olyan időszak, amikor már azon tanakodott a csapatvezetés, hogy adjuk fel a versenyt. Ám végül úgy döntöttünk, tartunk egy háromórás pihenőt, mert ha teljesítjük a viadal 75 százalékát, akkor a teljes versenyt is teljesítjük és értékelnek bennünket.”

Ezzel párhuzamosan az is kiderült, hogy Kovács a FIM endurance-vb szeptemberi, Bol d’Or-i fordulóján is részt vesz, csakugyan a Wojcik Racing Teammel. Addig sem dőlhet hátra a 19 éves versenyző, hiszen a hétvégén a spanyol Superbike-bajnokság is folytatódik: az aragóniai versenypályára az Open 1000-es kategória éllovasaként érkezik.

2021-06-15_kovacs_balint_lemans6.jpg

Azt hiszem, amit most Bálint letett az asztalra, az igencsak megsüvegelendő teljesítmény

– jelentette ki Kovács teljesítménye kapcsán Kelemen Krisztián. A H-Moto Team tulajdonos-csapatfőnöke kiemelte, hogy versenyzője volt a mezőny legfiatalabbja, úgy teljesítette első 24 órás versenyét. – „Úgy kezdte az itteni szereplését, hogy a lengyel csapatfőnök abban reménykedett, képes lesz a 108%-os idő megfutására. Nemcsak erre volt képes, hanem arra is, hogy köridejével a legjobb tízbe bekerüljön. Egy alkalommal jött el nála a mélypont, amikor a harmadik szakaszáról visszatért, a motorról is alig bírt leszállni, ám a masszőrök csodát tettek vele, mégpedig annyira, hogy a következő 31 körben volt a leggyorsabb Bálint. Három embernek is hatalmas teljesítmény teljesíteni a 24 órás vb-futamot Le Mans-ban, ők Arturral ketten megcsinálták.”

Fotó: Mateusz Jagielski / H-Moto Team sajtóközlemény

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8016594168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása