Formula–E: Da Costa érinthetetlen volt, meglógott a bajnokság élén

Formula–E 2019/2020: Berlin ePrix – 1. futam

Nem a szokásos izgalmakat hozta a Formula–E visszatérő versenye, de akciókból így sem volt hiány. Antonio Félix da Costa viszont mindebből ki tudott maradni, így sorozatban második győzelmét jegyezve szignifikáns előnyre tett szert listavezetőként.

3-eps606_183314_w6i4189_2.jpg

Öt hónap után először rendeztek versenyt a Formula–E-ben, a hatfutamos berlini szuperdöntő első versenyének rendhagyó időpontot találtak. Az időmérő edzés a DS Techeetah-k fölényes elsőségét hozta, a piros lámpák kialvását követően meg is őrizte az első két helyet Antonio Félix da Costa és Jean-Éric Vergne kettőse, noha a francia beragadt a rajtnál. A regnáló bajnok átmeneti küszködését nemcsak kihasználni nem tudta a porschés André Lotterer, de jelentősen le is maradt a német.

Da Costáék esetében mintegy 8 másodperces előnyt szállt fuccsba a biztonsági autó megjelenésével, miután Robin Frijns a korlátban kötött ki a Maximilian Güntherrel folytatott csatája során. A Virgin Racing hollandja mellett a venturis Felipe Massa is összetörte az autóját, a brazil esetében viszont elegendő volt elrendelni a teljes pályás sárga zászlót.

1-eps606_172147fer55023.jpg

Vergne még ezt megelőzően próbált fogást találni Da Costán, de második támadó üzemmódja kárba veszett Massa baleset miatt. Így Da Costa zsinórban másodjára nyert a Formula–E-ben, még ha az előző, marrakeshi versenyt február végén is bonyolították le, mindenesetre a portugál érinthetetlennek bizonyult, csapata viszont ennek ellenére nem lehetett nyugodt, mivel másodpercekkel a befutó előtt érte el energiaszintje a 0%-ot.

Pole-jának és magabiztos rajt-cél győzelmének köszönhetően 40 pontos előnyt épített ki Da Costa a tabella élén, míg a DS Techeetah kettős sikere az utolsó körben úszott el. Vergne ekkor hirtelen visszaesett a nyolcadik helyre, majd az audis Lucas di Grassival (Audi) koccanva meg is forgott – végül kijött a depóba a francia, pont nélkül zárt a Formula–E visszatérő ePrix-jén. A franciához hasonlóan nagy vesztesnek bizonyult a jaguaros Mitch Evans, aki szintén nullázott, miután lelassult, majd megforgatták.

1-eps606_180651_j6i6098.jpg

Mialatt Da Costa mindenféle zűrből kimaradt, a dobogós helyezésekért is öldöklő csata zajlott. Ezekből Lotterer jött ki győztesen, aki egy utolsó próbálkozással happolta el a második helyet Sam Bird elől, az utolsó virgines versenyeit teljesítő brit a hetedik rajtkockából ennek ellenére harmadik lett.

Igaz, nagyot hajráztak a Mercedesek is, Nyck de Vriest negyedikként, Stoffel Vandoorne-t hatodikként intették le, pedig a belga csak a 15. helyről várhatta a rajtot. De Vries és Vandoorne közé Jérôme d’Ambrosio furakodott be, ezzel az ötödik hellyel legjobb szezonbéli eredményét érte el a Mahindra – épp akkor, amikor a csapat főnökének, Dilbagh Gillnek karanténba kellett vonulnia, miután igazoltan koronavírus-fertőzött lett.

Az utolsó pontszerző pozíciók esetében még utólag is volt fordulat, Maximilian Günthert ugyanis kizárták a versenyből, amiért a megengedettnél több energiát használt fel. A BMW-s kiválásával rögtön pontot szerzett az Audi pótpilótája, René Rast, aki a tizedik helyen ért célba, a korai fellángolást követően visszaeső Sébastien Buemi (Nissan e.dams), Di Grassi és Alexander Sims (BMW) mögött.

Csütörtökön, azaz a mai napon folytatódik a berlini villámhajrá, a versenyt ugyanúgy 19:03-tól rendezik, amit élőben közvetít az Eurosport 1. A teljes menetrendről előzetesünkben írtunk.

Az első berlini futam végeredménye:

Fotó: LAT Images / FIA Formula E Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!