F1: A Mercedest lőnék lábon az új tiltással

A legfrissebb sajtóinformációk szerint a Belga Nagydíjtól betilthatják a „partiüzemmódot”.

m238796.jpg

Habár Max Verstappen múltkori diadalának köszönhetően már nem 100%-os a Mercedes győzelmi rátája, a brackley-i gárda egykörös tempóban továbbra is megállíthatatlan. Sokak szerint a most éppen feketére fújt Ezüst Nyilak időmérőnként átlagosan 9 tizedmásodperces előnye a „partiüzemmódnak” tudható be, pontosabban annak elképesztő hatékonyságának (hiszen számos csapat fejlesztett már ki olyan motorüzemmódot, aminek köszönhetően a csapatok jobban ki tudják aknázni a motorban rejlő potenciált).

A Motorsport.com arról ír, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megálljt parancsolhat a Mercedes fölényes időmérő sikereinek. 2021-től, de akár már a hóvégi Belga Nagydíjtól kiterjesztenék a parc fermé-szabályokat a motorokra is, vagyis az időmérő kezdete után már nem lehetne hozzányúlni az erőforráshoz – és értelemszerűen annak beállításaihoz – sem, így azt a kvalifikáción és a versenyen is ugyanabban az üzemmódban kell működtetni – erről Peter Bayer, az FIA főtitkára már levélben is tájékoztatta a csapatokat, amit a spái hétvége előtt egy technikai direktíva követhet.

Mostanság ez a harmadik folyamatban lévő ügy, amiben a bajnokcsapat kerülhet kereszttűzbe: a Red Bull a „Copy Point”-ügyben vonná felelősségre, míg a jövőre életbe lépő Concorde-egyezménynek is a Mercedes a legnagyobb ellenlábasa – tiltakozásuk miatt augusztus végére tolták ki a végső megállapodás határidejét (eredetileg augusztus 12-éig, vagyis két nappal ezelőtt kellett volna szignózni az új szerződést), tudósít a The Race.

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!