F1: Hamilton győzelemre váltotta 100. pole-ját
Formula–1 2021: Spanyol Nagydíj – Futam

Hiába vette át a vezetést már a rajtnál Max Verstappen, stratégiában a Mercedes volt az erősebb, így Lewis Hamilton nyerte a Formula–1-es Spanyol Nagydíjat, előnye 14 pontosra nőtt.

si202105090282_news.jpg

A 100-asok bővületében várhattuk a Spanyol Nagydíjat, mivel Lewis Hamilton századjára indulhatott a pole-ból, míg Max Verstappen századik Red Bull-os versenyét várhatta a második rajtpozícióból. Verstappen jobban jött el a rajtnál, de úgy tűnt, Hamilton tudja tartani a pozícióját, az 1-es kanyarban azonban a holland kőkeményen kifékezte a Mercedes világbajnoki címvédőjét. Csapattársa, Valtteri Bottas is veszített egy pozíciót Charles Leclerc-rel szemben, aki így a negyedik helyre szorult vissza.

Verstappen rögtön le is szakította magáról Hamilton, a kilencedik körben azonban pályára hajtott a biztonsági autó, Cunoda Juki alatt ugyanis megállt az AlphaTauri az újjáépített 10-es kanyarban. Ezt kihasználva egyedült Antonio Giovinazzit és George Russellt hozták ki kerékcserére – előbbi rá is fázott, az egyik közepes gumi, amit kihoztak neki, ugyanis eresztett, így az olasznak hosszú ideig kellett az Alfa Romeo garázsa előtt időznie.

Az újraindításnál nem történt érdemi változás az elejében, első boxkiállására azonban Verstappen jött ki hamarabb, a 24. körben, miközben Hamilton a pályán maradt. A holland kerékcseréje a megszokottnál lassabb, 4,2 másodperces volt, mivel a bal oldali gumijai később érkeztek ki. Hamilton a 29. kör elején vette a boxutca felé az irányt, ekkor visszaállt a sorrend az élen, azzal a különbséggel, hogy Bottas visszavette a harmadik helyet Leclerc-től.

Kiállását követően őrült iramban zárkózott vissza Verstappenre Hamilton, a 34. körre utol is érte a hollandot, akinek az öt másodperces előnye pillanatok alatt elolvadt. A 43. kör elején azonban másodjára is kihozták a britet, így a hátralévő 23 körre pont 23 másodpercnyi különbség alakult ki kettejük között. Verstappen helyzete azonban egyre égetőbbnek tűnt, főleg azután, hogy Bottas – a csapat utasítására – lehúzódott Hamilton elől az 52. körben.

Pár körrel később a finnt is hívták a második cseréjére, ráküldve őt a leggyorsabb körért járó bónuszponttal. Sikerült is megfutnia Bottasnak a leggyorsabb kört, de a verseny kétharmadában Daniel Ricciardo mögött szenvedő Sergio Pérez ennél is gyorsabb volt a lágy gumikon, amiket az 58. körben kapott meg. Hamilton gumielőnyével szemben pedig nem volt ellenszere Verstappennek, a Mercedes pilótája hat körrel a vége előtt elhappolta az első helyet a holland elől. A következő körben ki is hozta a Red Bull egy újabb kerékcserére, így Verstappen legalább egy pontot tudott menteni a második helye mellé.

Majdnem 15 másodperces előny birtokában győzött zsinórban ötödjére Spanyolországban Hamilton, aki így 14 pontosra növelte az előnyét Verstappennel szemben, mögöttük Bottas lett a harmadik. Leclerc, Pérez, Ricciardo, Carlos Sainz Jr. (Ferrari), Lando Norris (McLaren), Esteban Ocon (Alpine) és Pierre Gasly (AlphaTauri) teszik teljessé a pontszerzők névsorát. Két hét múlva Monacóban folytatódik a bajnokság.

A Spanyol Nagydíj végeredménye:

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8716527262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása