Gyász: Elhunyt a csapatalapító, aki felfedezte Alonsót

Tragikus hírről számolt be csütörtökre virradó éjszaka a Campos Racing: 60 éves korában váratlanul elhunyt Adrian Campos, az egykor versenyzőként tevékenykedő alapító, csapattulajdonos és -főnök.

adrian_campos_fernando_alonso-2.jpg

Ismét gyászol a motorsport világa, miután a Campos Racing csütörtök éjszakai közlése szerint meghalt Adrian Campos, a csapat alapítója és vezetője. A spanyol motorsport meghatározó alakja 60 évet élt, halálának pontos oka egyelőre nem ismert – rövid közleményében szívmegállást említ a csapat.

A valenciai Alzirában született Luis Suñer üzletember unokájaként. 1987-ben és 1988-ban összesen 17 Formula–1-es versenyen indult a Minardival, legjobb eredménye egy 14. hely, melyet első (és egyetlen teljes) szezonjában, hazai közönsége előtt ért el, míg a legtöbb esetben műszaki hiba miatt kényszerült kiállni a versenyből. A királykategóriát követően túraautó-versenyzőként folytatta pályafutását, 1994-ben spanyol bajnok lett. Az aktív versenyzéssel 1997-ben hagyott fel (ekkor egy Ferrari 333SP prototípussal állt rajthoz a Le Mans-i 24 óráson), de a legkevésbé sem szakadt el a motorsporttól, egy évvel később saját csapatot alapított.

A Campos Racing fennállásának első évében Marc Gené megnyerte az Open Fortuna by Nissant, majd Fernando Alonsót karolta fel a spanyol istálló, utóbbi két Formula–1-es világbajnoki címet is szerzett a későbbiekben. Először 2005-ben, majd 2014-ben szálltak be a GP2-be Camposék, tíz évvel később pedig a GP3 mezőnyéhez is csatlakoztak – a csapat azóta is indul mind a Formula–2-ben, mind a Formula–3-ban. A formulaautózás mellett a túraautózásból is kivette a részét: a WTCC-ben Esteban Guerrierivel két futamot nyert, majd a WTCR első évében Pepe Oriolával jutott a dobogó legfelső fokáig.

w2q9158.jpg

Alonso mellett olyan versenyzők pályafutásában játszott kulcsszerepet a Campos Racing, mint Lucas di Grassi, Vitalij Petrov, Roberto Merhi vagy Lando Norris. Az utóbbi években az F1-es visszatéréssel is szemezett a spanyol csapat, ám a koronavírus-járvány miatt ezen tervek a háttérbe szorultak. Camposék 2010-ben már bemutatkozhattak volna, de anyagi okok miatt új tulajdonoshoz került a projekt, így jött létre a mindössze három évet megélt HRT.

Nyugodjék békében! A Braking News Motorsport ezúton szeretné kifejezni részvétét a Campos Racing versenyzőinek és dolgozóinak, Adrian Campos családjának és barátainak.

Fotó: Campos Racing / Twitter, Sam Bloxham / GP3 Series Media Service.

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr716406340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása